pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  22.02.2023 16:14:46

Pečující rodiče v Pardubickém kraji oceňují homesharing

Pečující rodiče v Pardubickém kraji oceňují homesharing

Z hostitelské rodiny

Homesharing – moderní a přirozený systém podpory rodin dětí s mentálním postižením a poruchou autistického spektra. Propojuje dlouhodobě pečující rodiny s lidmi, kteří chtějí a mohou část svého volného času věnovat dítěti s postižením a pečovat o něj jako jeho tzv. Hostitelé. Do České republiky přišel Homesharing v roce 2018 z Irska, kde úspěšně funguje již téměř 40 let. U nás se začíná prosazovat mezi dalšími formami komunitní podpory.

„Je to forma péče, která patří do 21. století,“ říká radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a pokračuje: „Náš kraj dlouhodobě podporuje péči v přirozeném prostředí, a přesně to homesharing splňuje. Pomáhá pečujícím rodinám si na chvíli oddechnout a zároveň se nemusí bát svěřit své dítě proškoleným hostitelům. Sociální služby jsou v tomto případě jen garantem, školitelem a prostředníkem. Proto jsme homesharing od začátku podporovali a budeme s ním počítat i v budoucnu.“

Právě v roce 2018 jako jedni z prvních začali o Homesharingu uvažovat v Rodinném Integračním Centru a s podporou nadačního fondu Abakus realizovali v letech 20192022 pilotní projekt na území Pardubického kraje.

“Homesharing nevyžaduje novou budovu, ani personál na směnný provoz a lze ho zavádět téměř kdekoliv. Chceme, aby homesharing byl běžně nabízenou pomocí pro rodiče pečující o dítě s mentálním znevýhodněním. Jakákoliv podpora ze strany veřejných financí je významným krokem pro jeho systémové ukotvení” říká Kateřina Kotasová z Abakusu nadačního fondu zakladatelů Avastu, který homesharing v ČR systematicky podporuje.

V Pardubickém kraji je nyní úspěšně spárováno 12 rodin pečujících o děti s autismem se svými hostiteli, kteří jim pravidelně s péčí vypomáhají. Nový projekt podpořený z prostředků Evropského sociálního fondu Evropské unie umožní podporu dalším 8 takovým rodinám v Pardubickém kraji. „Homesharing je výraznou pomocí rodinám v odlehčení od náročné péče, kterou můžeme rodinám nabídnout, a máme radost, že nám to finance Evropské unie umožní pro další rodiny. Aby homesharing dobře fungoval, potřebuje dobrou přípravu, jak hostitelů, tak rodin samotných, a to bez zaplacení zkušených pracovníků není možné”, sděluje Hana Janiková, ředitelka Rodinného Integračního Centra.

Homesharing si pochvalují nejen Klientské rodiny, ale i samotní Hostitelé, „Největší radost mám z toho, že Kristián se na mě těší a čas, který spolu trávíme, si oba užíváme,“ popisuje Hostitelka Jaroslava Šilarová, která v listopadu loňského roku dokončila přípravné vzdělávání a od ledna k ní dochází desetiletý Kristián. Každých 14 dní u ní Kristián 1 noc i přespává, což maminka chlapce, paní Simona Lesňáková, považuje za výrazné odlehčení v jejich rodinné situaci, kdy vychovává ještě batole.

Evropský projekt Homesharing pro rodiny s dětmi s autismem v Pardubickém kraji bude realizován Rodinným Integračním Centrem do konce roku 2023.

Více informací o Homesharingu nejen v Pardubickém kraji je možné nalézt na webu homesharing.cz.

obrázky

Vzdělávání hostitelůVzdělávání hostitelůVzdělávání hostitelůZ hostitelské rodinyZ představení projektu
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688