David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  21.02.2023 17:02:26

Akcie společnosti Meta: 4 věci, které by měli chytří investoři vědět

Společnost Meta Platforms, Inc. (NASDAQ:META) vykázala za 4. čtvrtletí roku 2022 tržby ve výši 32,1 miliard dolarů, což mírně překonalo odhady Wall Street, nicméně zředěný zisk na akcii ve výši 1,76 dolarů zaostal za konsensuálním očekáváním ve výši 2,23 dolarů. Velký výpadek zisku byl především důsledkem restrukturalizačních poplatků ve výši více než 4 miliardy USD. Bez těchto poplatků by Meta dosáhla zisku na akcii ve výši ~3 USD, což je výrazně nad očekáváním konsenzu.

 

Jestliže zpráva společnosti Meta za 3. čtvrtletí byla naprostou noční můrou, zpráva za 4. čtvrtletí vypadá ještě hůře (alespoň z pohledu čísel). A přesto se akcie společnosti Meta začátkem února v seanci po zveřejnění výsledků odrazily o více než 25 %, což je zrcadlový opak pohybu o -24 %, který jsme zaznamenali po zveřejnění zprávy za 3. čtvrtletí.

 

Jak jsme již v minulosti diskutovali, Meta se v současné době potýká s několika překážkami najednou - změnami politiky IDFA společnosti Apple, větším konkurenčním tlakem (ze strany společností jako TikTok), kanibalizací příjmů v důsledku rychlého růstu Reels [krátkých videí společnosti Meta] a náročným makroekonomickým prostředím. Tyto nepříznivé vlivy nejenže poškozují horní linii společnosti Meta (kde jsme zaznamenali tři čtvrtiny záporného meziročního růstu), ale také způsobují obrovský tlak na spodní linii.

 

Co byste tedy měli vědět?

 

1. Metriky angažovanosti společnosti Meta zůstávají stabilní

 

V náročném makroekonomickém prostředí trpí hlavní reklamní činnost společnosti Meta neřestnou kompresí marží, což lze přičíst především klesajícím cenám reklamy. Ve 4. čtvrtletí se tyto poklesy ještě prohloubily a ceny reklamy se meziročně propadly o -22 %.

 

2. Mark Zuckerberg a spol. našli nákladové náboženství

 

Tento pocit vyjádřilo několik investorů Meta, z nichž někteří jej vyjádřili prostřednictvím otevřených dopisů vedení společnosti, zatímco někteří další ventilovali svou frustraci výprodejem akcií až k 90 dolarům. A právě od kapitulačního výprodeje akcií společnosti Meta na základě výsledků za třetí čtvrtletí její manažerský tým mění způsoby volného utrácení společnosti. A aktualizovaný průvodce výdaji na rok 2023 je pravým opakem průvodce výdaji, který nám byl představen během zprávy o výsledcích za 3. čtvrtletí. Je zřejmé, že vedení společnosti Meta se vyznalo v nákladech, a to je pro akcionáře společnosti Meta fantastická zpráva.

 

3. Volné peněžní toky společnosti Meta se zotavují

 

Ve 4. čtvrtletí Meta vyprodukovala volné peněžní toky ve výši 5,3 mld. dolarů. Pokud bychom odstranili náklady na restrukturalizaci ve výši ~4,2 miliardy USD, činil by tento údaj ~9,5 miliardy USD. Vzhledem k tomu, že společnost snižuje své výdaje a zlepšuje monetizaci, generování volných peněžních toků se odtud nevyhnutelně zlepšuje.

 

4. Technické ukazatele vyzývají k poklesu hodnoty akcií META

 

Ačkoli je nemožné načasovat dno, zdá se, že Meta dosáhla dna právě na úrovních kolem 90 USD, přičemž akcie nyní vzrostly o ~100 %.

 

Po oznámení výsledků za 4. čtvrtletí se akcie společnosti Meta odrazily o více než 25 % během jediné seance. Ačkoli výsledky nebyly nic, o čem by se dalo psát doma, vedení společnosti Meta, které se dostalo k úsporám nákladů, a další zlepšení ukazatelů angažovanosti zřejmě stačí k tomu, aby nalákalo investory zpět do podhodnocených akcií tohoto giganta sociálních médií.

 

Závěrečné myšlenky

 

Z technického hlediska se akcie společnosti Meta nacházejí v zóně "neobchodování". Proto se nám zde krátkodobé obchodování nelíbí. Dlouhodobá investice však dává smysl i na těchto úrovních díky zlepšujícím se základním obchodním ukazatelům a přiměřenému ocenění. Celkově se nám myšlenka dlouhodobé akumulace akcií META líbí.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

18.06.20215 věcí, kterými by se investoři neměli (nechat) rozptylovat Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
26.04.20215 grafů, které by měli mít investoři na očích Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
26.03.202110 věcí, které byste měli vědět o SFDR NN Investment Partners (NN Investment Partners)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688