Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Obchod a služby  |  03.01.2023 08:52:23

38 nových značek na českém trhu: LEGO, Chanel a další

  • Na český maloobchodní trh loni vstoupilo 38 nových značek, stejně vysoký počet jako předloni
  • Mezi nejvýznamnější brandy, jež k nám loni přišly, patří Balenciaga, Chanel, Sport Vision nebo LEGO
  • 13 značek (cca třetina) je z módního odvětví: oblečení, obuv, doplňky a šperky
  • 9 brandů je Francie, 7 z Itálie
  • 34 značek otevřelo svůj první obchod v Praze
  • 16 brandů přišlo do obchodních center, 14 na hlavní nákupní třídy

Český maloobchodní trh opět potvrdil svou atraktivitu pro retailové značky, jichž k nám v loňském roce přišlo 38. Počet je shodný s rokem 2021: tehdy byl příchod 38 brandů zčásti dán odložením některých vstupů kvůli pandemii. Je to zároveň zhruba o polovinu více než v letech 2019 (22 značek) a 2020 (25 značek).

Jan Kotrbáček, partner a vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor pro střední a východní Evropu, Cushman & Wakefield: Maloobchodní trh prošel v posledních letech mnoha výzvami a zkouškami, ale je zjevné, že pro zákazníky je nadále atraktivní – což je pro retailery dobrá zpráva. Diskuse, které s nimi probíhají na mezinárodní úrovni, ukazují na jejich pozitivní sentiment ohledně nutnosti dalšího rozvoje a zkvalitňování jejich obchodů a podpory významu značky. V regionu střední a východní Evropy je vstupní branou pro značky již tradičně právě Česká republika, a to díky své kupní síle a přetrvávající oblibě Prahy ze strany zahraničních návštěvníků, kteří tvoří zásadní zdroj maloobchodních příjmů.“

Móda a zboží pro domácnost 

Zásadní pro český trh byly vstupy dvou luxusních módních značek do Pařížské ulice: svou prodejnu v ní loni otevřela Balenciaga a Chanel. Módní odvětví je již tradičně silně zastoupené, ať už jde o značky oblečení (letos např. Maje, Sandro, Jacadi Paris), doplňků a šperků (Messika, Teilor), obuvi (Buzz [1] ), případně módního sportovního oblečení (JOTT, Sport Vision [2] ).

Velice silně (jedenácti značkami) byl letos zastoupen i segment nábytku, vybavení pro domácnost a elektroniky. Vstoupili k nám např. prodejci nábytku Minotti a Stosa Cucine (kuchyně), matrací Dorelan a Materasso, elektroniky HP, vybavení pro domácnost Home & You (opakovaný vstup) či TecTake nebo kuchyňského vybavení Tefal.

Z ostatních odvětví stojí za zmínku například otevření první české prodejny značky LEGO, v segmentu stravování pak kavárna Cappuccineria či prodejna lahůdek House of Julius Meinl.

Tabulka 1: Značky, které do ČR nově vstoupily v roce 2022

Domácnost a elektronika

Oblečení

Doplňky a obuv

Sportovní oblečení

Cucine Lube

American Vintage

Buzz

Icebreaker

Dorelan

Balenciaga

Mayser

iFlow

Home&You⃰

Chanel

Messika

JOTT

Hoomi

Guess Kids

Teilor

Sport Vision

HP

Intimissimi Uomo

 

Materasso

Jacadi Paris

 

 

Minotti

Maje

 

 

Sencor

Q/S by s.Oliver

 

 

Stosa Cucine

Sandro

 

 

TecTake

 

 

 

Tefal

 

 

 

Stravování

Zdraví a krása

Volný čas

Ostatní

Caffe Pascucci

bluem

GymBeam Fitness Hub

Cleopatra Ink

Cappuccineria

Diptyque

LEGO

 

Donut Worry Be Happy

 

 

 

House of Julius Meinl

 

 

 

L'OR Café

 

 

 

     

⃰Pozn.: Tato značka na českém trhu již v minulosti působila – jedná se o tzv. re-entry (opakovaný vstup).

Především značky z Francie a Itálie

Podobně jako v minulosti otevřela naprostá většina značek svoji první českou prodejnu v Praze, v šestnácti případech v obchodních centrech a ve čtrnácti na hlavních nákupních třídách. Šest provozoven najdeme v kancelářských objektech – tam často mají své showroomy prodejci prémiového nábytku, ale vzhledem k vhodné skupině zákazníků tu otevřela i posilovna nebo kavárna.

Nejvíce značek k nám přišlo z Francie – většina z těchto devíti prodává oblečení nebo doplňky. Sedm značek je italských – hlavně prodejci nábytku či matrací a také dvě kavárny.

Aktivita na trhu neutuchá

Přestože nedávná pandemie a s ní související omezení maloobchodu vyvolaly určité obavy o budoucnost sektoru, aktivita značek na českém trhu neutuchá. Tým pronájmu maloobchodních ploch Cushman & Wakefield se loni podobně jako předchozí rok podílel na dvou stovkách transakcí o celkové ploše cca 60 tisíc metrů čtverečních. A už i pro tento rok ví o mnoha významných transakcích, mimo jiné v segmentu stravování.

Jan Kotrbáček, partner a vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor pro střední a východní Evropu, Cushman & Wakefield: „Svou první pobočku v Česku otevře americký fast food Popeyes, jehož příchod na český trh je největším vstupem F&B hráče od roku 2017, kdy zde znovuotevřela značka Pizza Hut. Významné bude také otevření první pobočky italské sítě restaurací Rossopomodoro v obchodním centru Palladium či vstup italského wine & food konceptu Signorvino.“

Tržní aktivitu podpoří vznik nových kvalitních komerčních projektů, jež nabídnou nové možnosti pro maloobchodní pronájem. V Praze Na Příkopě se staví projekt 100 Yards, v Pařížské ulici se po rekonstrukci otevřou projekty Pařížská 25 a Pařížská 30 (Fairmont Golden Prague Hotel). Plánuje se otevření nového multifunkčního projektu Masaryčka a rozšíření OC Letňany.

Nové prostory pro retail vzniknou i v Brně: v příštím roce by tam měla otevřít Obchodní galerie Šumavská tower, začne celkový redevelopment území pro nový multifunkční projekt Dornych (s plánovaným dokončením v roce 2026).


Společnost Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) je předním světovým poskytovatelem realitních služeb, které ve výjimečné kvalitě dodává nájemcům i vlastníkům nemovitostí. Cushman & Wakefield je jednou z největších firem v sektoru komerčních nemovitostí: zaměstnává na 50 000 lidí ve 400 pobočkách v 60 zemích světa. V roce 2021 dosáhly příjmy společnosti 9,4 miliardy dolarů, a to díky aktivitám v oblasti správy budov, nemovitostí a projektů, pronájmu, investičních trhů, oceňování nemovitostí a dalších služeb



[1][2] Značka Sport Vision na českém trhu v minulém roce nahradila prodejny A3 Sport a značka Buzz prodejny A3 CoOol, a to z důvodu akvizice skupinou Sport Vision Group.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688