ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  12.01.2023 15:12:50

Evropská občanská iniciativa: Komise rozhodla o registraci nové iniciativy týkající se ochrany základních práv na hranicích EU

Komise dnes rozhodla, že zaregistruje evropskou občanskou iniciativu s názvem „Článek 4: Konec mučení a nelidského zacházení na evropských hranicích“.

Cílem iniciativy je vytvořit rámec pro dodržování zákazu násilí a nelidského a ponižujícího zacházení, který je zakotven v článku 4 Listiny základních práv, v souvislosti s politikami EU v oblasti ochrany hranic, azylu a přistěhovalectví.

Rozhodnutí o registraci je právní povahy. Nepředjímá konečné právní a politické závěry Komise týkající se této iniciativy ani opatření, která by Komise eventuálně přijala, pokud iniciativa získá nezbytnou podporu.

Jelikož tato občanská iniciativa splňuje formální podmínky, má Komise za to, že je právně přípustná. Obsahem návrhu se Komise v této fázi nezabývala.

Zaregistrování neznamená, že Komise jakýmkoli způsobem potvrzuje věcnou správnost obsahu iniciativy. Za tu nese výlučnou odpovědnost skupina organizátorů. Obsah iniciativy vyjadřuje pouze názory skupiny organizátorů a v žádném případě nelze mít za to, že vyjadřuje názory Komise.

Další kroky

Po dnešní registraci mají organizátoři šest měsíců na to, aby zahájili sběr podpisů. Pokud jejich evropskou občanskou iniciativu během jednoho roku podpoří jeden milion občanů z alespoň sedmi členských států, musí na ni Komise reagovat, tedy rozhodnout, zda žádosti vyhoví, či nikoli, a své rozhodnutí zdůvodnit.

Souvislosti

Koncept evropské občanské iniciativy zavedla Lisabonská smlouva jakožto nástroj, jehož prostřednictvím mohou občané ovlivňovat evropské záležitosti. Oficiálně začal tento nástroj fungovat v dubnu 2012. Jakmile je konkrétní evropská občanská iniciativa formálně zaregistrována, může jeden milion občanů z alespoň sedmi členských států EU vyzvat Evropskou komisi, aby v oblastech, které spadají do její působnosti, navrhla odpovídající právní předpisy. Iniciativa je přípustná za těchto podmínek: 1) navrhované opatření nesmí zjevně spadat mimo oblasti, ve kterých má Komise pravomoc předkládat návrhy právních aktů, 2) nesmí být zjevně zneužívající, bezdůvodné nebo šikanózní a 3) nesmí být zjevně v rozporu s hodnotami Unie.

Komise dosud od začátku uplatňování tohoto nástroje obdržela 120 žádostí o zahájení evropské občanské iniciativy, z nichž 97 bylo právně přípustných, a tudíž mohly být zaregistrovány. Dnešní rozhodnutí představuje první registraci v letošním roce.

Další informace

Článek 4: Konec mučení a nelidského zacházení na evropských hranicích

Evropské občanské iniciativy ve fázi shromažďování podpisů

Fórum evropské občanské iniciativy

Kampaň #EUTakeTheInitiative

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688