mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  16.12.2022 10:44:00

Makedonská města chtějí modernizovat dopravu

Makedonská města chtějí modernizovat dopravu

16.12.2022 / 10:43 | Aktualizováno: 16.12.2022 / 10:44

Dopravní situace v makedonských městech je neúnosná. Jezdí tu staré autobusy, často nutné linky hromadné dopravy ani neexistují a řízení provozu je na dnešní dobu velmi zastaralé. Přitom zájem o zlepšení situace je ze strany starostů enormní, zvláště když vše mohou spolufinancovat z fondů EU. Proto v rámci Projektů na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) proběhla mise starostů z regionu západního Balkánu, tedy i z Republiky Severní Makedonie.

Makedonská města se potýkají s nedostatečnou kapacitou pro kvalitní městskou hromadnou dopravu. Vozový park je také často velmi zastaralý a výrazně znečišťuje životní prostředí. Proto mají v rámci zelené tranzice a udržitelného rozvoje makedonská města zájem podnítit rozvoj elektrobusů ve svých městech. Současně dopravní situaci komplikuje i zastaralé řízení provozu. Ten by přitom mohl být mnohem plynulejší díky moderním smart city systémům.

Financování potřeb makedonských měst v oblasti udržitelného rozvoje chtějí starostové řešit s pomocí nástroje předvstupní pomoci IPA III pro období 2021-2027, v kterém může celý západní Balkán vyčerpat až 14,162 mld. EUR. Samozřejmě jsou zajímavé i projekty v rámci EBRD a EIB.

MISE STAROSTŮ MAKEDONSKÝCH MĚST

Makedonští starostové během třídenního programu viděli, co může Česká republika v oblasti dopravy a smart cities nabídnout. Mise se zúčastnili starostové z největších makedonských měst, konkrétně Skopje, Kumanovo, Bitola, Tetovo, Štip, Strumica a Berovo.

Během celodenní exkurze navštívili starostové dopravní podnik města Hradce Králové a následně také výrobu v tradiční české autobusové firmě SOR Libchavy. Absolvovali odborný seminář k smart cities na ČVUT, a také celodenní konferenci EU-Western Balkans Smart Cities Economic Forum organizovanou Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR.

Úspěchem respektive takzvanými prvními vlaštovkami mise byla výzva města Bitola, aby se české firmy zúčastnily tendru na chytrou dopravu a zájem o české elektrobusy především ze strany měst Strumica a Skopje, které již také připravují tendry.

DOPORUČENÍ PRO TENDRY V SEVERÍ MAKEDONII

V Severní Makedonii platí, že státní byrokracie a o to více ta místní, není na vysoké úrovni, a to především co se týče technických či složitějších finančních otázek. Je to dáno prostým faktem, že jsou v zemi časté volby a byrokraté jsou velmi navázání na aktuálně vládnoucí stranu v zemi či městě. S další garniturou se vždy kompletně vymění a to často doslova až do poslední uklízečky. Platí také, že města zpravidla nemají vlastní finance na kvalitnější řešení a tak často volí to nejlevnější.

Pokud tedy jste česká firma a máte zájem zúčastnit se tendru v Severní Makedonii, snažte se vždy přes českou ambasádu spojit s garniturou daného města nebo s odborným ředitelem daného ministerstva a na základě konzultací nabídněte evropské fondy a přípravu kompletní dokumentace pro získání EU financí. Pak i kvalitní firma s vyšší cenou má velkou šanci uspět.

V rámci tendrů je důležité pamatovat na dvě věci. Zaprvé mějte trpělivost, díky nepříliš profesionální byrokracii se často stává, že se tendr vypisuje vícekrát, jelikož jeho původní návrh byl z nějakého důvodu protiprávní. Zadruhé doporučujeme mít místního zástupce, který vám tendr pohlídá, jelikož v zemi je klientelismus, nepotismus a korupce kulturním standardem.

David Černohorský, ekonomický diplomat, Velvyslanectví České republiky ve Skopji


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688