mzp.cz (MŽP)
Dotace  |  28.07.2023 00:00:00, aktualizováno 11:47:03

Dotace NZÚ Light pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy - časté dotazy, otázky a odpovědi. Komu je NZÚ Light určena? Kolik peněz z NZÚ Light získám a na jaké úpravy je mohu použít?

Prvotní výzva NZÚ Light končí, nebo poběží souběžně s novou výzvou NZÚ Light 2023?

U první výzvy NZU Light byl příjem žádostí ukončen a od 2. května2023 se mohou žádosti podávat už jen do NZÚ Light 2023.

Komu je NZÚ Light určena?

Program je určen pro vlastníky a spoluvlastníky rodinných domů a rekreačních objektů využívaných k trvalému bydlení z řad seniorů, invalidních důchodců a lidí pobírajících dávky na bydlení. Podmínkou je, aby v době podání žádosti byl rodinný dům ve vlastnictví žadatelů a ti v něm měli současně trvalý pobyt, a to déle než od 12. září 2022. NZÚ Light má přinést prostředky na úsporná opatření pro nízkopříjmové domácnosti, které jsou nejvíce ohroženy energetickou chudobou. Čerpat mohou prostředky na dílčí zateplení a na instalaci solárního systému na ohřev vody.

Kolik peněz z NZÚ Light získám a na jaké úpravy je mohu použít?

Peníze můžete vynaložit zejména na renovace menšího rozsahu. Můžete například zateplit fasádu, střechu anebo strop pod půdou domu. Stát vám přispěje i na výměnu oken a vchodových dveří. Můžete vyměnit jen některá okna, nebo zvolit více různých opatření, tak abyste nabízené finanční prostředky maximálně využili k renovaci obydlí. Od května 2023 je nabídka rozšířena o podporu solárních systémů na ohřev vody ve výši 90 tisíc korun. Na jeden rodinný dům takto můžete získat až 240 tisíc korun.

Pro opatření většího rozsahu je zpravidla vhodnější podat žádost ve standardním programu Nová zelená úsporám.

Od kdy do kdy je možné o dotace z NZÚ Light žádat?

Elektronický příjem žádostí je spuštěn od 9. 1. 2023. Požádat o dotaci je ale možné na opatření realizovaná po 12. 9. 2022.

Příjem žádostí probíhá do 31. 12. 2024 nebo do vyčerpání peněz. V případě rychlého vyčerpání jsme připraveni přidat další finance, aby příjem žádostí mohl kontinuálně pokračovat.

Mám zájem o dotaci z NZÚ Light, ale nemám počítač ani internet, jak si mohu podat žádost, když vyžadujete elektronickou identitu občana?

Pokud máte možnost, řekněte si o pomoc v nejbližší rodině. Obrátit se můžete na zástupce Místních akčních skupin a konzultačních středisek EKIS, kteří poradí, jaká opatření jsou ve vašem domě vhodná a pomohou s celým procesem od podání žádosti až po doložení realizace úsporných opatření. Kontakty na poradce v jednotlivých krajích najdete na stránce Poradenství pro NZÚ Light.

Jak doložím, že splňuji nízkopříjmovost?

„Nízkopříjmovost“ pro potřeby NZÚ Light znamená, že všichni členové vaší domácnosti pobírají starobní důchod, nebo invalidní důchod třetího stupně, nebo příspěvek na bydlení v období mezi 12. 9. 2022 a datem podání žádosti.

Pro doložení důchodu vám bude stačit aktuální výměr důchodu. Pokud ho nemůžete dohledat, potvrzení o pobírání důchodu vám vystaví každá pobočka OSSZ na počkání.

K doložení příspěvku na bydlení vám postačí rozhodnutí o přiznání příspěvku na bydlení v daném období.

Dům jsem před časem převedl na syna, ale dál tam bydlím jen s manželkou, jsme starobní důchodci, můžeme žádat?

V tomto případě by šlo čerpat podporu z NZÚ Light pouze v případě, kdy platí, že váš syn je trvale hlášen v domě (přihlášení k trvalému pobytu musí být starší než z 12. 9. 2022) a zároveň je starobní nebo invalidní důchodce a/nebo pobírá příspěvek na bydlení.

V případě, že syn bydlí jinde, nesplňuje vlastník nemovitosti podmínky NZÚ Light a o podporu z NZÚ Light žádat nelze. Váš syn ale může na zateplení rodinného domu zažádat o dotaci z „klasické“ Nové zelené úsporám.

