Aktuální dotační programy NZÚ

NZÚ

Dotační program Nová zelená úsporám existuje už od roku 2014, od té doby si prošel několika úpravami. Vždy byl velmi spolehlivým způsobem, jak získat dotaci na nejrůznější rekonstrukce a úpravy na nemovitostech, které snižují energetickou náročnost bydlení. V tomto článku se podíváme na to, jak program Nová zelená úsporám funguje, kdo může o dotaci požádat a na jaké úpravy je možné aktuálně získat peníze.

Základní principy celého programu

Obsah programu se sice několikrát změnil, ale základní myšlenka zůstává stále stejná. Pomoci majitelům nemovitostí se zaváděním ekologických opatření, která šetří energii. Tyto úpravy ovšem, s výjimkou Nová zelená úsporám LIGHT pro seniory a invalidy, nejsou hrazeny v plné výši. Dotace bez speciálních bonusů může tvořit pouze 50 % výdajů na realizaci konkrétního opatření. Nová zelená úsporám je dostupná pro majitelé rodinných domů a pro bytové domy jako celek. Dále se dělí na tři konkrétní programy, u všech je možné žádat o dotaci retrospektivně i před provedením úprav:

  • Nová zelená úsporám standard – v tomto případě se jedná o základní variantu programu, určenou pro majitele rodinných domů a celých bytových domů. Vybrat si zde můžete z celé řady úsporných opatření.
  • Nová zelená úsporám light – tento program je určen zejména pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy, které vlastní nemovitost v horším stavu.
  • Oprav dům po babičce – speciální varianta standardního programu. Je zaměřená především na mladé rodiny a vyžaduje zateplení fasády staršího objektu jako součást projektu. V rámci programu "Oprav dům po babičce" si ale můžete nechat proplatit i další úpravy, například výměnu oken či instalaci fotovoltaiky.

Na co všechno můžete získat dotaci?

Nová zelená úsporám umožňuje požádat o příspěvek na velké množství úprav. Níže je najdete přehledně vypsané, spolu s maximální velikostí dotace a vysvětlením u méně jasných titulů.

● Zateplení – v rámci tohoto titulu může jít o úpravu fasády, výměnu dveří nebo třeba o nová okna. Maximální výše plnění je 950.000,-.

● Novostavba – na úsporné provedení novostavby můžete získat až 535.000,-.

● Fotovoltaika - 200.000,-.

● Kotle, kamna nebo tepelná čerpadla - 140.000,-.

● Dotační bonusy - až 121.000,- můžete získat v rámci bonusů, například za kombinaci více titulů.

● Dešťová a odpadní voda – 105.000,-.

● Řízené větrání a rekuperace - 105.000,-.

● Zelená střecha - 100.000,-.

● Teplá voda a solární ohřev - 60.000,-.

● Využití tepla z odpadní vody - 50.000,-.

● Ekomobilita - 15.000,-.

Jak požádat o Novou zelenou úsporám?

Jak konkrétně probíhá žádost o dotaci Nová zelená úsporám? Vše zvládnete v několika krocích:

  1. Nejprve si prostudujte dostupné programy a zjistěte, který byste mohli a chtěli využít. Dále je třeba vybrat i konkrétní úpravy, které jsou pro vás relevantní a kde byste chtěli žádat o příspěvek.
  2. Pokud budete úpravy teprve realizovat, doporučujeme si na webu NZÚ vybrat i konkrétního projektanta, který bude vědět jak na to.
  3. Následně vyplníte žádost o dotaci. Ta se provádí přímo přes webovou stránku Státního fondu životního prostředí ČR. Může vám s ní pomoci i projektant nebo realizační firma.
  4. Pokud nežádáte o dotaci zpětně, nyní je třeba provést vybrané úpravy. V některých případech bude dotace vyplacena zálohově.
  5. Posledním krokem je dodání podkladů o realizaci změn, jejich potvrzení a následné vyplacení dotace či jejího zbytku po záloze.

Pokud chcete využít dotaci na nová okna, dveře nebo stínění, neváhejte se obrátit na specialisty firmy VEKRA, kteří vám s celým procesem pomohou. Tel: 800 777 666


Ing. Milena Tomčíková

Ing. Milena Tomčíková je ředitelkou vývoje a produktů spol. VEKRA, největšího výrobce oken a dveří v České republice. Je absolventkou České zemědělské university a již více než 20 let se významně podílí na budování nejznámější okenářské značky na českém trhu. Vede oddělení technického vývoje produktů a podílí se na řízení portfolia nabídky oken, posuvných systémů, vchodových a interiérových dveří a stínění značky VEKRA. Aktivně se podílí také na mediální prezentaci značky a edukaci v oblasti zdravého bydlení a udržitelných stavebních materiálů. Mezi její záliby patří sport, četba a malování.


VEKRA

VEKRA je největší producent oken a dveří v České republice. Na míru vyrábí dřevěná, dřevohliníková, hliníková i plastová okna, dveře a také stínění a interiérové dveře. Poskytuje kompletní službu od poradenství, přes výrobu a montáž, až po nadstandardní záruku a celoživotní servis, a to je v rámci Evropy unikátní přístup. Ve svých 4 výrobních závodech v ČR ročně vyrobí půl milionu oken a dveří. Důraz klade na vysokou kvalitu produktů i služeb s cílem zajistit jejich maximální životnost.

Více informací na https://www.vekra.cz/.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení