mzp.cz (MŽP)
Dotace  |  28.07.2023 00:00:00, aktualizováno 30.07.2023 15:37:02

Dotace pro rodinné domy - časté dotazy, otázky a odpovědi. Je možné požádat o dotaci na výměnu plynového kotle? Je nutné mít na všechna opatření projekt od odborné firmy?

Je možné požádat o dotaci na výměnu plynového kotle?

V současné době není možné požádat o dotaci na výměnu plynového kotle. Výměny nejstarších typů plynových kotlů a topidel, starých min. 20 let, za tepelné čerpadlo budou podporovány až v nové etapě programu, od září 2023. Podrobné podmínky pro poskytnutí dotace od září 2023 naleznete v Závazných pokynech na této stránce.

Jak doložím, že v rekreačním objektu trvale žiji, aby mi byla uznána dotace?

Doložit tuto skutečnost lze různými způsoby, kterými prokážete, že v objektu máte vy nebo jiná osoba evidován trvalý pobyt. Jedná se o uvedení trvalého bydliště v občanském průkazu, výpis z registru osob nebo potvrzení obce o trvalém pobytu v objektu na základě ověření z registru obyvatel. Doložení dokladů o spotřebě energie či vodného a stočného nestačí.

Jakými dokumenty mohu prokázat stáří plynového kotle?

Využít lze jakýkoliv dokument či kombinaci dokumentů, ze kterých průkazně vyplyne typ měněného kotle a jeho stáří. Důležité je, aby předložené dokumenty byly ve vzájemném souladu. K prokázání stáří plynového kotle nelze využít čestné prohlášení.

Nejčastěji se může jednat o tyto dokumenty:

  • Fotografie výrobního štítku s uvedeným datem/rokem výroby
  • Fotografie výrobního štítku s uvedením výrobního čísla, ze kterého lze průkazně odvodit rok výroby (odvození musí být podpořeno např. vyjádřením zástupce výrobce)
  • Doklady o montáži kotle – dodací list, faktura, záruční list apod.
  • Doklad o provedeném servisu či revizi kotle, spalinové cesty či přívodu plynu starší 20 let
  • Kolaudační rozhodnutí nebo obdobný dokument starší 20 let
  • Potvrzení původního dodavatele o provedené montáži
  • Potvrzení stáří kotle uvedené v revizní zprávě či ve zprávě o kontrole plynového kotle.

Některá opatření bylo dříve možné udělat i svépomocí. Platí to stále, nebo je potřeba zadat vše specializovaným firmám?

Ano, to platí stále. Svépomoc umožňujeme například u zateplení, výstavby, instalací nádrží na dešťovku. Výjimku tvoří montáž obnovitelných zdrojů energie, které musí instalovat osoba s příslušným osvědčením, a to jak v případě dodatečné instalace do stávajícího domu, tak i v případě novostaveb. Musíte však při rekonstrukci či výstavbě domu i v případě realizace (části) opatření svépomocí zajistit odborný technický dozor.

Chtěli bychom v našem rodinném domě pouze vyměnit okna, dosáhneme na dotaci?

Ve standardní Nové zelené úsporám to závisí na velikosti plochy oken, poměru k ostatním konstrukcím a několika dalších parametrech. Dá se ale říci, že zpravidla ne. Samotnou výměnou oken totiž nelze ve většině případů dosáhnout požadované energetické úspory a bude tak nutné současně s výměnou realizovat další opatření, alespoň na části dalších konstrukcí, jako je např. zateplení stropů. Bez podrobného posouzení zpracovaného energetickým specialistou však nelze splnění podmínek pro poskytnutí dotace garantovat.

Pokud splňujete podmínky NZÚ Light pro domácnosti s nízkými příjmy, můžete čerpat dotaci na výměnu oken z tohoto programu.

Zahrnuje se do výměny oken i montáž vč. bourání a zednické práce?

