David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  14.02.2023 09:29:11

Coca-Cola není momentálně nejlepší příležitostí pro investory

Coca-Cola (NYSE:KO) je známá společnost se značkami, které zná každý. Mnozí investoři ji milují pro každoroční zvyšování dividend a myslí si, že vzhledem k tomu, že ji vlastní Buffett, je to skvělá volba pro nízkorizikovou a stabilní investici.

Myslíme si, že KO je špatná investiční volba, která v příštím desetiletí pravděpodobně nedosáhne tržního výnosu, natož aby ho překonala.

Domníváme se, že ocenění KO zůstalo zvýšené vysoko nad úrovní, kam patří, díky velké investorské základně, která ji vlastní na nízké nákladové bázi, a nadšení investorů z růstu dividend.

KO však v uplynulém desetiletí silně zaostávala za indexem S&P500 a s vysokým oceněním na úrovni 24násobku zisku bude podle našeho názoru zaostávat i nadále.

 

Kolik byste za tento podnik zaplatili?

Zapomeňte na chvíli na to, že jde o Coca-Colu, a podívejte se na její čísla.

Za 10 let vzrostl provozní zisk jen o 9 % a čistý zisk o 10 %. Tato čísla vypadají v reálném vyjádření mnohem hůře, vezmeme-li v úvahu, že inflace byla v tomto desetiletém období 30 %.

Čísla se stanou ještě méně působivými, když si uvědomíte, že KO v tomto časovém období provedla několik významných akvizic, konkrétně akvizici BodyArmor za 6 miliard dolarů na konci roku 2021 a nákup Costa Coffee v roce 2018 za 5,1 miliardy dolarů.

 

Klíčové riziko - daně na sladké nápoje

Do budoucna se domníváme, že klíčovým rizikem pro společnost Coca-Cola budou daně na sladké nápoje, které budou zavedeny po celém světě po vzoru úspěšného zdanění tabákových výrobků.

Na Wikipedii je k dispozici aktualizovaný seznam těchto daní, které budou podle našeho názoru v příštím desetiletí stále častější, protože vlády se budou potýkat s dvojím problémem, a to s rostoucími náklady na zdravotní péči spojenými s obezitou a cukrovkou a s vyššími rozpočtovými deficity.

Ve Spojených státech spotřeba sladkých nealkoholických nápojů na obyvatele neustále klesá a předpokládá se, že bude klesat i nadále. Stejně jako tabákový průmysl budou výrobci nealkoholických nápojů schopni do určité míry zvyšovat ceny, ale nemyslíme si, že se dočkáme přehoupnutí zpět k trvalému růstu, a to ani při zvýšené mezinárodní expanzi.

 

Dividenda

Status KO jako "dividendového krále" nebo "dividendového aristokrata" je pravděpodobně to, co k akciím přitahuje mnoho investorů. Vstup do tohoto nepolapitelného klubu znamená, že společnost zvyšuje dividendu nejméně posledních 25 let. Tyto investory určitě nebude chtít zklamat a při reportování za několik dní pravděpodobně dividendu opět zvýší.

Krutá realita je však taková, že kupovat jakoukoli společnost primárně kvůli dividendě/dividendě je chyba. KO není výjimkou, zejména když se podíváte pod pokličku.

 

Dividenda KO vzrostla od roku 2012 o 73 %, z tehdejších 1,02 USD/rok po úpravě o rozdělení na současných 1,76 USD/rok.

To se zdá působivé, dokud si neuvědomíte, že prostě vyplácí vyšší procento čistého zisku, z 51 % v roce 2012 na 74 % loni. Aby to mohli financovat, prostě přestali odkupovat akcie.

V roce 2012 bylo v oběhu 4 584 milionů zředěných akcií, což se díky zpětnému odkupu snížilo na 4 229 milionů v roce 2018. Ale od doby, kdy zastavili zpětné odkupy, aby se zaměřili na zvyšování dividendy, se nyní tento počet postupně zvyšuje na 4 351 milionů akcií ve 3. čtvrtletí 22.

 

Závěr

Společnost KO si v roce 2022 vedla dobře, přičemž růst tržeb ve 3. čtvrtletí činil 11 %, a to především díky cenám. Zejména objemové výsledky byly taženy silou v kanálu mimo domov, protože znovuotevření související s COVID pohání doplňování zásob a zvýšenou aktivitu.

Pro některé investory může být vhodná doba k prodeji. Kromě nedávného posílení při pohledu do budoucna prostě nevidíme důvod k nákupu akcií na současných úrovních ocenění, zejména v prostředí, kdy lze nyní dosáhnout rozumných výnosů ve fondech podnikových dluhopisů investičního stupně, jako je Vanguard Long-Term Corporate Bond ETF (VCLT).

Mnoho akcionářů KO se rádo chlubí tím, že akcie vlastní Warren Buffett, ale ten je koupil v 80. letech, kdy se obchodovaly za P/E v polovině desítek a měly před sebou dlouhou dráhu růstu, a od té doby podíl nepřidal, dokonce ani reinvestoval dividendy. Pochybujeme, že Buffettvysoká očekávání ohledně budoucích výnosů KO, a nemáme je ani my, a věříme, že investoři mohou získat mnohem vyšší bezpečné výnosy jinde.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

30.06.2011Coca-Cola: To nejlepší co si podle Goldmanů můžete dneska koupit Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
07.03.2007Coca-Cola vyhlásila nejlepšího turistu Strategie.cz (Strategie.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688