Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  15.02.2023 10:33:28

Červnová mimořádná valorizace penzí bude nečekaně masivní, průměrný důchod vyskočí o skoro 1800 korun, citelně nadinflačně. Ministerstvo i proto urgentně hledá způsob, jak valorizace ponížit

Důchodci se v červnu dočkají znatelně větší valorizace, než vláda předpokládala. I proto už usilovně pracuje na tom, jak valorizace ponížit.

Aktuálně (kurzy.cz): Aktuální informace k červnové valorizaci důchodů zde

Lednová meziměsíční inflace vykázala historicky rekordní hodnotu šesti procent. Je to to z velké části dáno ukončením platnosti energetického úsporného tarifu ke konci roku 2022, jenž v posledním loňském čtvrtletí inflaci uměle snižoval. Ač je tedy lednový meziměsíční inflační „nášup“ do jisté míry také navýšený jaksi uměle, daná cifra je i tak určující pro stanovení letošní mimořádné valorizace. K ní tudíž dojde už letos v červnu. Podobně jako loni. Ba co víc, bude vyšší než valorizace loňská. Což je bolehlav pro vládu, která potřebuje šetřit, aby dala veřejné finance alespoň částečně do pořádku.

Loni v červnu činila mimořádná valorizace 8,2 procenta, nyní by to mělo být – kvůli mimořádně vysoké lednové meziměsíční inflaci – dokonce 11,5 procenta. O tolik se tedy navýší procentní výměra penzí. Základní výměra se mimořádnou valorizací měnit nebude, zůstane tedy na nynějších 4040 korunách. O 11,5 procenta se pak ovšem navýší procentní výměra.

Ilustrujme to na příkladu průměrného starobního důchodu. Ten podle České správy sociálního zabezpečení letos v lednu – tedy už po letošní řádné valorizaci a započítání novoty v podobě výchovného – činil 19 438 korun. Od této částky tedy odečteme hodnotu základní výměry, zmíněných 4040 korun, takže dostáváme částku 15 398 korun. Navýšením této částky o 11,5 procenta získáváme 17 169 korun. K této sumě přičteme základní výměru, tudíž výsledná výše průměrné penze navýšené mimořádnou valorizací bude od červnové splátky důchodu činit 21 209 korun. Průměrný důchod se tedy navýší o zhruba 1771 korun.

Masivní valorizace spolkne další desítky miliard korun z veřejných rozpočtů. Národní rozpočtová rada sumu odhaduje na 32 miliard korun, ale může to být i o něco více.

Ministerstvo práce a sociálních věcí proto nyní urgentně hledá způsob, jak valorizace ponížit. Plánuje například snížení valorizace u nadprůměrných důchodů.

Ještě loni v prosinci činila průměrná starobní penze 18 061 koruna. Během zhruba půlroku se tak zvedne o 17,4 procenta, o více než 3000 korun. Takové navýšení překonává loňskou celoroční inflaci, jež činila 15,1 procenta. Letos by celoroční inflace měla dle odhadu činit 10,5 procenta. Navýšení průměrné penze za zhruba půl roku o 17,4 procenta tedy vysoce předčí celoroční loňskou, a zejména letošní inflaci.  

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

Více: 

Vláda výrazně seškrtala mimořádnou valorizaci důchodů. Průměrně vydělávající důchodce tak jen letos přijde na penzích o 7100 korun, stát tím ušetří 20 miliard 

Spravedlivý hněv pokročilého věku: Jenže důchodci byli loni jedinou opravdu významnou socioekonomickou skupinou, která takzvaně „porazila“ inflaci

Důchodci jsou vítězi inflační krize roku 2022, poraženými hlavně lékaři, sestry či učitelé. Vývoj životní úrovně důchodců letos překonává vývoj životní úrovně pracujících, kteří je platí, jako nikdy v historii 

Vítězi roku 2023 budou opět důchodci. Průměrný starobní důchod v roce 2023 bude činit až takřka 20 tisíc korun, zejména četné důchodkyně dostanou ještě navíc výchovné 

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

08.06. 21:07  Duchody (mirka)
08.06. 21:02  Proč lžete se zvyšováním duchodu až o 1800kc (Josef...1¹11)
08.06. 08:55  Trvalé lźi (Ing. Ivan Foltýn)
06.06. 10:12  Důchod (Ilva)
04.06. 20:11  Nepravdy v textu (Miroslav)

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   8:25  Koruna čeká na HDP a centrální banky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:21  HDP by měl potvrdit pokračující oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   7:27  Ekonomika eurozóny během prvního čtvrtletí 2024 rostla Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688