Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.02.2023 17:33:00

FAAMG již tvoří „jen“ asi 18 % amerického trhu. Jak je na tom vlastně se ziskovostí?

Na konci roku neměl FAAMG s Netflixem daleko od toho, aby svou kapitalizací představoval celou čtvrtinu indexu SPX. Nyní to už je „jen“ asi 18 %. Tento vývoj je stejně jako jindy dán změnou valuačních násobků a změnou ziskovosti daných společností. Právě jí bych se dnes chtěl více věnovat.

Následující graf ukazuje zisky za posledních (plovoucích) 12 měsíců u amerických obchodovaných firem zařazených v indexu SPX. A také zisky skupiny FAAMG. Tedy Facebooku, Applu, Amazonu, Microsoftu a Googlu. Mezera mezi jejich ziskovostí a zbytkem obchodovaných firem se začala rozevírat po roce 2008, na šíři prudce nabrala po roce 2020 s tím, jak se mohutně změnilo chování firem a domácností. Loňský rok pak přinesl stejně prudký obrat:

1
Zdroj: Twitter

Co se týče marží, je u uvedené skupiny poměrně široký rozptyl ve výši i historickém vývoji, V posledních letech rostou čisté marže Microsoftu a nyní jsou ve skupině nejvyšší (u 35 %). Facebook býval i nad 40 %, nyní je s cca 21 % někde ve středu pole. Apple trendově mírně roste, nyní asi 25 %, Google cca stagnuje, nyní asi 23 %. Amazon je svým modelem „nízké marže, vysoký obrat jinde, pohybuje se kolem 3 %, do roku 2021 tu marže rostly, nyní ale jdou dolů. Někdy bývá do skupiny zařazován i Netflix, jeho marže se zvyšovaly do roku 2021 nad 17 %, nyní má asi 15 %.

Včera jsem zde psal o ziscích očekávaných pro letošní rok a i pro delší období. S tím, že zisky obchodovaných firem delší dobu rostly znatelně rychleji, než celá ekonomika. Výše uvedený graf potvrzuje to, co lze tušit – do značné míry za to může tato populární skupina akcií. U všech těchto firem přitom dochází již minimálně několik čtvrtletí k „minitrendovému“ obratu marží směrem dolů. Což může být cyklický jev a zároveň jakási přirozená eliminace toho, co se dělo v a po roce 2020. Může se ale i u dalších začít projevovat i strukturální změna, která je již nějaký čas zřejmá u Facebooku, jehož marže dosáhly vrcholu v roce 2016. Konkurence, přešlapy, regulace…

Jak ale ukazuje graf, v absolutní výši jsou zisky skupiny FAAMG stále vysoko nad úrovněmi z let 2019/2020. Když pak srovnáme valuace zmíněných akcií s rokem 2019, mohutně šel s PE dolů Netflix. Zhruba stejně je na tom Amazon, něco si připsal Apple. Zbytek více či méně korigoval. Amazon má tak sice zdaleka nejnižší marže, ale jeho PE ve výši 61 ukazuje, že profil „požadovaná návratnost(riziko)/očekávaný růst je u něj úplně někde jinde, než u zbytku. Na druhém konci jsou Facebook a Google s PE něco pod 18, což představuje podobný profil jako u celého trhu.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688