Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  13.03.2023 09:25:45

Inflace vs. run na SVB a Signature B. US vláda nechce nechat nic náhodě a zasáhla


Česká inflace v meziročním srovnání mírně poklesla na 16,7%, podrobnosti najdete v Jirkově Bleskovce. Meziroční růst cen jak u nás, tak v zahraničí zpomaluje. Otázka, kterou si kladou centrální banky a finanční trh s ním, je, jestli to bude stačit. Pokles jádrové inflace totiž není tak přesvědčivý: jak v EMU, tak USA implikuje růst cen mezi 5- 6% (anualizovaně). Jinými slovy, pokles celkové inflace díky vyčerpání nákladových šoků (ceny energií) je fajn. Ale pořád panují obavy, zda rychlejší růst cen nezměnil cenotvorbu, inflační očekáváná = zda vyšší inflace nezahnízdí na delší dobu.



Přesně tato obava znervózňuje centrální banky. A kupodivu jsou velmi odolné i ekonomiky, které se nepropadají do nejvíce očekáváné recese, od které se slibuje zvolnění poptávkových tlaků. Proto Fed a ECB naznačují, že budou muset zvyšovat více, než si donedávna myslely. V případě Fedu trh nyní čeká, že sazby vzrostou až na(d) pět procent (a do konce roku se pak sníží jen jednou). V případě ECB se očekává vrchol na 3,75 s rizikem zvýšení na 4%.



Situaci zkomplikoval run na Silicon Valley Bank a její následný krach, což byla 16. největší banka v USA s koncentrovanou expozicí na technologický sektor (který se neprochází zlatými časy) a s velkou expozici na bondy (jehož ceny si prošly propadem).



FDIC rychle zasáhlo a bude proplácet pojištěné vklady. V případě SVB ale 97% vkladů nespadá pod pojištění, protože převyšují 250 tisíc USD. Takže nepojištění věřitelé budou čekat na to, zda z aktiv něco zbude na vyplácení. Objevují se informace, že některé hedgové fondy aktuálně nabízejí za nepojištěné vklady 60-80 centů za jeden dolar, což naznačuje, že SVB není prázdná skořápka, což je pozitivní. Britskou pobočku SVB koupí HSBC za 1 libru.

Jako obvykle problém není jedna banka, ale obavy, že problém jedné banky se přes vzájemné propojení projeví i v dalších bankách a finančních institucích. V případě finančního sektoru často stačí obavy, které mohou problém sebenaplnit. Vzpomínky na finanční krizi a dopady krachu Lehman Brothers nejsou ještě vyčpělé. Akciový index prudce poklesl. A došlo také k přehodnocení vývoje sazeb Fedu směrem dolů.



Vláda USA rozhodla, že nic neponechá náhodě: v pondělí (dnes) dostanou své peníze všichni, tedy i ti, kteří měli v SVB uloženo více než 250 tisíc USD. Stejné opatření platí i pro Signature Bank of New York, o které se začalo spekulovat, že je další na řadě. Takový rychlý zásah si vyžádá spoustu kritiky, ale práce ekonomů, kteří vloni dostali Nobelovu cena za ekonomii říká, že to je dobře.


Snaha uklidnit obavy rychlou pomocí by měla započítané riziko v cenách aktiv postupně snižovat. Včetně výhledu na sazby Fedu.

Ve středu se podíváme podrobněji na to, zda snížení inflace má šanci proběhnout bez recese.

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688