Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  15.02.2023 13:43:21

Akcie otestují nové dno. Prostor pro pokles mají zejména příběhové tituly

Stratég Academy Securities Peter Tchir se domnívá, že ekonomika se bude chovat jako velké kyvadlo. To znamená, že utahování Fedu ji brzdí z boomu, nezastaví se ale v bodě hladkého přistání a bude dál pokračovat do recese. Trhy ale podle experta vnímají současnou situaci, která spíše připomíná hladké přistání.

Tchir na Yahoo Finance řekl, že vývoj na akciovém trhu může připomínat období z let 20142016, kdy se pod tlak dostaly energetické společnosti a následně odvětví, která s tímto sektorem souvisejí. Nyní to však podle experta nebude energetika, ale technologické firmy, které už nyní ve velkém propouští. Tento sektor udělal během posledních let „pět kroků dopředu“, nyní půjde „dva kroky zpátky“.

Obrat v technologiích je podle Tchira způsoben tím, že předchozí roky přinesly velké investice do této oblasti. Ty byly jednak dány tím, že řada firem chtěla umělou inteligenci a další moderní technologie. K tomu měly fondy rizikového kapitálu velký objem prostředků, které následně proudily k tomuto odvětví. Minimálně několik následujících měsíců se ale v této oblasti dá čekat útlum, i když „za pár let tu bude technologií ještě více“.



Na otázku týkající se umělé inteligence (AI) stratég odpověděl, že nyní se o ní hodně hovoří, ale stále není jasné, jakým směrem vývoj skutečně půjde. Ve vztahu k jednotlivým firmám a tomu, jak může AI ovlivnit jejich výsledky, pak může být významné, že „tu nemusí být velké bariéry vstupu“. Tedy že umělá inteligence nemusí poskytovat dlouhodobou konkurenční výhodu, která by pomáhala generovat vyšší marže a ziskovost. A očekávání jsou podle experta dnes příliš vysoká.

Ohledně vývoje v reálné ekonomice stratég uvedl, že podle něj si nyní vedou nejlépe lidé v nižších příjmových skupinách. Trh práce je totiž v této oblasti stále silný, k tomu bude klesat inflace a jejich příjmy se nachází poměrně vysoko. U akcií pak expert čeká, že trhy v USA opět prorazí minima dosažená v minulém roce. Jak bylo uvedeno, optimismus je totiž podle něj přílišný a v určitém bodě investoři pochopí, že výdaje spotřebitelů nejsou tak vysoko, jak se čekalo, a ekonomika slábne.

Tchir v závislosti na popsaném očekávaném vývoji podle svých slov preferuje akcie v sektorech, jako jsou telekomunikace, „věci, které lidé potřebují každý den.“ Prostor pro větší pokles pak mají „excesy“, což jsou podle experta akcie, které se obchodují zejména na základě nějakého populárního příběhu.

Zdroj: Yahoo Finance


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688