Ano, pokud jsou práce řešeny dodavatelsky a je možné je doložit fakturami. Do dotace mohou být zahrnuty všechny práce, které souvisí s realizovaným opatřením.

Je nutné mít na všechna opatření projekt od odborné firmy?

Zjednodušený projekt zpracovaný autorizovanou osobou je nutné dokládat pouze v případě projektů na snížení energetické náročnosti stávajících domů (zateplení) a výstavby nového domu (novostavby). Požadovaný je pouze v rozsahu nezbytném k posouzení splnění podmínek programu. Nemusíte se tedy obávat, že po vás budeme požadovat kompletní rozsah dokumentace či dokonce prováděcí dokumentaci stavby. V těchto případech nám projektová dokumentace dává určitou záruku, že vše bude provedeno kvalitně a v souladu s podmínkami programu a i na ni můžete čerpat dotaci. U jednodušších opatření, například výměny zdroje tepla či pořízení systému na zadržování dešťové vody, nám postačí velice jednoduchý popis systému, který vám zpracuje přímo dodavatel.

V případě NZÚ Light pro domácnosti s nižšími příjmy budete potřebovat pouze fotodokumentaci, odborný posudek a zprávu o realizovaných opatřeních (potvrzují zástupci EKIS a MAS) a doklady prokazující, že jste oprávněný žadatel (výměr důchodu, resp. přiznání příspěvku na bydlení).

Mohu požádat o dotaci pouze na pořízení nádrže na dešťovou vodu či výměnu kotle nebo je nutné tato opatření s něčím zkombinovat?

V obou případech lze podat žádost bez kombinace s jinými opatřeními. Tato možnost platí nově i pro další typy opatření, která byla dříve podporována pouze v kombinacích, např. zelené střechy. Pokud uvažujete o realizaci více opatření podporovaných v programu Nová zelená úsporám, můžete při podání žádosti na vybrané kombinace získat navíc zajímavý dotační bonus.

Jsme obec a vlastníme rodinný/bytový dům. Můžeme také žádat o dotaci v programu na jeho rekonstrukci?

Ano. Doporučujeme však záměr předem konzultovat s našimi kolegy na krajských pracovištích. Pravděpodobně bude nutno žádat v režimu veřejné podpory a splnit další požadavky vyplývající z platné legislativy.

S dotací Nová zelená úsporám jsem v minulých letech postavil rodinný dům, mohu nyní žádat o podporu na pořízení dobíjecí stanice pro osobní vůz?

Ano, toto opatření je podporováno i samostatně.

 

Bude možné podpořit zelenou střechu samostatně bez zateplení či dotace na výstavbu?

Ano, na zelenou střechu lze nově žádat i samostatně.

Vybudovali jsme před 3 lety jímku na dešťovou vodu. Mohu zpětně požádat o dotaci?

Uznatelnost nákladů je v programu Nová zelená úsporám od 1. 1. 2021. Tedy v tomto případě již není možné na náklady vynaložené před 3 roky přispět.

Je možné čerpat dotaci na zateplení i při realizaci svépomocí?

Ano, v Nové zelené úsporám i v NZÚ light lze dotaci čerpat při realizaci zateplení svépomocí, a to i zpětně na opatření realizovaná a uhrazená po 1. lednu 2021 (v programu Nová zelená úsporám), resp. po 12. září 2022 (v programu NZÚ Light).

Kde najdu informaci, co znamená u zateplení Dílčí / Základ / Komplex?

Tyto „podoblasti“ názvem vyjadřují obvyklý rozsah zateplení, který je pro splnění podmínek nutné učinit: malý rozsah zateplení (Dílčí), zateplení většiny konstrukcí (Základ) a úplné zateplení všeho (Komplex). Jde však jen o slovní popis, úspory je nutné doložit výpočtem.

Podrobné podmínky ke stažení zde:

 

Je možné žádat v oblasti podpory C – ZDROJE na novostavbu rodinného domu?

