David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  19.03.2021 16:01:37

Může být Coca-Cola zajímavou investiční příležitostí v roce 2021?

Pravděpodobně neexistuje žádná společnost důležitější pro historii amerického jihu než The Coca-Cola Company (NYSE: KO). Ale není moudré investovat pouze na základě historie.

Dnes, v roce 2021, je Pepsico (NASDAQ: PEP) zdaleka lepší investicí. Akcie společnosti Pepsi ve skutečnosti překonaly za posledních pět let akcie KO. Je to proto, že Pepsi je nyní potravinářskou společností, nejen společností vyrábějící nápoje.

Ovšem i Coca-Cola má své místo v portfoliích investorů. Nabízí stálé dividendy, které rostou v čase. Její dividenda se za posledních 20 let více než čtyřnásobně zvýšila. Cena akcií se více než zdvojnásobila. Celkově vzato je KO typickým příkladem konzervativní investice.

Coca-Cola navíc?

Úkol pokusit se udělat z Coca-Coly víc připadl Jamesi Quinceyovi v roce 2017.

Quincey se podílel na zmenšení velikosti plechovek a snížení hladiny cukru v nápoji. Obrátil se také na zdravější nápoje. Plánuje koupit většinový podíl v Bodyarmoru, výrobci nápojů pro sportovce.

Nyní generální ředitel říká, že chce znovuoživit výrobky jako je Coke Energy a Coke Zero Sugar. Quincey nedávno uvedl, že společnost má 11 takovýchto nových výrobků v plánu v roce 2021, což může představovat 20 % jejího globálního obratu

Pandemie v roce 2020 tvrdě zasáhla společnost KO, když tržby poklesly o 11 % a čistý příjem klesl o více než 13 %. Coke si však dividendu udržela a tento měsíc ji dokonce zvýšila o cent. Akcie KO nyní přinášejí 3,28 %.

Rostoucí optimismus

Quinceyho systematická inovace a pomalé slábnutí pandemie si získaly určitou pozornost analytiků.

RBC Capital Markets, která v lednu snížila výhled akcie, ji v březnu aktualizovala na nový cenový cíl 60 USD.

Velkým nebezpečím, které pro KO zůstává, jsou daně. Rozhodnutí amerického daňového soudu týkající se let 20072009 by mohlo znamenat doplatky ve výši 3,3 miliardy USD.

Coca-Cola zůstává jednou z „nejsilnějších“ amerických značek na světovém trhu a podle Brand Finance se umístila dokonce nad Disney (NYSE: DIS). Společnost se sídlem v Londýně odhaduje hodnotu značky Coca-Cola na 33,2 miliardy dolarů, což je téměř dvojnásobek hodnoty společnosti Pepsi.

Ale právě toto srovnání s Pepsi také nejvíce poškozuje akcie KO. Problém této analýzy spočívá v tom, že – jak jsem uvedl výše – se tyto dvě společnosti velmi liší. Pepsi je nyní regulérní potravinářská společnost. Naopak, společnost KO se vyhýbala investicím mimo svou specializaci již více než 30 let, kdy v roce 1989 prodala společnosti Columbia Pictures společnosti Sony (NYSE: SNE) za 3,4 miliardy USD.

Sečteno a podtrženo

Celkově jsou Coca-Cola a Pepsico různé společnosti, které by měly oslovit různé investory.

KO je instinktivně konzervativní, v tom nejlepším možném slova smyslu. Klade důraz na to, co umí nejlépe. To znamená vyrábět nealkoholické nápoje a prodávat je za nejvyšší možnou cenu v nejrůznějších formách.

O tom je společnost již téměř sto let, protože spor mezi stáčírnami a výrobci sirupů způsobil, že se zaměřila na otázku kvality vody. Čistá voda je klíčem k tomu, aby každá Coca-Cola chutnala stejně. Je to také klíč k zajištění její nezávadnosti.

Quincey stále čelí výzvám v oblasti zdraví. Ale také ukázal, že bude chránit a dokonce zvyšovat dividendu KO. Proto je zde pořád obrovský prostor pro nákup jejich akcií. Ignorování ceny a velká touha ukrojit si něco pro sebe ze slušné dividendy.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688