Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  31.01.2023 08:50:21

Ranní okénko - Vstoupí česká ekonomika do technické recese?

Za několik málo minut vychází výsledek českého HDP za poslední loňský kvartál. Široce očekáván je pokles, mezičtvrtletně zhruba o 0,6 %. Pokud se naplní tento scénář, znamená to druhý pokles v řadě a naplnění všeobecně uznávané definice technické recese. Již ráno vyšla statistika z německého maloobchodu, která ukázala nečekaně silný pokles. Trh očekával meziměsíční pokles o 0,2 %, nakonec se ale dostavilo podstatně výraznější snížení, o 5,3 %. Dopoledne z německé ekonomiky dorazí ještě statistika lednové nezaměstnanosti, naopak avizovaný výsledek lednové inflace dnes na pořadu není. Německý statistický úřad totiž včera oznámil, že kvůli technickým problémům zveřejní výsledek až během příštího týdne. Z eurozóny je dnes očekáván výsledek HDP, kdy medián počítá s poklesem o 0,1 %. Vzhledem k včerejšímu horšímu než očekávanému výsledku z Německa (-0,2 % k/k proti oček. 0,0 %) a naopak lepšímu výsledku Francie z dnešního rána (+0,1 % k/k vs 0,0 %) výraznější překvapení neočekáváme.

Po mezičtvrtletním poklesu reálného HDP o 0,2 % v Q3‘22 očekáváme od dnešního výsledku za Q4‘22 kontrakci o 0,6 %. Tržní odhad je nastavený stejně, kdy většina analytiků se pohybuje v rozmezí od -0,4 % po -0,8 %. V Q3‘22 byl pokles tažen především nižší spotřebou domácností. Tento vývoj byl však částečně kompenzován exportem a průmyslem. V Q4‘22 ale podle měsíčních dat podpora průmyslu chyběla, zatímco útlum spotřeby domácností přetrvával. Navíc očekáváme, že došlo k poklesu zásob - díky zlepšení situace v dodavatelských řetězcích mohly firmy dokončit zakázky, a s očekáváním zhoršení poptávky mizela také potřeba firem se předzásobovat.

Pohled zpět:

V posledním čtvrtletí loňského roku se německá ekonomika propadla mezikvartálně o 0,2 %, zatímco medián trhu počítal se stagnací. Podrobný rozklad složek dostupný není, komentář statistického úřadu ale naznačuje, že za slabším ekonomickým vývojem stojí zejména pokles ve spotřebě domácností. Podle ankety Bloomberg očekávají analytici pro Q1’23 pokles o 0,5 %, čímž by německá ekonomika sklouzla do technické recese. Poslední revize odhadů ale směřují spíše vzhůru, a lepšící se výhled naznačuje, že případný pokles by měl být spíše mírnějšího rázu.

Více než čísla ohledně HDP ale zajímala trh včera zveřejněná španělská inflace. Ta většinou otevírá výsledky pro eurozónu a naznačuje, kterým směrem se bude ve zbytku států ubírat. V lednu cenová hladina rostla meziročně o 5,8 % (oček. 5,0 %). Jádrová inflace vzrostla z prosincových 7,0 % na 7,5 % a trh tak vycítil jestřábí argument pro čtvrteční zasedání ECB. V důsledku toho rostly výnosy kratších dluhopisů v eurozóně (německý 2letý bond +10bb) i finální očekávané sazby ECB.

Růst včera zaznamenaly i výnosy českých vládních bondů. U desetiletého dluhopisu stoupl výnos o necelých 15bb na 4,7 %. Mírně naopak ztrácela koruna, která se nyní obchoduje v okolí 23,85 EUR/CZK. Americký akciový trh včera uzavíral v červených číslech, kdy klesaly především technologické tituly. Index S&P 500 poklesl o 1,3 %. Německý DAX ztrácel 0,2 %, pražská burza uzavřela pondělí bez větších změn.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   7:49  Finanční trhy dnes očekávají pokles sazeb ČNB o 25 bb nebo 50 bb (Ranní zpráva z... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 12:40  Česká ekonomika roste již dva kvartály za sebou Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)

Přečtěte si také:

Út 09:16Ranní okénko - Česká ekonomika očekává návrat na růstovou trajektorii Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
27.09.2023Ranní okénko - Důvěra v českou ekonomiku poklesla Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.08.2023Ranní okénko - Americká ekonomika se dále vyhýbá recesi Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
01.08.2023Ranní okénko - Růst/nerůst české ekonomiky Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688