Jsem důchodce, dům vlastníme napůl se synem. Syn je v produktivním věku, pracuje, ale s námi nebydlí. Můžeme žádat v NZÚ Light?

Ano, v tomto případě stačí doložit čestné prohlášení, že syn bydlí trvale jinde a souhlasí se záměrem.

Jsem vlastníkem domu, ve kterém bydlím, ale nejsem v něm oficiálně přihlášen k trvalému pobytu. Mohu skutečnost, že v domě bydlím trvale, doložit čestným prohlášením nebo třeba vyúčtováním za elektřinu?

Podmínkou získání dotace z Nové zelené úsporám Light je, že žadatel je vlastníkem domu a zároveň je v něm přihlášen k trvalému pobytu. Pokud tato podmínka není splněna, o dotaci z NZÚ Light žádat nelze, a to ani v případě, že žadatel v domě dlouhodobě žije.

Jsme důchodci, v našem domě je trvale hlášen syn, který ale bydlí jinde. Máme nárok na dotaci z NZÚ Light?

Ano, máte nárok na dotaci. Podstatné je, že se skutečně jedná o domácnost složenou pouze z důchodců. Při podání žádosti potvrdíte na záložce „Čestná prohlášení“, že se jedná o domácnost složenou pouze z důchodců.

 

Oba s manželkou pobíráme starobní důchod. V našem domě je trvale hlášena vnučka, která je nezletilá a dospělý vnuk, který studuje a nemá žádné příjmy. Máme na dotaci z NZÚ Light nárok?

Ano, v tomto případě nárok na dotaci máte. Pokud v domácnosti tvořené důchodci žije ještě nezletilé dítě nebo zletilé studující, tak příjmy směrem nahoru neovlivní a taková domácnost může žádat v NZÚ Light.

Náš dům jsme převedli na děti, které nám tam zřídily věcné břemeno užívání. V domě bydlíme jen my s manželkou, oba jsme ve starobním důchodu. Máme nárok na dotaci z NZÚ Light?

Bohužel v tomto případě není možné poskytnout dotaci z NZÚ Light. Žádat může pouze vlastník nemovitosti, který v ní trvale bydlí a pobírá starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo příspěvky na bydlení. Vaše děti jako vlastníci nemovitosti, ve které bydlíte, mohou zažádat o dotace z „klasické“ Nové zelené úsporám.

Já i manželka pobíráme starobní důchod, já si navíc přivydělávám. Můžeme si požádat o dotaci z NZÚ Light?

Ano, na dotaci máte nárok. Neposuzujeme, jestli si důchodci přivydělávají. Pro splnění podmínek NZÚ Light stačí, že pobíráte starobní důchod.

Jsem důchodce, manželka chodí do práce, ale její plat je nižší než můj důchod.

Pokud vaše manželka nepobírá starobní ani invalidní důchod, vaše domácnost nesplňuje podmínky NZÚ Light, proto nemůžete v tomto programu žádat o dotaci.

Mám rozhodnutí o důchodu, ale důchod nepobírám, jsem zaměstnán. Mám nárok na dotaci z NZÚ Light?

V podmínkách NZÚ Light je stanoveno, že žadatel musí pobírat důchod nebo příspěvek na bydlení. Pokud nepobíráte důchod ani příspěvek na bydlení, podmínky nesplňujete a na dotaci nárok nemáte.

Je možné v NZÚ Light žádat o dotaci na rodinný dům, ve kterém žijí dva důchodci, jeden z nich má IČO a pronajímají část předmětného rodinného domu?

V případě, že jsou v rodinném domě lidé v podnájmu/pronájmu, nepobírají již všichni členové domácnosti starobní důchod a nejedná se o domácnost složenou pouze z důchodců. Není tak splněna podmínka oprávněnosti žadatele v bodě 2.1. závazných pokynů programu NZÚ Light.

Může si zažádat důchodce o dotaci z NZÚ Light, když je vlastníkem bytu v bytovém/panelovém domě?

V programu NZÚ Light není možné získat dotaci na samostatné bytové jednotky, ale pouze na celý rodinný dům.

Opatření jsem udělal v říjnu, ale nemám fotodokumentaci před realizací, mohu požádat?

Ano, žádost bude individuálně posouzena, ale budou vyžádány dodatečné doklady potvrzující realizaci po 12.9.  Pokud bude prokázáno splnění podmínek, žádost bude moci být schválena.

