pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  16.02.2023 08:24:09

Letos půjde nejvíce investic z Pardubického kraje opět do silnic

Pardubický kraj pravidelně aktualizuje svoje současné i připravované investice. V poslední době do plánování vstupuje také řada vnějších vlivů, jako je nedostatek stavebních dělníků, některých stavebních materiálů a celková inflace.

„Řídíme se ukazateli Českého statistického úřadu, který určil zvýšení ceny stavebních prací od června do prosince 2022 o 4,48 procenta. Tímto koeficientem musíme vynásobit položkové rozpočty nebo celkové náklady staveb,“ uvedl předkladatel zprávy, náměstek hejtmana pro investice Roman Línek.

„V letošním roce kraj proinvestuje přibližně 2,5 miliardy korun, z toho jednu miliardu získáme z dotací od Evropské unie,“ shrnul letošní plány kraje hejtman Martin Netolický a pokračoval: „Tradičně nejvíc nás stojí dopravní stavby, které spolknou tři čtvrtiny celkové částky. Na dalších místech jsou školství a zdravotnictví, kultura a sociální věci. V přehledu ovšem chybí výstavba centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici, jejímž investorem je pro kraj Nemocnice Pardubického kraje. To je naše největší stavba v dosavadní historii kraje.“

Doprava

„Pro letošní rok plánujeme zprovoznění významných staveb, například obchvatu Kojic za 348 milionů korun, který by měl začít řidičům sloužit na jaře, a napojení silnice II/322 na mimoúrovňovou křižovatku s D35 u Dašic za 720 milionů. Ta by měla být uvedena do předčasného provozu ještě do konce letošního roku. Dále plánujeme například opravu mostu v Řečanech nad Labem za 269 milionů či modernizovat silnici II/337 v úseku z Třemošnice až po hranici kraje za 178 milionů,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš s tím, že v letošním rozpočtu se v jeho gesci počítá s investicemi za více než 1,8 miliardy korun.

Školství

Velké stavby jsou na letošek naplánovány také ve školství. „Z krajského rozpočtu je tou největší výstavba tělocvičny v Průmyslové střední škole v Letohradu za 139 milionů korun, která bude letos zahájena. Dokončeny budou letos opravy historické omítky na chrudimském gymnáziu za 42 milionů korun. Z evropských projektů budou letos ve školství dokončeny například projekty pro elektrotechnickou průmyslovku v Pardubicích za 64 milionů a pro speciální a praktickou školu v Pardubicích za 66 milionů korun. Chceme zahájit také velkou rekonstrukci areálu Do Nového v Pardubicích pro stejnou průmyslovku, tentokrát za 168 milionů,“ sdělil radní pro školství Josef Kozel.

Zdravotnictví a evropské fondy

„V Pardubické nemocnici chceme letos dokončit rozsáhlou rekonstrukci stravovacího provozu za 52 milionů korun, ale menší krajské projekty máme ve všech pěti nemocnicích akutní péče,“ konstatovala náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.

Právě v této oblasti kraj využívá na maximum i evropské projekty. „Letos dokončíme velký dotovaný projekt na úsporu energie v Albertinu Žamberk za 50 milionů korun. Kromě toho zahájíme výstavbu fotovoltaických elektráren v areálech zdravotnických zařízení, které by nám měly do budoucna přinést významné úspory. V závěru roku chceme zahájit i výstavbu dvou nových základen záchranné služby s evropskou dotací, a to v Litomyšli za 40 milionů a ve Svitavách za 11 milionů korun,“ dodal radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

Kultura

Nové evropské projekty budou zahájeny i v kultuře. „Na podzim chceme mít vysoutěženého dodavatele pro společenský sál na pardubickém zámku za 137 milionů korun, na který jsme získali projekt od architektky Evy Jiřičné. Stavba bude trvat kolem 2,5 roku. Zahájíme také první etapu rekonstrukce školského areálu ve Vysokém Mýtě pro Technické muzeum kraje za 33 milionů. Menší projekty pak vylepší Dělostřeleckou tvrz Bouda a areál Automatických mlýnů,“ nastínil Roman Línek.

Sociální péče

V sociální oblasti kraj pokračuje v transformaci pobytových zařízení do komunitních forem. „Dočkat by se měl i Domov u studánky z Anenské Studánky, pro jehož klienty vznikne nové ubytování v domku v Rudolticích za 39 milionů korun. Parkový areál Domova pod hradem Žampach si zase slibuje pomoc se zavlažováním od projektu na lepší využití srážkových vod za necelých 10 milionů,“ informoval radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Krajský úřad

„Nesmíme zapomínat také na údržbu budov Krajského úřadu. V letošním roce budeme rekonstruovat střechu spisovny, posilovat rozvody elektřiny a nové vybavení zejména IT technikou získá po mnoha letech i sál Rady Pardubického kraje. Celkové náklady na tyto rekonstrukce jsou 24 milionů korun,“ dodal Roman Línek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.03.2024Pardubický kraj plánuje další investice do Chrudimské nemocnice pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688