Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  02.02.2023 09:15:51

Ranní okénko - Jestřábí vyznění se Fedu nepovedlo, trh mu dále nevěří

Dnešek bude pokračovat v režii centrálních bank, sérii ale odstartoval již včera ve večerních hodinách Fed. Americká centrální banka podle očekávání zvýšila sazby o 25bb a nastínila, že o poslední hike se ještě nejedná. Předseda Fedu J. Powell pak nezapomněl na tiskové konferenci připomenout, že aktuální očekávání trhu (pouze březnový hike – stabilita – snižování v letošním roce) se mu nezdá reálné a sazby mohou růst výše a zůstat na restriktivních úrovních po delší dobu. Připomněl napjatý trh práce i stále vysokou inflaci ve službách. Nedoručil ale žádné vyloženě jestřábí překvapení, a ve výsledku jen zopakoval to, co již v minulosti zaznělo. Stačilo pak jen aby své vyjádření proložil slovy o desinflaci a trhy zamířily vzhůru. Akciový index S&P 500 před zasedáním mírně ztrácel, nakonec uzavřel ve více jak 1% plusu. Výnos na amerických vládních dluhopisech naopak klesal, u dvouletého o 10bb níže na 4,1 %, podobným tempem na 3,4 % i u desetiletého bondu. Eurodolar se posunul na 1,10 EUR/USD, kde byl naposledy loni na jaře.

ČNB dnes podle našeho odhadu nepřekvapí, stabilitu sazeb jednomyslně očekává i zbytek trhu. Řada členů bankovní rady vyjádřila svůj zájem o lednový výsledek inflace, ten ale k dispozici ještě nebude. S odvážnějšími vyjádřeními tak guvernér Aleš Michl počká minimálně na březnové zasedání. Vydána bude i aktualizovaná prognóza. Ta poslední, z listopadu, předpokládá 9,1% inflaci v letošním roce a pokles HDP o 0,7 %.

ECB dnes s největší pravděpodobností doručí 50bb hike, očekávat lze i jestřábí komentář s naznačením dalšího 50bb hiku na březnovém zasedání. Naopak dále mlžit bude prezidentka Lagarde ohledně finální výše. My očekáváme, že cyklus zvyšování sazeb ukončí ECB v létě se sazbami o 150bb výše, než aktuálně jsou. To lze například přeložit do scénáře 2x50bb v únoru a březnu, následovaných 2x25bb v dubnu a červnu. Snižování sazeb v letošním roce neočekáváme.

Pohled zpět:

Lednová inflace v eurozóně dosáhla podle dat Eurostatu 8,5 %, zatímco trh očekával rovných 9 %. Vzhledem k absenci dat z Německa ale nelze vyloučit výraznější revizi v druhé polovině února. To hlavní – jádrová inflace – dále hraje do karet jestřábí ECB. Meziročně setrvala stejně jako v prosinci na 5,2 %, zatímco trh doufal v alespoň mírnou korekci na 5,1 %.

Index nákupních manažerů (PMI) pro výrobní sektor v lednu vzrostl více než se očekávalo na 44,6 bodu z prosincových 42,6 bodů. Navzdory silnějšímu přírůstku ukazuje detail PMI zprávy na pokračující komplikace výrobců pramenících mimo jiné z oslabující poptávky a cenového vývoje. Poněkud optimističtějším směrem se naopak ubírají očekávání ohledně objemu výroby.
Více v komentáři zde: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4499

Podle dat za leden hospodařila v prvním letošním měsíci vláda s deficitem ve výši 6,8 mld. . Ve srovnání s loňským rokem se jedná o horší výsledek, tehdy se ale veřejné finance nacházely v rozpočtovém provizoriu.
Více v komentáři zde: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4500

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688