Václav Horák (AliaWeb)
Údaje o firmách  |  12.06.2003 10:09:06

NETLA - frontální útok na BIVIDEON B.V


Společnost NETLA MANAGEMENT LIMITED, jako výrazný minoritní akcionář společnosti České radiokomunikace, a.s. (dále jen ČRa), je nespokojena s působením současného majoritního vlastníka ve společnosti České radiokomunikace, společností BIVIDEON B.V. (jejími akcionáři jsou Deutsche Bank AG Frankfurt - 49 % a TDC - 51%).

Netransparentní chování BIVIDEON B.V. způsobuje výrazný a jinak neopodstatněný pokles kursu akcií ČRa. Před privatizací společnosti v listopadu 2001 se akcie obchodovaly zhruba za cenu 400 na jednu akcii, v současné době se jejich kurz pohybuje kolem 220 . Dlouhodobě se však za dobu působení nového majoritního akcionáře jejich kurz pohyboval v rozmezí 180 až 195 . V přepočtu na tržní kapitalizaci akcie ztratily od své privatizace a příchodu společnosti BIVIDEON B.V. na hodnotě téměř 5,5 mld. .

Za dobu působení společnosti BIVIDEON B.V. se dále citelně zhoršilo hospodaření společnosti ČRa (viz tabulka níže). Společnost se ocitla v roce 2002 v hluboké provozní ztrátě 438 mil. a nekonsolidovaná ztráta za rok 2002 činila téměř 750 mil. .

Vyvedení nejhodnotnějšího aktiva ČRa – 39,2 % podíl v mobilním operátorovi Radiomobil – na kajmanskou společnost s velice „zvláštním“ a podle našeho názoru zcela nereálným a podhodnoceným oceněním tohoto podílu ve výši 5,1 miliardy vede ke vzniku obav z případného zneužití kajmanských struktur konsorciem BIVIDEON B.V. v neprospěch minoritních akcionářů ČRa.

Ztráta podílu společnosti Contactel s.r.o. za nulovou hodnotu opět vyvolává u minoritních akcionářů pochybnosti o krocích majoritního akcionáře, když v době, kdy mohl Contactel s.r.o. svým akcionářům konečně něco přinášet, České radiokomunikace svůj podíl ztrácí.

Oznámení společnosti BIVIDEON B.V. o tom, že zvažuje učinit dobrovolnou nabídku na odkoupení akcií minoritních akcionářů za cenu vycházející z průměru ceny akcie za poslední šest měsíců a „adekvátního ocenění“ s upozorněním, že při stanovení odkupní ceny nehodlá brát v úvahu „předcházející či budoucí mimořádné obchodní aktivity“ na veřejných trzích, umocňuje neochotu chovat se k minoritním akcionářům spravedlivým a ve vyspělých zemích obecně uznávaným způsobem.

Informační politika společnosti BIVIDEON B.V. ohledně svých plánů v Českých radiokomunikací se vymyká uznávaným zvyklostem jejich renomovaných akcionářů – Deutsche Bank AG Frankfurt a TDC. Za zdůraznění stojí již v minulosti udělená pokuta společnosti České radiokomunikace za neplnění informační povinnosti. Minoritní akcionáři trpělivě již několik let očekávají nějaké nové zásadní zprávy o dalších plánech společnosti BIVIDEON B.V., které ovšem nepřicházejí. Na valných hromadách Českých radiokomunikací jsme svědky nejednoznačných a často i zavádějících odpovědí zástupců BIVIDEON B.V.

Nezbývá nám, stejně jako ostatním menšinovým akcionářům, než rizika spojená s dosavadním chováním majoritního akcionáře - absence zpráv ohledně budoucích plánů společnosti, jeho nečitelný a neprůhledný přístup, vyvedení nejhodnotnějšího aktiva na Kajmany, zhoršené hospodářské výsledky a ztráta podílu v Contactel s.r.o. – hodnotit jako podstatná a z pohledu společnosti a jejich akcionářů způsobující dlouhodobé a výrazné podhodnocení akcií obchodovaných na českých i zahraničních veřejných trzích.

Nekonsolidované údaje ČRa podle českých účetních standardů (CAS) v mil.

 
Provozní hospodářský výsledek
36,8
-0,9
-438,5
Finanční výnosy/náklady
21 703,4
1 207,0
-390,8
Čistý zisk za účetní období
15 030,4
1 205,5
- 747,8
Čistý zisk na akcii v
486,4
39,0
-24,2

Konsolidované údaje ČRa podle mezinárodních účetních standardů (IAS) v mil.
 
EBIT
-286,6
-530,7
-464,1
Finanční výnosy/náklady
21 044,7
321,9
-366,6
Čistý zisk za účetní období
14 758,5
809,4
47,1
Čistý zisk na akcii v
478,2
26,2
1,5


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info kliknite na malé obrázky.

Tematické zprávy: Přichází zlatý čas dividend na valných hromadách.. 

ČEZ oficiálně ke svým podílům na REAS

Vyznejte se na finančním trhu

Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Čt 11:58  ČEZ: Nabídky v jaderném tendru podány Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688