Na výměnu zdroje nebo instalaci OZE v této oblasti není možné žádat na opatření realizovaná v průběhu výstavby rodinného domu, ale pouze po dokončení rodinného domu a zapsání do katastru nemovitostí. Mohou nastat dva případy:

  • V případě, že je dům zapsaný v katastru nemovitostí méně než dva roky: je možné podpořit pouze opatření, která nejsou uvedena a započítána v průkazu energetické náročnosti budovy (dále „PENB“) pro stavební řízení (popř. změnu stavby před dokončením, pokud došlo ke změnám s vlivem na energetickou náročnost stavby, což zahrnuje i změnu zdrojů pro vytápění, ohřev vody a případných OZE*). Je to z toho důvodu, že stavebník má zákonnou povinnost opatření uvedená v průkazu zrealizovat a tudíž je není možné podpořit z veřejných prostředků. Pokud tedy např. FV systém v PENBu nefiguruje a realizace (instalace) včetně úhrady systému proběhla až po dokončení rodinného domu (zapsání domu do katastru nemovitostí), je možné takovou FV instalaci podpořit.
  • V případě, že je rodinný dům zapsaný v katastru nemovitostí více než dva roky, považujeme ho za stávající stavbu a pro takovou již předložení PENB nepožadujeme. Je možné podat žádost na jakékoliv opatření při splnění ostatních podmínek dané oblasti podpory. Opatření však musí být realizována a uhrazena až po dvou letech od zapsání rodinného domu do katastru nemovitostí.

 

Příklady

  1. Žádost na instalaci FV systému: Nový rodinný dům zapsaný v katastru nemovitostí. V PENBu je navržena a započítána instalace fotovoltaických panelů s bateriovým úložištěm. Žádost na instalaci fotovoltaického systému není možné podat, protože opatření je součástí PENBu pro stavební řízení.
  2. Žádost na výměnu elektrokotle za tepelné čerpadlo: Nový rodinný dům zapsaný v katastru nemovitostí. V PENBu je navržena instalace tepelného čerpadla, ale stavebník instaloval elektrokotel. Žádost na výměnu za tepelné čerpadlo není možné podat, protože tepelné čerpadlo mělo být instalováno v rámci stavebního řízení.
  3. Žádost na instalaci FV systému: Rodinný dům byl zapsán do katastru nemovitostí před více než dvěma lety. Žádost na instalaci fotovoltaického systému je možné podat bez ohledu na to, jestli je opatření uvedené v PENBu pro stavební řízení. Instalace a fakturace FV systému musí proběhnout až po dvou nebo více letech od dokončení stavby.

*Pokud stavebník některý ze zdrojů uvedených v PENB nerealizuje a v rámci této změny stavby před dokončením nezpracuje nový PENB, kterým by doložil, že bez tohoto zdroje stavba plní požadavky zákona č. 406/2000 Sb. ve znění platném v okamžiku podání žádosti o povolení stavby, dopouští se přestupku proti uvedenému zákonu.

Mohu požádat o dotaci na pořízení dobíjecí stanice pro osobní vozidlo, i když to vozidlo ještě nemám? Nebo se musím prokázat, že už jsem jeho majitelem?

Dotace se vztahuje na vybudování dobíjecího místa, a tudíž nemusíte dokládat, že příslušný automobil vlastníte nebo budete vlastnit. Jelikož dotace tvoří vždy 50 % z doložených realizačních výdajů, nepředpokládáme, že by si o dotaci žádal někdo, kdo pro dobíjecí stanici nemá využití, protože vždy musí zbytek prostředků doplatit ze svého.

Mám starý dům z roku 1880. Chci vyměnit okna a zateplit strop, mohu požádat o dotaci? Jak mám postupovat?

