Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  29.12.2022 06:12:29

PPF prodělává miliardy na britské Autolus, její podíl ve firmě navíc dále klesl

Na vývoj léků na boj s rakovinou vynakládají firmy po celém světě enormní částky. Pokrok v dané oblasti bývá různorodý a řada nakonec bohužel slepých cest přináší i miliardové ztráty. Přes dílčí patentové úspěchy lze u společnosti Autolus Therapeutics napočítat již stovky milionů dolarů „propálených“ ve výzkumu, aniž by se však zatím firmě podařilo dotáhnout do cíle konkrétní komerční produkt. Vzhledem ke svým podobným aktivitám ve firmě SOTIO, se v této britské firmě před 3 lety vzhlédla také domácí skupina PPF, která do jejich akcií nasypala v přepočtu více než 3 miliardy korun. Vybudovala si tím tehdy zhruba pětinový podíl ve firmě. Ten se však postupně vytrácí, navíc investice PPF vykazuje v souhrnu již více než 80% ztráty. Většinu nákupů akcií Autolus Therapeutics měla PPF totiž uskutečnit za ceny převyšující 10 USD, ve středu titul zakončil na 1,80 USD.

Zmiňovaná Autolus Therapeutics (AUTL), jejíž akcie se coby ADR obchodují na Wall Street, se odhodlala k poměrně nevídanému kroku. V důsledku potřeby finančních prostředků sice již v minulosti uskutečnila opakovaně sekundární nabídky akcií, nikdy však v tak výrazném objemu a tak levně. Ta aktuální v návaznosti enormně naředila podíly akcionářů, kteří již nové finanční prostředky firmě neposkytli. V úvodu prosince zkrátka Autolus oznámila nabídku 75 mil. akcií, tradičně navíc s 15% opcí navýšení pro manažery emise. Společnost přitom dosud měla vydáno zhruba 91 mil. kmenových akcií, emise se tedy transakcí téměř zdvojnásobí.

Oznámení firmy zapříčinilo 9. prosince rekordní denní propad jejich akcií o 38 %. Před transakcí se přitom pokoušely výrazně nadechovat z předchozích listopadových minim. Zkrátka z úrovně 2 USD se během měsíce ocitaly nad hranicí 3 USD. Jenže u zveřejněné sekundární nabídky byla firmou rovnou stanovena „nízká“ pevná cena 2 USD, aby zřejmě vzhledem k svému rozsahu měla transakce vůbec šanci na úspěch. Titul to tak v reakci logicky poslalo ještě níže, kde se drží doposud. Zaznamenal zkrátka nová historická minima, když se obchodoval i za 1,60 USD. V rámci primární emiseroce 2018 přitom vstoupil na trh při ceně 17 USD.

Vývoj akcií Autolus (AUTL) za poslední 2 roky


Zhruba před rokem jsme popisovali výraznou transakci investiční skupiny Blackstone, která se tak výrazně v Autolus zaangažovala. Zmínit lze, že do biofarmaceutické firmy již vzhledem ke splnění stanovených kritérií v mezičase doputovaly od Blackstone také dvě 35 mil. USD přislíbené finanční injekce. Jak ukázala regulatorní hlášení, Blackstone se rovněž zúčastnila zmiňovaného současného navýšení kapitálu. Nicméně tentokrát vlastně již nijak výrazně, když koupila 2,5 mil. akcií za 5 mil. USD. I tak si upevnila pozici nejspíše největšího akcionáře firmy. Nově Blackstone vlastní 23,75 mil. akcií (včetně warrantů na koupi cca 3,27 mil. akcií).

Dále tak akcionářsky utíká skupině PPF. Ta na naše dotazy týkající se posledního dění ve společnosti Autolus reagovala se sdělením: „PPF nekomentuje investiční aktivity.“ Tedy PPF nám mj. nesdělila, zda se zúčastnila navýšení kapitálu. Dle všeho však nikoliv, jelikož na SEC se z její strany neobjevilo nové regulatorní hlášení o změně podílu. Vlastnicky by tak nadále měla PPF disponovat 14,61 mil. akcií Autolus. Naposledy tento již vlastně roky neměnný podíl stvrdilo v září regulatorní hlášení v návaznosti na vypořádání dědictví po Petru Kellnerovi.

Skupinu PPF vlastnicky v Autolus nově předhonila na biotechnologie zaměřená americká investiční skupina Deep Track Capital Davida Kroina, která oznámila vlastnictví 15 mil. akcií Autolus. Zmínit také možno, že společnost Syncona Portfolio, spojená se zakladateli firmy, letos v květnu svůj podíl o téměř 2/3 redukovala. Od té doby vlastní jen na 7,35 mil. akcií.

Zatím naposledy Autolus oznámila, že po úspěšném úpisu 75 mil. akcií ještě před Vánoci došlo k částečnému využití zmiňované opce ze strany manažerů transakce, resp. upsáno bylo dalších téměř 6,93 mil. akcií. Emise kmenových akcií Autolus by tak nyní měla dosahovat již zhruba 173 mil. akcií. Tedy podíl PPF se smrskl na 8,5 %.

Autolus věnující se klinickému vývoji širokého portfolia T-buněčných terapií nové generace pro léčbu hematologických i solidních (pevných) nádorů chce získané prostředky využít nyní právě k urychlení klinického vývoje přípravku obe-cel týkající se lymfoblastické leukémie, resp. pak k financování výroby. Finance mají dle současných firemních plánů stačit do roku 2025, nicméně firma mj. dále uvedla: „…pak, ale budeme muset získat další kapitál, abychom mohli vyvíjet a komercializovat obe-cel nebo jiné kandidáty na produkty, včetně případných budoucích zkoušek, které mohou být vyžadovány regulačními orgány.“

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688