Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.01.2023 06:01:01

PRIMOCO UAV - spoluzakladatel a šéf dozorčí rady prodával firemní akcie

Akcie výrobce bezpilotních letounů PRIMOCO UAV (dále jen PRIMOCO) se v roce 2022 staly s náskokem premiantem na pražské burze na trhu START. Zhodnotily loni kurzově o téměř 52 %, navíc nebýt na titulu poslední negativní seance roku, mohl být výsledek ještě o zhruba 10 procentních bodů lepší. Jak se navíc ukázalo, v závěru roku se o většinu nabídky akcií na pražské burze postaral spoluzakladatel firmy a předseda dozorčí rady Gabriel Fülöpp.

V posledních ani ne 10 dnech loňského roku prodal Gabriel Fülöpp na pražské burze postupně v souhrnu 2 400 akcií PRIMOCO. První obchod uskutečnil 21. prosince, poslední pak dva dny před Silvestrem. Za danou dobu se na pražské burze zobchodovalo 3 200 akcií PRIMOCO. Postaral se tedy o ¾ prodávaných akcií. Akcie prodal při cenách v rozsahu 380-438 . Kupodivu žádné neprodal 27. prosince, kdy titul zrovna vytvořil svá nová dosavadní historická maxima na 440 .

Za zmiňované akcie Fülöpp utržil téměř milion korun. Jak se ukázalo již v polovině prosince, spoluzakladatel firmy však firemní akcie prodával ještě ve větším měřítku v předchozích měsících. Investoři se však o většině transakcí dozvěděli nepochopitelně s výrazným zpožděním. V prosinci nahlášená regulatorních hlášení se týkala nejen řady obchodů z podzimu, ale také již z úvodu roku. A některé dokonce ještě roku 2021.

Jeho loňskou největší transakcí byl každopádně prodej 47 tis. akcií za kurz 280 , na základě blíže nezveřejněné smlouvy o prodeji. Tedy transakce za více než 13 mil. . Vedle toho prodal na jaře a pak na podzim dalších 10,9 tis. akcií. Celkově tedy loni Gabriel Fülöpp prodal 60 300 akcií PRIMOCO. Jinými slovy téměř 1,3 % akcií firmy.

Nadále samozřejmě zůstává druhým největším akcionářem po hlavním zakladateli Ladislavu Semetkovském. Ten dle absence regulatorních hlášení loni nejspíše tedy žádné akcie neprodal. Nadále by tak měl ve firmě kontrolovat 59,7% podíl. Gabriel Fülöpp ještě ke konci roku 2020 vlastnil podíl 29,3 %, o rok později 27,1 %, resp. po zmiňovaných prodejích se pomalu přibližuje hranici 25 %.

Každopádně jeho prodeje vlastně nejspíše napomáhají rozšiřovat množství volně obchodovaných akcií PRIMOCO, tedy tzv. free float. Ten by měl nyní činit 14,4 %. Doplnit lze, že firma má vydáno přes 4,7 mil. akcií.

Hospodaření PRIMOCO skokově roste

Před více než 3 týdny dne 9. prosince zakladatel a generální ředitel Ladislav Semetkovský zveřejnil „Bilanční dopis akcionářům“. V něm nejen zhodnotil vývoj za daný rok, ale postěžoval si například na nezájem státu o produkty firmy a zmínil také výhled. Započatý loňský skok v byznysu firmy by zkrátka neměl ustávat. Cílem pro letošní rok je utržit nejen za letadla, ale také za související služby již více než 1 mld. . A to při EBITDA marži 40 %. Zatímco za rok 2021 tržby nedosáhly ani 18 mil. , za loňský rok je zakladatel v dopise odhadl na 154 mil. . Navíc se právě ukazuje výrazná firemní marže, resp. zisk EBITDA by měl dosáhnout 74 mil. .

Investice za stovky milionů

Vzhledem k očekávané pokračující expanzi se tak chce letos firma pustit do výstavby nové výrobní haly v areálu firemního letiště Písek-Krašovice. Umožnit má navýšit roční výrobní kapacitu až na 250 letounů. Investice má díky i robotizaci a strojového vybavení dosáhnout blíže neupřesněných stovek milionů korun. Kde firma hodlá získat potřebné prostředky, nebylo zveřejněno. V návaznosti vlastně logicky vyvstává otázka, zda PRIMOCO například neplánuje také sekundární nabídku akcií.

Závěrem možno zmínit kurzový vývoj. Akcie PRIMOCO se v úvodu roku opakovaně navracejí ke svým prosincovým historickým maximům. V úterý sice klesly na 418 , včera však již uzavřely zpět na 440 . Trh zkrátka společnost oceňuje na 2,07 mld. . Likvidita nicméně zůstává relativně malá, letos zatím na pražské burze vyměnilo majitele v souhrnu jen 500 akcií PRIMOCO.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688