V případě, že budete žádat v Nové zelené úsporám, doporučujeme jako první vyhledat energetického specialistu a s ním celý záměr konzultovat. Ten vám navrhne nejefektivnější řešení a následně vypracuje průkazy energetické náročnosti budovy, které se dokládají k žádosti. Dále budete potřebovat projektanta, který vám připraví projektovou dokumentaci. Pak už můžete podat online žádost o dotaci v našem informačním systému. Pokud si nechcete podat žádost sám, můžete využít služeb specialistů, kteří za vás všechno vyřídí. Seznam odborníků, kteří chtějí spolupracovat na dotačních projektech, máme uvedený na našem webu: Seznam specialistů.

V případě NZÚ light pro domácnosti s nižšími příjmy se obraťte na zástupce MAS nebo EKIS, kteří pro vás vypracují potřebné dokumenty a poradí, jak postupovat. Návod najdete i na stránce Jak na to v NZÚ light.

Bonus za kombinaci opatření se v žádosti načte automaticky, nebo je nutné ho vyplnit ručně?

Bonus za kombinaci opatření v Nové zelené úsporám je započten automaticky, před odesláním žádosti doporučujeme všechny položky zkontrolovat.

V programu  NZÚ Light pro domácnosti s nižšími příjmy se bonus za kombinaci opatření neposkytuje.

Je možné uplatnit bonus za kombinaci různých opatření i v případě, že žádám o dotace ve více žádostech?

Ne, bonusy v Nové zelené úsporám jsou poskytnuty pouze tehdy, je-li kombinace opatření podána na jedné žádosti.

V případě dotací z NZÚ light pro domácnosti s nižšími příjmy se bonus za kombinaci více opatření neposkytuje.

Maximální dotace ve výši 650 000 je konečná i pro Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj?

Ve zmíněných strukturálně postižených krajích se i maximální výše dotace z Nové zelené úsporám navyšuje o 10 %.

 

Jak správně postupovat při doložení enviromentálních vlastností použitých materiálů?

Ve standardní Nové zelené úsporám musí být environmentální hodnocení součástí podávané žádosti, protože dle jeho výsledku je stanovena maximální výše dotace. Na webových stránkách NZU je k dispozici výpočtový nástroj. Pro jeho použití je nutno znát některé speciální vlastnosti použitých materiálů, informace by měl poskytnout výrobce.

V NZÚ Light není environmentální hodnocení vyžadováno.

Z programu Dešťovka mi byla poskytnuta dotace na využití dešťové vody na zalévání. Lze zažádat nyní v programu NZÚ o dotaci na využití odpadní vody na splachování?

Nelze. V tomto konkrétním případě by se jednalo pouze o rozšíření již zadotovaného systému. Vypočtená dotace na takové rozšíření by byla velmi nízká, systém lze upravit na vlastní náklady. V programu NZÚ zároveň obecně platí, že nelze poskytnout dotaci na opatření, která byla již v minulosti dotačně podpořena.

Je možné čerpat dotace na rodinný dům, ve kterém není nikdo přihlášen k trvalému bydlení?

K žádosti v programu Nová zelená úsporám není požadováno doložení trvalého bydliště v řešeném domě (s výjimkou rekreačních objektů využívaných k bydlení). Dům však nesmí být z větší části využíván k účelu, který by byl v rozporu s definicí rodinného domu.

V případě programu NZÚ Light pro domácnosti s nižšími příjmy je naopak podmínkou, aby žadatel byl nejen vlastníkem nemovitosti, ale byl v ní též přihlášen k trvalému pobytu.

Je možné žádat o dotaci na zateplení střechy a obvodových zdí, jehož součástí bude i výměna oken v patře, když v přízemí jsou okna již vyměněna?

Ano, o dotaci na zateplení lze v tomto případě zažádat. Pro udělení dotace z Nové zelené úsporám je důležité dosáhnout zlepšení tepelně izolačních vlastností domu. Podrobné podmínky ke stažení zde.

V případě dotace z NZÚ Light pro domácnosti s nižšími příjmy nebudete dokládat energetické hodnocení, postačí vám odborný posudek a zpráva o provedených opatřeních, které vypracují zástupci MAS a EKIS a fotodokumentace stavu před a po realizaci.

