plzen.eu (Plzeň)
Zdravotnictví  |  20.07.2021 13:25:23

Zemřel Vladimír Beneš, plzeňský rodák a spoluzakladatel české neurochirurgie

Zemřel Vladimír Beneš, plzeňský rodák a spoluzakladatel české neurochirurgie

Ve věku sto let zemřel spoluzakladatel české neurochirurgie a plzeňský rodák Vladimír Beneš. Vladimír Beneš byl český lékař, specializací neurochirurg, a krom toho také autor novely žánru sci-fi. Založil rod neurochirurgů a díky tomu je jméno Vladimír Beneš s tímto oborem spjato od úplných počátků. Profesor Vladimír Beneš starší patřil do týmu profesora Zdeňka Kunce – průkopníka tohoto oboru v rámci Československa i celého světa. Jemu dělal Vladimír Beneš ve střešovické nemocnici dlouho zástupce, nesouhlasil ale s okupací po srpnu 1968 a ve vojenském zařízení začal mít problémy. Proto odešel do Motola, kde stál u vzniku neurochirurgického oddělení.

Vladimír Beneš (zdroj foto: Paměť národa)

Vladimír Beneš (zdroj foto: Paměť národa)

Profesor Vladimír Beneš se narodil 27. ledna 1921 v Plzni na Letné, odkud se v roce 1933 rodina přestěhovala na Bory. Vystudoval tehdejší České státní reálné gymnázium (dnešní Masarykovo) na Klatovské třídě, jež dokončil za protektorátu v roce 1940. „Na této škole poznal svou celoživotní manželku Zdeničku, se kterou se po devítileté známosti oženil. Vzhledem k tomu, že Němci v době okupace zavřeli vysoké školy, Vladimír začal pracovat jako pomocný redaktor v deníku Nová doba a později byl zaměstnán jako zřízenec v městské nemocnici. Ihned po osvobození v srpnu 1945 začal studovat lékařskou fakultu v Praze, později přestoupil na nově zřízenou Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni,“ přiblížil mládí Vladimíra Beneše jeho kamarád Jaroslav Špelina.

„Jeho profesionální kariéra začala nástupem do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích, kde bylo pod vedením přednosty profesora Zdeňka Kunce vytvořeno oddělení neurochirurgie. Setkání s profesorem Kuncem bylo pro Vladimíra Beneše osudové. Stal se jeho asistentem a v roce 1956 jeho zástupcem na nové Neurologické klinice Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. V období 1978 až 1992 pracoval ve Fakultní nemocnici Motol, kde založil samostatné oddělení dětské neurochirurgie,“ připomněl Jaroslav Špelina. Dodal, že v minulosti pořádal Evropský neurochirurgický kongres (1971, Praha) a Světový sjezd dětské neurochirurgie (1992, Praha).

„Vladimír Beneš provedl celkem 4300 operací včetně obecně chirurgických, z toho asi 2000 mozkových, 600 páteřních a něco přes 500 plotének. Kromě své domovské nemocnice operoval v mnoha dalších městech nejen naší republiky. Jako uznávaný odborník byl zván na vědecká sympozia, přednášel po celém světě. A s jakým nasazením pracoval ve svém oboru, tak se stejným nadšením i sportoval. Na začátku války spolu s mladším bratrem Zbýšou a dalšími kamarády založili sportovní klub VPK Radbuza Plzeň, kde hráli volejbal, tenkrát dokonce 1. ligu,“ zdůraznil Jaroslav Špelina. Podotkl, že Plzni zůstal Vladimír Beneš věrný i po přestěhování do Prahy: „Pravidelně sem dojížděl za svými přáteli až do pozdního věku. V roce 1945 založili tradici: na Štědrý den hráli volejbal venku za každého počasí, což jim vydrželo až do roku 2008. Stejně jako volejbal, miloval tenis. Ten hrál do svých 90 let a do tohoto věku i pravidelně lyžoval.“

V roce 1953 se manželům Benešovým narodil syn Vladimír, dnes světově uznávaný neurochirurg, který je od roku 1997 přednostou Neurochirurgické a neuroonkologické kliniky Ústřední vojenské nemocnice Praha a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. V roce 1979 přišel na svět vnuk Vladimír, po otci i dědečkovi také neurochirurg, dnes pracuje na neurochirurgickém oddělení Nemocnice Motol.

Editace textu: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 20. 7. 2021, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688