Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  09.03.2023 07:52:33

Americký trh práce zůstává robustní (Ranní zpráva z finančního trhu)

Týdenní statistiky počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti v USA potvrdí před zítřejšími daty z nezemědělského sektoru napjatost na tamním trhu práce a podpoří úterní slova šéfa Fedu J. Powella naznačující nutnost ještě utaženějších měnových podmínek. Z domova se dočkáme lednové statistiky bilance zahraničního obchodu. Náš nejoptimističtější odhad na trhu počítá s výrazným přebytkem.

Tuzemská bilance zahraničního obchodu v přebytku

Před zítřejší sérií únorových dat z amerického trhu práce se dnes dočkáme předskokana v podobě týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Mělo by se jednat o další údaj v řadě potvrzující situaci napjatého trhu práce v USA. To je zároveň jeden ze silných argumentů pro pokračování politiky zvyšujících se úrokových sazeb ze strany Fedu. Zejména očekávání na zítřejší data by tak měla během dnešní seance nahrávat americkému dolaru na úkor eura. V delší perspektivě by to ale měla být příležitost pro dolarové investory, aby pořídili eura levněji. V horizontu do konce roku totiž vidíme euro výrazně výše (1,12 USD/EUR).

Z pohledu české koruny bychom se dnes měli dočkat povzbudivých dat bilance zahraničního obchodu za leden. Náš odhad přebytku ve výši 16,9 mld. je neoptimističtější na trhu. Převis vývozů nad dovozy byl naposledy zaznamenán v loňském lednu. Letošní lednové aktivum by mělo být o téměř 10 mld. vyšší. Na straně vývozu očekáváme pozitivní dopad silnější průmyslové aktivity, na straně dovozů výrazně pomůže cenový efekt v podobě dovozu levnějších komodit, zejména těch energetických.

Německý průmysl vstoupil do letošního roku razantně

Globální finanční trhy si včera vybraly oddechový čas. Po úterním posílení dolaru v reakci na jestřábí slova šéfa americké centrální banky J. Powella se včera kurz eura vůči dolaru držel vesměs stabilní pod 1,055 USD/EUR. Dalšímu oslabování eura zabránila ranní data z Německa. Tamní průmyslová produkce za leden překonala veškeré odhady. Směrem k lepšímu byla revidována i data za prosinec. Mírně hůře ve srovnání s tržním konsensem sice vyzněly lednové maloobchodní prodeje. U nich ale byla prosincová vzestupná revize opravdu výrazná. Zpřesněná data HDP eurozóny za Q4 22 přinesla podle očekávání nepatrnou revizi dolů z +0,1 % na 0,0 % q/q. Potvrdila se slabost domácí poptávky, když mezičtvrtletní pokles zaznamenala spotřeba domácností a zejména investice. Mírně pozitivně přispěla spotřeba vlády, tahounem pak byla zahraniční poptávka a čisté exporty. Dolarové obchodníky naopak odpoledne potěšil silnější ADP report. Ten je příslibem robustních dat z celého amerického trhu práce za únor.

Na lokálních trzích byl včera ráno cítit dozvuk vyšších tržních dolarových sazeb po jestřábím projevu J. Powella a všechny regionální měny se tak ocitly pod prodejním tlakem. Koruna tak krátce oslabila k 23,70 CZK/EUR. Během včerejšího dne pak regionální měny své ranní ztráty mazaly, polský zlotý dokonce posílil pod ranní otevírací kurz, zřejmě v očekávání jestřábího vyznění výsledků jednání tamní centrální banky. Ta v souladu s očekáváním ponechala úrokové sazby nezměněné. Z domova jsme se včera dočkali statistik z úřadů práce za únor. Stagnace podílu nezaměstnaných osob na lednových 3,9 % se očekávala. Stagnace byla patrná i na sezónně očištěných datech (na 3,6 %).

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.04.2024Americký trh práce zůstává odolný (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.02.2024Americký trh práce zatím zůstává napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
19.10.2023Americký trh práce zůstává napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688