Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.02.2023 16:33:18

Fed není v binárním módu, trhy porostou, domnívá se analytik

Tom Lee ze společnosti Fundstrat už během roku 2022 hovořil o rally na akciových trzích, nyní čeká, že americký index S&P 500 uzavře letošní rok na 4800 bodech. Vede jej k tomu historické porovnání vývoje na trhu v celém roce v závislosti na jeho chování na počátku roku. Z fundamentálního hlediska jsou pak podle investora pravděpodobnější pozitivní překvapení na straně inflace. A to mimo jiné znamená „predikovatelnější Fed“.

Lepší viditelnost na straně monetární politiky může podle investora znamenat vyšší valuační násobky, zisky si také povedou dobře a to vše znamená „více investorů, kteří nakupují akcie.“ Následující graf ukazuje historické chování akciového trhu kolem bodu, kdy inflace dosáhla svého vrcholu:

1
Zdroj: Twitter

Akciový trh tedy v průměru dosáhl svého dna asi sedm měsíců poté, co inflace dosáhla svého vrcholu (černá křivka). Současný cyklus je vyznačen modrou křivkou s předpokladem, že inflace dosáhla vrcholu v červnu 2022 na 9,1 %.

Lee dostal otázku na to, zda by investoři nyní měli bojovat s Fedem, tedy jít proti zaběhlému rčení, které říká, že s centrální bankou se nebojuje. Tedy že nemá smysl jít svými pozicemi proti tomu, co implikuje politika Fedu. Investor k tomuto tématu odpověděl, že Fed „neoperuje v binárním módu“. To znamená, že neexistují pouze dvě možnosti, kdy by jeho politika nahrávala dalšímu růstu cen akcií, nebo šla proti němu. Centrální banka se totiž snaží o to, aby byl predikovatelný a pokud je predikovatelný i růst sazeb, není to stejné jako utahování s cílem poslat ekonomiku do recese.

Lee souhlasí s tím, že je příliš brzy na to vyhlásit vítězství nad vysokou inflací. Pro akcie by ale podle něj mělo být pozitivní to, že Fed pozorně sleduje vývoj v ekonomice a svou monetární politiku odvíjí právě od něj. Nejde ale o situaci, kdy by Fed reagoval na každé nové číslo, které navíc může být zpožděným indikátorem.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688