mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  20.03.2023 08:33:00

Česká společnost DEKONTA se v Kuvajtu podílí na dekontaminaci ropou znečištěné půdy po irácké invazi

Česká společnost DEKONTA se v Kuvajtu podílí na dekontaminaci ropou znečištěné půdy po irácké invazi

20.03.2023 / 07:43 | Aktualizováno: 20.03.2023 / 08:33

Dne 7. března 2023 podepsala státní Kuvajtská ropná společnost KOC (Kuwait Oil Company) se třemi vybranými dodavateli smlouvy na realizaci největšího dekontaminačního projektu na světě, v rámci kterého má být sanováno celkem 8,34 milionu metrů krychlových půdy masivně znečištěné v době irácké invaze. Projekt je rozdělen do tří částí. Jedním z vybraných dodavatelů je sdružení tvořené kuvajtskou Al-Sayer/Enshaat a českou společností DEKONTA, která disponuje unikátními sanačními technologiemi a má rozsáhlé zkušenosti s realizací mezinárodních projektů.

V rámci programu odstraňování ekologických škod způsobených iráckou invazí, který v Kuvajtu pokračuje již řadu let, se jedná o další fázi sanace ropou znečištěné půdy. Hlavním zdrojem této kontaminace byly úniky ropy, ke kterým došlo po zapálení 727 ropných vrtů a vypuštění zásobníků ropy ustupující iráckou armádou v průběhu tzv. první války v Perském zálivu (19901991). Přestože poslední hořící vrt se podařilo uhasit 6. listopadu 1991 a od válečné ekologické katastrofy uplynulo již 32 let, sanace znečištěné půdy stále pokračuje a stojí značné finanční prostředky.

Náklady sanačních projektů jsou hrazeny z kuvajtského programu nápravy životního prostředí (Kuwait Environmental Remediation Program), což je největší program svého druhu na světě. Významná část jeho finančních zdrojů pochází z reparací, které Kuvajtu musel zaplatit Irák prostřednictvím Kompenzační komise OSN, a to právě s cílem financovat nápravu škod na životním prostředí, která byla způsobena iráckou invazí. V budoucnu mají být realizovány ještě další čtyři projekty. Celková hodnota všech tří aktuálně podepsaných kontraktů činí 460 milionů dolarů. Práce budou prováděny v jižním Kuvajtu a jejich předmětem bude zejména odtěžba, přeprava a sanace kontaminovaných zemin (odtud označení SKETR-2 - South Kuwait Excavation, Transsportation and Remediation).

Česká společnost Dekonta, která ve sdružení s firmou al Sayer/Enshaat bude provádět čištění zemin v zóně A projektu SKETR-2, je nositelem technologického řešení, které bylo několik měsíců testováno v náročných místních podmínkách. Firma využívá komplexní sanační přístup založený na kombinaci biotechnologických a fyzikálně-separačních metod, který umožňuje dosáhnout požadovaných cílů sanace ekologicky udržitelným a ekonomicky výhodným způsobem. Své inovativní přístupy již v minulosti uplatnila při úspěšném řešení náročných zakázek v Evropě, Asii, Africe i Jižní Americe. Dodavateli vybranými k realizaci zbývajících dvou částí projektu SKETR-2 (sektory B a C) jsou sdružení kuvajtských společností Al-Sayer Construction Company a Alghanim International Company a čínská společnost The Contractor Company. Dohled nad realizací projektu zajišťuje Kuwait Oil Company (KOC).

Tereza Valášková, ekonomická diplomatka Velvyslanectví ČR v Kuvajtu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688