Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.02.2023 14:19:22

Apple má dobrý problém a přináší významný potenciál, domnívá se analytik Jim Suva

Apple svými posledními čtvrtletními výsledky nedosáhl na očekávání. Jim Suva ze Citi se ale domnívá, že rozhodující vliv hrál měnový kurz a omezení produkce v Číně, které bylo odrazem vládních restrikcí. Analytik na Yahoo Finance vysvětloval, že pokud dáme tyto dva faktory stranou, je zřejmý růst počtu uživatelů služeb Applu. Ve světě jsou přitom asi 2 miliardy aktivních přístrojů od této firmy, což podle experta přináší významný potenciál.

Suva má u akcií Applu doporučení kupovat a cílovou cenu nastavil na 175 dolarů za akcii. Důvodem je i to, že pokud se výsledky firmy očistí o vliv měnového kurzu, „Apple stále roste“. A k tomu je tu zmíněná velká báze uživatelů. Pro titul podle experta hovoří i expanze v Indii, udržitelný prodejů iPhonů, očekávané zlepšení na straně příjmů ze služeb a „akcelerující cash flow“.

Na Yahoo připomněli, že Apple přestal dávat „kvantitativní výhled“, místo toho se posunul ke komentářům „kvalitativním“. Tato změna svého času vyvolala velkou diskusi, Suva se domnívá, že šlo o správný krok. Viditelnost je totiž nyní výrazně snížena řadou faktorů a „nikdo nemá křišťálovou kouli“. Až se podmínky usadí, může nastat změna, současné nastavení komunikace Applu je v pořádku.



Následující graf ukazuje vývoj tržeb Applu a jejich rozdělení na hlavní segmenty. Patrná je cykličnost s prudkým zvýšením tržeb v posledním čtvrtletí daným zejména prodejem iPhonů. Ty celkově stále generují nejvýznamnější část obratu, s odstupem za nimi se nachází služby:
03
Zdroj: Yahoo Finance

Suva se domnívá, že Apple má nyní „dobrý problém“, protože poptávka po jeho produktech je vyšší, než jakou je schopen uspokojit. K tomu zmínil „náročné ekonomické prostředí“ a při zvážení všech faktorů je podle experta už nyní dobrá doba na nákup akcií. Apple totiž bude mimo jiné inovovat a přicházet s novými produkty, včetně ohebných telefonů v příštím roce. Druhý graf porovnává konkrétní výši tržeb z jednotlivých segmentů s odhady:
04
Zdroj: Yahoo Finance, Youtube

Suva na závěr rozhovoru zmínil takzvané AR/VR brýle, které by měl Apple uvést na trh v letošním roce. Ty podle experta nemají uplatnění jen v oblasti počítačových her, ale i ve firmách, ve vzdělávání a podobně. „Největší roli nyní ale hrají iPhony a uživatelská báze a zde dochází k růstu,“ uzavřel expert.

Zdroj: Yahoo Finance, Youtube

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688