Integrace.cz (Integrace)
Ze světa  |  05.06.2003 15:01:22

Francie povede první vojenskou misi EU mimo Evropu

Integrace - časopis o dění v EU a vstupu ČR do Unie

Ministři zahraničí členských zemí EU mají dnes schválit vyslání mírové mise do Konga. Půjde o první vojenský zásah EU tohoto druhu mimo Evropu a bez NATO, vedení jednotek bude svěřeno Francii. 

Jednotky budou čítat více než 1.400 mužů, přičemž podle slov francouzské ministryně obrany Francie poskytne více než polovinu deklarovaných sil (mělo by jít až o 1.000 vojáků). Francouzské síly by měly doplnit belgické, britské a švédské jednotky, zvažuje se také účast irské armády. Evropské jednotky doplní dva africké státy – Senegal a Jihoafrická republika. Iniciativa ke konžské mírové misi vzešla právě od Francie, která již delší dobu usilovala o to, aby EU vedla operaci bez závislosti na NATO. Mise se i přes značnou podporu nezúčastní Německo, protože jeho armáda je již dnes značně vytížena přítomností na Balkáně a v Afghánistánu.

Vojenské rozmístění evropských sil v Kongu bude příležitostí pro otestování Evropské bezpečnostní a obranné politiky (EBOP), protože řešení komplikované situace v Kongu s sebou nese četná nebezpečí. Není však pochyb o tom, že konžská mise je pro EU výzvou, jak dokázat smysluplnost a akceschopnost EBOP. Ministr zahraničí předsedajícího Řecka Jorgos Papandreu prohlásil: „Musíme ukázat, že umíme přijímat rozhodnutí rychle a že jsme schopni jednat rychle ohledně Konga.“ Do konce tohoto roku by měla EU v rámci EBOP disponovat silami rychlé reakce o 60.000 mužích schopných nasazení do třiceti dnů na dobu až jednoho roku.

O příspěvek při znovunastolení pořádku uvnitř a v okolí města Bunia, oblasti zuřivých bojů na severovýchodě Konga, požádal minulý měsíc Evropskou Unii Generální tajemník OSN Kofi Annan. Minulý týden schválila OSN rezoluci, která dala Francii mandát k vedení mírové mise.

Mírovou misi v Kongu mají dnes schválit na svém setkání ministři zahraničí členských zemí. Neočekávají se žádné komplikace, protože na vyslání jednotek se ve středu 4. června jednomyslně shodli velvyslanci jednotlivých zemí. Ještě tento týden by do Konga měl dorazit předvoj mírových jednotek.

Olga Hořická , redaktorka Integrace

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688