V čem je program NZÚ Light oproti jiným dotacím jednodušší?

Vyžaduje jen minimum příloh, není potřeba přikládat energetický posudek ani projektovou dokumentaci. Důležitá je fotodokumentace, jednoduchý odborný posudek a konečná zpráva o provedených úpravách.

Mohu žádat o dotaci NZÚ Light, i když už mám opatření realizované (např. vyměněná okna)?

Pokud bylo zateplení realizováno po 12. 9. 2022, tak je možné o dotaci požádat i zpětně.

 

Do jaké doby od podání žádosti v NZÚ Light musím opatření zrealizovat (dokončit)?

Na realizaci má žadatel jeden rok a v odůvodněných případech je možné ji o půl roku prodloužit.

Musím použité výrobky (okna, zateplovací systémy apod.) vybírat z nějakého předem stanoveného seznamu?

Nikoli, volba výrobků je na žadateli. Při zateplení je jen nutné dodržet požadované tloušťky izolace a v případě oken se musí jednat o trojskla (výjimku tvoří špaletová okna a dveře, kde je možné instalovat i dvojskla).

Mohu kombinovat podporu z klasické Nové zelené úsporám a z NZÚ Light?

Ano, je možné využít finanční podporu z NZÚ Light na zateplení domu a zároveň požádat o dotaci z Nové zelené úsporám třeba na výměnu zdroje vytápění. Jde o dvě různé žádosti, proto se na ně nevztahuje kombinační bonus. Úspory realizované díky opatřením dotovaným z programu NZÚ Light nelze započítat do výpočtu úspor pro program Nové zelené úsporám.

V minulosti jsem již čerpal dotaci z Nové zelené úsporám na výměnu oken (za dvojskla), nyní bych chtěl s pomocí NZÚ Light okna vyměnit za trojskla, mám na dotaci nárok?

Nikoliv, protože stále ještě neuplynula doba udržitelnosti pro opatření podporovaná v dřívějších programech Zelená úsporám a dalších. Výměnu je možno provést na vlastní náklady. S podporou z Nové zelené úsporám ale můžete realizovat další úsporná opatření.

Chtěl bych v rámci NZÚ Light současně vyměnit zdroj tepla na vytápění, proč musím žádat v kotlíkových dotacích či klasické Nové zelené úsporám?

NZÚ Light je koncipována tak, aby pomohla s rychle a snadno realizovatelným zateplením domů, podporuje instalaci solárních systémů na ohřev vody, ale nezahrnuje podporu výměny zdrojů vytápění. O tu je v současné době možné zažádat jen v „klasické“ Nové zelené úsporám. Pro domácnosti s nižšími příjmy byla vyhlášena nová výzva kotlíkových dotací. Pokud máte zájem o zateplení domu v rámci NZÚ Light i o výměnu zdroje vytápění, podejte si jednu žádost v NZÚ Light a další v v kotlíkových dotacích (příjem žádostí v jednotlivých krajích se očekává v letních měsících 2023).

Kdo mi potvrdí odborný posudek, potřebný k podání žádosti?

Formulář odborného posudku je zveřejněn na webových stránkách programu, po vyplnění vám ho potvrdí buď pověřený člen Místních akčních skupin nebo pracovníci konzultačních středisek EKIS.

Kdo může zpracovat a podepsat závěrečnou zprávu o realizaci projektu v NZÚ Light, práce jsem si prováděl sám?

Řádné provedení opatření musí stvrdit pověřený člen Místních akčních skupin nebo pracovník konzultačních středisek EKIS.

Podle kalkulačky MPSV mi vychází nárok na příspěvek na bydlení ve výši pár set korun, ale o příspěvek z různých důvodů žádat nechci, mohu i tak využít NZÚ Light?

Podmínky NZÚ Light vyžadují, aby žadatelé o dotaci pobírali starobní nebo invalidní důchod, nebo aby v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobírali příspěvek na bydlení. Pokud tyto podmínky nesplňujete, nemůžete o dotaci žádat, a to ani v případě, že byste měl na příspěvek na bydlení nárok, ale rozhodl jste se ho nečerpat.

Co musí obsahovat fotodokumentace a proč ji musím dokládat nejen k žádosti, ale i po ukončení realizace?

