Václav Horák (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  20.06.2003 10:42:37

Rok 2002 hodnotí Jakub - předseda KCP


Kapitálové trhy v roce 2002 trpěly značnou nedůvěrou investorů. Hlavní důvody pak lze hledat především v nedobrých makroekonomických výsledcích velkých světových ekonomik a v pokračujících finančních skandálech okolo hodnověrnosti účetních výkazů některých společností nejen ve Spojených státech, ale i v Evropě. Uvedené problémy odhalily nová rizika a ukázaly i na jejich možné dopady. Tyto skutečnosti vyvolaly celou řadu diskusí ohledně zranitelnosti finančních systémů a hledání nástrojů, jak účinněji předcházet různým projevům nestability.

V Evropě byly v návaznosti na Lamfalussyho zprávu a stanovený Akční plán realizovány další kroky k vytvoření jednotného trhu v oblasti investičních služeb a cenných papírů do konce roku 2003, jak určil stockholmský summit Evropské rady. Hlavní důraz byl a je kladen na maximální transparentnost. Tuto zásadu reflektují nové směrnice o zneužívání trhu (již byla schválena Evropským parlamentem), o prospektu a tzv. transparenční direktiva. Představen byl i návrh směrnice o investičních službách a regulovaných trzích, která by měla nahradit tu stávající, jež nevyhovuje moderním trendům a stupni rozvoje finančních trhů a jejich regulace. Návrh obsahuje jednotnou licenci pro všechny investičfirmy a posílení principu ochrany investorů při využívání služeb v rámci teritoria EU.

Změny se nemohou vyhnout ani doporučení k auditorským standardům. Reakce ze strany orgánů EU byla rychlá a jasná. Pozornost musí být věnována především propojenosti mezi auditory a jejich klienty s ohledem na zamezení konfliktu zájmů při poskytování jednotlivých služeb a jednak s ohledem na posílení nezávislosti auditora.

Jednou z hlavních událostí na českém trhu roku 2002 bylo zrušení registrace akcií České spořitelny na veřejném trhu a jejich náhrada za akcie rakouské Erste Bank. V souvislosti s blížícím se datem vstupu České republiky do Evropské unie se však ani domácí trh nevyhne některým institucionálním změnám. Za zásadní pak považuji vznik centrálního depozitáře, který by evidoval zaknihované cenné papíry a vypořádával transakce uzavřené s cennými papíry. Účelem tohoto kroku je zlevnit celý systém evidence a vypořádání a posílit konkurenceschopnost a atraktivitu kapitálového trhu.

V červenci roku 2002 nabyla účinnosti novela zákona o Komisi pro cenné papíry, kde došlo k přesunutí pravomoci vydávat většinu podzákonných předpisů (vyhlášek) z ministerstva financí na Komisi. S touto novelou byl významně upraven i zákon o cenných papírech, který především v oblasti regulace obchodníků s cennými papíry přinesl řadu nových aspektů, zejména pokud jde o informační povinnosti (kapitálová přiměřenost, zákaznický majetek, ekonomická situace, obchody) a kompetence Komise pro cenné papíry efektivněji zasáhnout v případě závažného porušování zákona (možnost zavést nucenou správu).

Ke konci roku byla vydána klíčová vyhláška o pravidlech organizace vnitřního provozu obchodníka s cennými papíry a o pravidlech jeho jednání ve vztahu ke klientovi. Zároveň Komise pro cenné papíry dokončila přípravu vyhlášky o kapitálové přiměřenosti a zahájila přechod na regulaci, která je založena na identifikaci, analýze a vyhodnocení rizik dozorovaného subjektu. Nezbytnou součástí takového modelu je kvalitní informační základna. Právě v této oblasti musí dojít k dalším změnám především ve vztahu k obchodníkům s cennými papíry a subjektům kolektivního investování.

V roce 2002 došlo k téměř 100% plnění pravidel informační otevřenosti emitentů, jejichž cenné papíry jsou přijaty k obchodování na burze nebo RMS a došlo tak ke zvýšení transparentnosti trhu. K tomu přispělo i dokončení procesu vylučování těch emisí, které s ohledem na velikost tržní kapitalizace nebo rozptýlenost vlastnictví nejsou vhodné pro obchodování na veřejných trzích. Na rozdíl od mělkého akciového trhu se stále více rozvíjí sektor kolektivního investování. Majetek spravovaný českými investičními společnostmi překročil 113 mld., a to i přesto, že na trhu působí více jak 650 podfondů zahraničních společností, které již nyní vytvářejí konkurenční prostředí.

Ani v roce 2002 nebyl realizován žádný primární úpis akcií. Počet subjektů působících na trhu se i nadále snižuje a tento trend lze očekávat především v sektoru obchodníků s cennými papíry v rámci jeho stabilizace a konsolidace i nadále. Nové zákony o podnikání na kapitálovém trhu a kolektivním investování, které jsou zpracovávány ministerstvem financí a mají nabýt účinnosti nejdéle od 1. května 2004 jsou výzvou připravit pravidla pro eliminaci systémových rizik a pro zajištění adekvátní ochrany investorů, reagovat na poslední vývoj na finančních trzích, včetně potřeb regulace a připravit český kapitálový trh na zapojení se evropských struktur s cílem jeho dalšího rozvoje. Naše členství v EU přinese na jedné straně efekt v podobě možnosti bezbariérového poskytování investičních služeb, tzv. evropský pas pro finanční instituce, širší nabídku produktů a příliv know how z vyspělých trhů, na druhé straně však větší konkurenci a nová rizika. Významnou roli v tomto směru musí sehrát stále hlubší spolupráce regulátorů jak na národní, tak na mezinárodní úrovni. Za prioritní pak Komise pro cenné papíry považuje členství v Evropském výboru regulátorů trhů cenných papírů (CESR).

Ing. František Jakub

předseda Komise pro cenné papíry

zdroj: VZ KCP r.2002

zvýraznění V.Horák


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info kliknite na malé obrázky.

Tematické zprávy: Přichází zlatý čas dividend na valných hromadách.. 

ČEZ oficiálně ke svým podílům na REAS


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:07  Gevorkyan 1Q24: Marže zpět na 30%, růst podepsaných zakázek Research (Česká spořitelna)
Čt   8:15  Technologické akcie lídry seance (16.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688