Jablonec nad Nisou (mestojablonec.cz)
Z regionů  |  06.09.2023 11:00:00

Město Jablonec postupně s pomocí dotací modernizuje své školy

Od roku 2018 investovalo statutární město do zásadnějších modernizací pěti městských základních škol s podporou evropských a státních dotací téměř 100 milionů korun, přičemž dotace činily více jak polovinu nákladů: necelých 52 milionů. A tak si je s počátkem nového školního roku pojďme připomenout.

Zatím poslední rozsáhle modernizovanou základní školou byla ta na sídlišti Šumava, v níž si dva projekty vyžádaly celkové náklady přes 25 milionů včetně dotací, tou nejnákladnější byla modernizace ZŠ Kokonín, která vyšla na téměř 45 mil. korun.

Modernizace ZŠ Liberecká a ZŠ Mozartova v Jablonci nad Nisou

Dotace EU a ČR: 12,9 mil.

Celkové náklady: 19,7 mil.

Projekt byl rozdělený na dvě etapy, v rámci té první se v roce 2018 modernizovala ZŠ Mozartova. Jejím výsledkem je odborná učebna chemie včetně kabinetu i skladu a učebna informačních technologií. V atriu školy vznikla jedinečná venkovní učebna přírodních věd, tzv. Geopark, bezbariérovost vyřešil výtah. Druhá etapa se týkala ZŠ Liberecká a realizovala se v roce 2019. Škola tím získala moderní učebny fyziky a chemie, přírodopisu a dílny včetně kabinetů, zcela nová je učebna cizích jazyků. I v této škole se řešila bezbariérovost, a to instalací plošiny na schodiště a speciální toaletou.

Modernizace ZŠ Pasířská v Jablonci nad Nisou

Dotace EU a ČR: 3,2 mil.

Celkové náklady: 6,1 mil.

Rok 2019 a další modernizovaná škola, tentokrát na Žižkově Vrchu. Aby se zvýšila kvalita výuky přírodních věd, prošly modernizací dvě učebny – chemie/matematika, fyziky/matematika – které doplnil výtah a bezbariérové WC.

Modernizace ZŠ Pasířská v Jablonci nad Nisou – navazující investice

Dotace EU a ČR: 0,9 mil.

Celkové náklady: 1,2 mil.

V roce 2021 modernizace ZŠ Pasířská pokračovala. Na modernizaci kabinetu fyziky/matematiky a chemie/matematiky včetně skladu chemie, město získalo milionovou dotaci. Díky tomu má škola hotové i stavební úpravy uvnitř pavilonu F.

Modernizace ZŠ Jablonec nad Nisou – Kokonín

Dotace EU a ČR: 20,6 mil.

Celkové náklady: 44,6 mil.

Projekt byl připravený na dva objekty školy, a sice v Rychnovské 216 a v Janáčkově 42. Realizace trvala dva roky, začalo se v roce 2019 a hotovo bylo koncem roku 2020. V Rychnovské 216 vznikla bezbariérová jazyková učebna včetně bezbariérových toalet, v nové přístavbě jsou školní dílny a sklad, šatny, hygienické zázemí a kabinet pro tělesnou výchovu. Pověstnou třešničkou na dortu je moderní výuková zahrada s amfiteátrem. V budově v Janáčkově ulici děti nyní využívají venkovní učebnu přírodních věd, která zahrnuje altán a didaktickou zahradu. V rámci projektu se pořídilo i dětské hřiště, ohniště, závětří a k dispozici jsou zpevněné plochy, kde je možné parkovat.

Moderní inovativní škola (MIŠ)

Dotace EU a ČR: 11,7 mil.

Celkové náklady: 21,6 mil.

Jedenáctimilionovou dotaci Jablonec obdržel díky navýšení alokace výzvy v roce 2019. Projekt byl vypracovaný pro ZŠ Šumava, která tak má ve staré budově novou jazykovou učebnu včetně vybavení, v nové budově je zrekonstruovaná učebna chemie/fyziky včetně nového vybavení a ven mohou žáci chodit do přírodovědné učebny s altánem, kolem které je vysázeno deset maliníků, pět zelených keřů a 12 ovocných stromů. Dva výtahy, nástupní rampa, přístupový chodník a stavební úpravy WC částečně vyřešily bariérovost školy. Od projektu v roce 2020 uplynuly dva roky, než stavbaři předali hotovou práci.

Moderní inovativní škola – navazující investice

Dotace EU a ČR: 2,2 mil.

Celkové náklady: 3,5 mil.

Ještě v průběhu projektu Moderní inovativní školy se rozeběhly navazující investice. Ty se týkaly modernizace tří kabinetů – fyziky, chemie a anglického jazyka – včetně skladů a cvičné kuchyně. Bezbariérovost doplnil schodolez do jídelny.

Tyto projekty byly spolufinancovány z EU z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), realizovány byly v rámci IPRÚ Liberec–Jablonec n. N. (kromě MIŠ).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.04.2024Město Valašské Meziříčí modernizuje zastávky MHD valasskemezirici.cz (Valašské Meziříčí)
20.06.2023Jablonec žádá kraj o dotaci na kola Jablonec nad Nisou (mestojablonec.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688