 

Je pro poskytnutí dotace nutné využít specialisty, výrobky a technologie uvedené v seznamu na webu NZU?

Můžete využít služeb kohokoliv, kdo má patřičná oprávnění. Stejně tak můžete pracovat s výrobky a technologiemi, které nejsou uvedeny v seznamu doporučených výrobků a technologií, musíte však doložit, že jejich vlastnosti jsou v souladu s podmínkami poskytnutí dotace (např. doložením technického  listu výrobku).

Jak se do systému AIS SFŽP ČR zaregistruje právnická osoba?

Jednatel firmy se zaregistruje jako fyzická osoba přes Identitu Občana. Po jeho registraci lze v žádosti nastavit právnickou osobu pomocí tlačítka Přidat žadatele – jsem statutární zástupce. Systém vyhledá všechny právnické osoby spojené se jménem jednatele a on vybere právnickou osobu, pro kterou žádost podává.

Je možné zažádat o dotaci v programu NZÚ 2021+ na výměnu měniče za hybridní a dodatečnou instalaci baterií u fotovoltaické elektrárny, na kterou již v rámci toho programu byla dotace čerpána?

Není to možné. V programu NZÚ 2021+ obecně platí, že nelze poskytnout dotaci na opatření, která byla již v minulosti dotačně podpořena.

Je možné kombinovat opatření z podoblasti D.4 – dobíjecí stanice pro elektromobily s opatřeními z jiných podoblastí bez omezení?

Opatření z podoblasti D.4 – dobíjecí stanice pro elektromobily lze kombinovat s opatřeními z ostatních podoblastí včetně novostaveb v oblasti B.

Jaké konkrétní podklady bude nutné doložit v případě žádosti o dotaci na zelenou střechu v případě, že žádám před realizací novostavby?

Po ukončení realizace zelené střechy bude nutné doložit zejména faktury za realizaci a doklad o jejich uhrazení a též doklad prokazující technické vlastnosti podstatné pro posouzení splnění podmínek použitých výrobků a materiálů.

Všechny požadavky najdete zde:

Mohou být panely fotovoltaického systému umístěny i na budově s jiným číslem popisným, než je odběrné místo?

Je to možné, je však třeba zdůvodnit, proč nelze panely umístit na budově žadatele a doložit souhlas majitele objektu, na kterém budou panely umístěny, a to po celou dobu udržitelnosti tj. 10 let.

 

V domě s fotovoltaickou elektrárnou a plynovým vytápěním a ohřevem vody chci vyměnit současný zásobník teplé vody (ohřev plyn) za kombinovaný (v létě ohřev z přebytků FVE, v zimě plyn). Podle dotační kalkulačky by měla být kapacita zásobníku vody 287 l. Je možné pořídit menší zásobník?

Chcete-li využít na ohřev vody FVE, musíte splnit požadavek na velikost zásobníku vody stanovený Závaznými pokyny pro žadatele. Více informací najdete zde.

Co všechno se započítává do plochy zelené střechy?

Pro výpočet podpory zelené střechy se započítává plocha vegetačního souvrství. Tím se rozumí celá skladba, která se použije pro zelenou střechu, nikoliv jen tam, kde jsou vysázené rostliny. Započtou se i chodníčky a filtrační vrstva kačírku, pokud je pod nimi hydroakumulační vrstva, jednoduché prostupy jako vpusti, ventilační komínky apod. Nezapočítávají se střešní okna, světlíky a atiky.

Při rekonstrukci rodinného domu chceme zažádat o dotace na zateplení, fotovoltaiku, tepelné čerpadlo a dešťovku. Potřebujeme vzhledem ke kombinaci opatření jednoho specialistu, nebo nám můžou projekty zpracovat jednotlivé realizační firmy?

V zásadě není nutné, aby celkový projekt zpracovával jeden specialista. V případě, kdy na sebe jednotlivá opatření navazují, jako například využívání přebytků elektřiny pro tepelné čerpadlo, je ale vhodnější, aby projekt na instalaci a propojení FVE a tepelného čerpadla zaštiťoval jeden specialista i kvůli možným reklamacím.