Fotodokumentace slouží jako doklad, že dotované opatření bylo skutečně realizováno. Fotografie musí být pořízeny tak, aby při porovnání snímků bylo jednoznačně viditelné provedení dotovaných opatření a jejich rozsah. V případě zakrytých konstrukcí doložíte fotodokumentaci z průběhu provádění před zakrytím konstrukce.

Co znamená „běžný metr“ u zateplení fasády?

Běžný metr u fasády je délka zateplení obvodových stěn měřených po vnějším obvodu rodinného domu (změří se délka zateplovaných obvodových stěn vodorovně u země).

Je-li délka fasády např. 10 metrů, dotace bude 10 x 6 000 tj. 60 000 .

 

Musí se zateplit všechny strany domu?

Není nutné zateplit všechny stěny domu. Stěna, která se zatepluje však musí být zateplená do celé výšky vytápěného prostoru.

Je nutné vždy dodržet požadované parametry u výměny oken, pokud jde o šířku rámu a použití trojskla, nebo je možné v odůvodněných případech udělit výjimku?

Parametry uváděné v Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory je nutné vždy dodržet. Výjimky neudělujeme, podmínky dotace platí pro všechny stejně.

Vztahuje se podpora z NZÚ Light i na repasi oken?

Repase oken bude podpořena pouze u špaletových oken, u kterých je možné nahradit stávající křídla novými nebo repasovanými s izolačním dvojsklem nebo trojsklem. U ostatních typů oken není repase podporována.

Mám možnost na svůj dům nainstalovat okna vyhovující podmínkám dotace za cenu (včetně práce) nižší než 12 tisíc korun. Dostanu i v tomto případě dotaci na výměnu okna v plné výši?

Platí, že žadatel dostane 12 tisíc korun za každé vyměněné okno, ale zároveň platí, že podpora nemůže přesáhnout 100 % realizačních výdajů. V případě, že si nainstalujete okna nebo dveře za nižší cenu než je jednotková cena dotace, bude vám vyplacena dotace ve výši 100 % realizačních výdajů až do výše 150 tisíc korun.

Získám dotaci i když vyměním jen okna v přízemí, nebo musím vyměnit okna v celém domě?

Dotace je určena na výměnu jednotlivých oken. Můžete si tedy vybrat, zda vyměníte všechna okna, nebo jen některá, např. v přízemí.

Chtěl bych vyměnit střešní okno. Získám dotaci, nebo se podpora vztahuje jen na „standardní“ okna?

Střešní okna jsou brána jako „standardní“, podpora se na ně vztahuje stejně jako na ostatní okna.

Je možné vyměnit pouze pohyblivou část okna a ponechat původní rám?

Dotaci lze získat na výměnu celého okna včetně rámu. Repase je povolená pouze u špaletových oken.

Chci požádat o dotaci z NZÚ Light na výměnu oken. Je možné při výměně zmenšit otvor okna?

Ano, je to možné.

Jak se pro potřeby NZÚ Light počítají dvě dvoukřídlá okna zazděná vedle sebe v jednom otvoru, která ale nepřekračují stanovený rozměr 3m? Není možné je posuzovat individuálně?

Obecně platí, že jeden otvor znamená jedno okno. V případě, že je okno delší než tři metry, bereme ho jako dvě nebo více kusů oken dle individuálního posouzení Fondu.

Je možné v NZÚ Light požádat současně o dotaci na více opatření, z nichž některá jsou již realizovaná a některá se teprve budou realizovat? Jak to potom posuzuje MAS nebo EKIS?

Je to možné. Žádost se v tomto případě podává jako „před realizací“. Zástupce MAS nebo EKIS popíše v odborném posudku realizovaná i plánovaná opatření.

 

V domě máme nevytápěnou neizolovanou verandu a teprve z té vstupujeme do interiéru domu klasickými vchodovými dveřmi. Lze žádat o dotaci na výměnu dveří z NZÚ Light?

Ano, lze. U vchodových dveří mohou nastat případy, kdy jsou vchodové dveře z exteriéru do nevytápěné chodby případně verandy nebo naopak z nevytápěné verandy do vytápěného interiéru. Takové a obdobné případy budou posuzovány jako oprávněné k podpoře výměny vchodových dveří.

Bude fungovat přeliv finanční prostředků mezi jednotlivými opatřeními, tak jako v současné výzvě?

