ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  13.03.2023 16:30:00

Agrofert - Komise schválila akvizici divize Borealis NITRO skupinou AGROFERT - Spojování podniků

Evropská komise schválila bez podmínek, podle nařízení EU o spojování, nabytí podnikatelských aktivit podniku Borealis AG zaměřených na dusík (Borealis NITRO) skupinou AGROFERT (AGROFERT). Komise dospěla k závěru, že transakce by nevyvolala žádné obavy z narušení hospodářské soutěže v Evropském hospodářském prostoru (EHP).

Borealis AG i AGROFERT působí v zemědělském i chemickém průmyslu. Jsou konkurenty v oblasti výroby a prodeje dusíkatých hnojiv, kapaliny AdBlue a dalších technických dusíkatých produktů.

Šetření Komise

Na základě svého šetření trhu Komise zjistila, že transakce významně nesníží hospodářskou soutěž na trzích s: i) dusíkatými hnojivy; ii) netoxickou kapalinou AdBlue používanou jako výfuková kapalina pro vznětové motory ani iii) technickými dusíkatými produkty, jako je vodný amoniak a slabá kyselina dusičná. Komise rovněž zjistila, že transakce nevyvolává obavy v souvislosti s distribucí dusíkatých hnojiv v Česku a na Slovensku.

Během svého šetření Komise zkoumala:

  • Horizontální překrývání činností uvedených podniků na trhu s dusíkatými hnojivy, zejména při výrobě a prodeji hnojiv na bázi dusičnanu vápenatého: Komise zjistila, že trh je širší než území členských států, neboť zákazníci získávají tyto výrobky z celého EHP, a že různé druhy dusíkatých hnojiv jsou zastupitelné. Subjekt vzniklý spojením by navíc nadále čelil několika silným konkurentům a měl by pouze nízký společný podíl na trhu. Tento subjekt by kromě toho čelil tlaku dovozu ze zemí mimo EHP.
  • Vertikální vazby mezi Borealis NITRO jako dodavatelem dusíkatých hnojiv a skupinou AGROFERT jako maloobchodníkem s těmito produkty v Česku a na Slovensku: Komise zjistila, že po transakci bude v EHP i nadále působit řada dodavatelů dusíkatých hnojiv. Zúčastněné subjekty navíc nejsou výrazně velkými zákazníky hnojiv nabízených třetími stranami a v Česku a na Slovensku bude i nadále působit dostatečný počet konkurenčních distributorů.
  • Horizontální překrývání činností podniků na trhu s AdBlue a trhů s technickými dusíkatými produkty: Šetřením Komise bylo zjištěno, že na všech těchto trzích bude subjekt vzniklý spojením stále čelit silné konkurenci ze strany ostatních konkurentů.

Komise proto dospěla k závěru, že transakce by nevyvolala žádné obavy z narušení hospodářské soutěže v EHP a schválila ji bez stanovení podmínek.

Podniky a jejich výrobní činnost

AGROFERT, se sídlem v Česku, je podnik působící v oblasti výroby a prodeje dusíkatých hnojiv, AdBlue a různých technických dusíkatých produktů. Distribuuje také dusíkatá hnojiva v Česku, Maďarsku a na Slovensku a v menší míře i v Chorvatsku, Polsku a Rumunsku.

Borealis AG, se sídlem v Rakousku, je chemický podnik. Divize Borealis NITRO zahrnuje veškeré činnosti podniku Borealis AG v oblasti dusíku a působí v oblasti výroby a prodeje dusíkatých hnojiv, AdBlue, technických dusíkatých produktů a melaminu.

Pravidla pro kontrolu spojování podniků

Transakce byla Komisi oznámena dne 6. února 2023.

Evropská komise musí posuzovat fúze a akvizice společností, jejichž obrat přesahuje určitý limit (viz článek 1 nařízení o spojování podniků), a bránit spojením, která by zásadně narušila účinnou hospodářskou soutěž v Evropském hospodářském prostoru nebo v jeho podstatné části.

Převážná většina oznámených spojení nepředstavuje z hlediska hospodářské soutěže problém a je schválena po běžné kontrole. Od okamžiku, kdy je transakce oznámena, má Komise zpravidla 25 pracovních dnů, aby rozhodla, zda s ní vysloví souhlas (fáze I) nebo zahájí podrobné šetření (fáze II).

Další informace naleznete na internetové stránce Komise věnované hospodářské soutěži, ve veřejném rejstříku pod číslem případu M.10834.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688