ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  09.02.2023 08:33:35

BP zpomaluje odklon od ropy

Akciím ropného gigantu BP se v posledních dnech daří. Za růstem ceny stojí v první řadě dobré hospodářské výsledky, vyšší dividenda a zpětné odkupy akcií. Daleko zajímavější z makro pohledu je ale rozhodnutí společnosti zpomalit ústup od produkce fosilních paliv.

Před třemi lety totiž v BP plánovali výrazně omezit investice do těžby a do roku 2030 plánovali snížit produkci ropy o 40 % ve srovnání s rokem 2019. Nynější revidované plány přitom stanovují cílovou úroveň pro daný rok na 2 milióny barelů denně, což znamená snížení produkce oproti před COVIDové době asi "jen" o čtvrtinu. To samozřejmě okamžitě implikuje, že uhlíková stopa BP bude o něco vyšší, neboli poklesne méně, než se původně plánovalo. Šéf společnosti komentoval rozhodnutí tak, že čistá energie sice je potřeba, nicméně zároveň je nutné zabezpečit její dostatečné množství a tedy i rozumnou cenu.

Konflikt na Ukrajině a s ní související zpřetrhání dovozů ruských energetických komodit do Evropy zjevně posilují potřebu zbavit se závislosti na fosilních palivech, respektive diverzifikovat zdroje energie. To je však běh na dlouhou trať. Střednědobě nám válka připomíná, že naše závislost na ropě, plynu a uhlí zůstává obrovská (v případě ČR dle dat Eurostatu za rok 2021 cca 22 %, 18 % a 30 %, dohromady tedy asi 70 %). Zároveň ukazuje, jak prudce se dokáží měnit ceny na trhu charakteristickém kombinací nepružné nabídky a poptávky (a jaké jsou společenské následky).

Vrátíme-li se k ropě, respektive k plánovaným ropným investicím, tak ty z pohledu klimatických cílů dle Mezinárodní energetické agentury předloni souhrnně odpovídaly scénáři "Net Zero" (bezemisnímu světu) do roku 2050. Problémem však je, že ostatní ukazatele se podle tohoto scénáře úplně nevyvíjí. Dohromady to znamenalo, že šance na levnou ropu na kterou jsme byli zvyklí cca posledních 8 let, byla dost malá. Respektive rozumnějším se s takovými předpoklady zdál scénář postupného nárůstu (reálných) cen ropy.

Jak moc se pohled na "zelenou tranzici" změní i u ostatních velkých producentů, respektive jak moc společnost BP zůstane osamocena, samozřejmě teprve uvidíme. Zajímavé z tohoto pohledu bude sledovat zejména postoj amerických producentů břidlicové ropy, jejichž ochota hrát roli mezního dodavatele značně ochlazovala. Na druhou stranu, byl to právě motiv mimořádného výnosu, který na počátku tohoto století celou "břidlicovou revoluci" v USA odstartoval.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688