Ne. Výsledná výše podpory po doložení realizace se počítá z výdajů, které žadatel za dané opatření vynaložil. Náklady se započítávají samostatně za zateplení a samostatně za ohřev vody. Žadateli nemůže být přiznána vyšší dotace, než je 100 % vynaložených nákladů. Např. žadatel bude žádat 120 tis. Kč na zateplení střechy a 90 tis. Kč na solární systém pro ohřev vody; celková výše zálohy bude 210 tis. Kč. Skutečné výdaje žadatele budou 60 tis. Kč na zateplení střechy a 150 tis. Kč na solární systém pro ohřev vody; tj. 210 tis. Kč. Uznatelné náklady však budou pouze 60 tis. Kč + 90 tis. Kč; tj 150 tis. Kč.

V závěrečné zprávě se uvádí náklady za každé opatření samostatně. Do informačního systému se při doložení realizace uvádí celková částka, která odpovídá max. 100 % nákladů na jednotlivá opatření a je omezena buď náklady žadatele, nebo vyplacenou zálohou na opatření.

Může žadatel žádat na další zateplení, pokud nevyčerpal max. částku v předchozí výzvě?

Ne. Pokud žadatel již jednou čerpal podporu na zatepleníNZÚ Light, může žádat pouze na solární systém pro přípravu vody.

Mohu do minimálního akumulačního objemu 45l/kWp počítat také objem stávajícího boileru?

Pokud je stávající bojler navrhovaným systémem přímo ohříván, tj. je na něj napojen vnitřní výměník nebo elektrické topné těleso ohřívače, pak ano.

Je nutné počkat, až bude dokončena administrace podané žádosti v 1. výzvě nebo může žadatel podat žádost do 2. výzvy hned?

Žadatel může podat novou žádost hned. V případě že již žadatel žádal na zateplení rodinného domu v první výzvě NZÚ Light, může nyní žádat pouze na solární systém pro ohřev vody.

Může být FVE ohřev vody žadatele připojen k distribuci s přetokem nebo bez přetoku do sítě?

Ano, ale podporovaný systém musí sloužit především pro ohřev teplé vody. Systém musí být vybaven takovou regulací, která upřednostní využití pro ohřev vody v el. bojleru nebo akumulační nádrži. Přebytky lze využít libovolně. V takovém případě je nutné upozornit, že popsaný systém bude nákladnější a dotace pokryje jen část nákladů. Pro tyto FV systémy může být výhodnější podpora fotovoltaických systémů ve standardním programu Nová zelená úsporám, která může dosáhnout až 200 tis. Kč. Obě podpory nelze čerpat současně.

Pokud bude instalovaný systém sloužit pro výrobu el. energie a bude propojen s distribuční sítí, musí být jeho instalace schválena správcem distribuční sítě v místě instalace (zpravidla ČEZ, EG.D, PRE) a musí být dodrženy podmínky jeho připojení. Podporu v programu NZU-Light nelze žádat na FV systémy, k jejichž provozu žadatel má nebo bude mít přidělenou licenci, protože v takovém případě se jedná o podnikání a žádost by musela být podána v režimu veřejné podpory, ta je však v programu NZU-Light vyloučena.

Kde se lze zaregistrovat jako poradce NZÚ Light?

Zaregistrovat se lze na webových stránkách Poradci SFŽP ČR. Jako poradci se mohou registrovat pouze zástupci MAS, EKIS a m-EKIS. Nejprve je třeba zaregistrovat subjekt, teprve posléze lze registrovat konkrétního poradce. Poté bude s poradcem/subjektem uzavřena smlouva a bude mu vystaven průkaz poradce NZÚ Light.

Mohu žádat v NZÚ light na instalaci systému akumulační přípravy teplé vody a v NZÚ na fotovoltaický systém na výroby elektrické energie (oblast podpory C.3)?

Pokud žadatel instaluje systém na ohřev vodyprogramu NZÚ Light, může si následně zažádat v programu NZÚ na fotovoltaický systém na výrobu elektrické energie s bateriemi. Musí se však jednat o dva na sobě nezávislé systémy a fotovoltaický systém na výrobu elektrické energie nesmí být napojen na ohřev vody. V tom případě se jedná o systémy s různým účelem využití, ohřev vody/výroba elektřiny. Stejně tak je tomu i naopak, když už žadatel má podpořený fotovoltaický systém na výrobu elektrické energie s bateriemi (opět bez napojení na ohřev vody), může si zažádat v NZÚ Light na systém na ohřev vody.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688