Mám akceptovanou dotaci z minulé výzvy na rekonstrukci a výměnu lokálního zdroje na tuhá paliva za plynový kondenzační kotel. Je možné nainstalovat místo plynového kotle tepelné čerpadlo v rámci již akceptované dotace? Bude výše dotace adekvátně navýšena?

Chcete-li využít dotaci z minulé výzvy, musíte ji realizovat v rozsahu uvedeném v žádosti o dotaci – to znamená nainstalovat plynový kondenzační kotel. Pokud byste chtěli získat dotaci na tepelné čerpadlo, je možné původní žádost stáhnout a zažádat si v novém programu NZÚ 2021+. Je však nutné, aby realizace proběhla po 1. lednu 2021.

Jaké dotace lze čerpat na objekt, vedený jako zemědělská stavba bez čísla popisného, nyní delší dobu nevyužívaného, ve kterém byly kanceláře a byt?

V případě kotlíkových dotací lze podpořit pouze tu část zemědělské usedlosti, která splňuje definici pro byt a je obývána aspoň jednou osobou 24 měsíců před datem podání žádosti.

Lze využít dotaci na výměnu kotle na tepelné čerpadlo i pro budovu s číslem evidenčním, kterou jsem koupil v prosinci a trvale v ní bydlím, stejně jako předchozí majitel?

O dotace lze žádat i pro rekreační objekty. Pro akceptaci žádosti je ale nutné, aby v budově aspoň jedna osoba měla trvalý pobyt nejméně 24 měsíců před datem podání žádosti.

 

Je možné žádat o dotaci na novostavbu rekreačního objektu?

Na novostavbu rekreačního objektu není možné v rámci programu Nová zelená úsporám čerpat dotaci.

Je možné čerpat dotaci na výměnu starého kotle v podoblasti C1 a zároveň dotaci pro pořízení fotovoltaiky z podoblasti C3?

Kombinace dotace z C1 a C3 je možná. Je ale vyloučeno žádat o dotaci na variantu Tepelné čerpadlo pro teplovodní systém s přípravou teplé vody připojené k fotovoltaickému systému a současně o dotaci na variantu Fotovoltaika s efektivním využitím tepelného čerpadla, protože žadatel by získal výhodnější podporu na spolupráci tepelného čerpadlafotovoltaikou dvakrát. Ostatní kombinace jsou možné.

Je možné žádat o dotaci v oblasti A na zateplení objektu i v případě, že původní objekt byl odstraněn (byl vydán demoliční výměr) a nový má (resp. bude mít) nové číslo popisné?

V případě, že je původní stavba rodinného domu odstraněna a na jeho místě je bezprostředně umístěna stavba nového rodinného domu, můžete žádat v oblasti podpory A – zateplení. Neposuzujeme, jestli byl nebo nebyl vydán demoliční výměr ani to, jestli má nový rodinný dům nové číslo popisné. Energeticky vztažná plocha nesmí překročit 350 m2.

Chtěl bych v rámci NZÚ Light současně vyměnit zdroj tepla na vytápění, proč musím žádat v kotlíkových dotacích či klasické Nové zelené úsporám?

NZÚ Light je koncipována tak, aby pomohla s rychle a snadno realizovatelným zateplením domů, podporuje instalaci solárních systémů na ohřev vody, ale nezahrnuje podporu výměny zdrojů vytápění. O tu je v současné době možné zažádat jen v „klasické“ Nové zelené úsporám. Pro domácnosti s nižšími příjmy byla vyhlášena nová výzva kotlíkových dotací. Pokud máte zájem o zateplení domu v rámci NZÚ Light i o výměnu zdroje vytápění, podejte si jednu žádost v NZÚ Light a další v v kotlíkových dotacích (příjem žádostí v jednotlivých krajích se očekává v letních měsících 2023).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688