olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  09.12.2022 17:39:38

Olomouc má schválený rozpočet na příští rok. Reaguje na situaci a posiluje pomoc občanům

Olomouc má schválený rozpočet na příští rok. Reaguje na situaci a posiluje pomoc občanům

9. prosince 2022 (pá)

Příjmy ve výši 3,017 miliardy korun, výdaje 3,181 miliardy korun a 521 milionů korun alokovaných na investice. Tak vypadají základní parametry rozpočtu města Olomouce pro příští rok, který byl schválen na pátečním jednání zastupitelstva.

Rozpočet je uměním možného a uměním kompromisu. Sestavit jej při aktuálních vnějších složitých podmínkách bylo náročné a my jsme to udělali opravdu tak nejlépe, jak to považujeme za možné,“ uvedl ještě před rozpravou primátor Miroslav Žbánek. „Dodrželi jsme tři avizované pilíře, tedy nesnižovat příjmy města nějakými novými úlevami, navýšit v těžké době sociální výdaje na pomoc nejpotřebnějším a za třetí investovat do důležitých oprav vlastního majetku města,“ zdůraznil ekonomický náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák.

Při sestavení rozpočtu bylo nutné brát v potaz růst cen energií a pohonných hmot a také inflaci. Tyto skutečnosti se projevují ve zvýšených výdajích. „Sestavení rozpočtu na rok 2023 bylo náročné. Museli jsme při jeho tvorbě započítat zvýšení nákladů podle predikce růstu cen energií a pohonných hmot a vzít v úvahu také zvýšení bankovních úroků z úvěrů, které město čerpá,“ vysvětlil při předložení návrhu zastupitelům náměstek Bačák.

Vyšší oproti minulým rokům je ale také příjmová stránka rozpočtu, a to přes 3 miliardy korun. „Počítali jsme s vyššími daňovými příjmy v duchu predikcí ministerstva financí. Byli jsme ale při plánování příjmů opatrní, nešli jsme na maximální výši predikcí,“ vysvětlil ekonomický náměstek.

Výraznou změnou je posílení výdajů v sociální oblasti. „Přidali jsme se v tomto ohledu k rozsáhlému sociálnímu programu vlády a alokovali jsme deset milionů korun do výrazně rozšířeného Fondu pomoci olomouckým dětem,“ připomněl Otakar Štěpán Bačák. Mimochodem, rozšířený status zmíněného Fondu pomoci olomouckým dětem byl během pátečního jednání zastupitelstva rovněž schválen.

Na investice je vyčleněno celkem 521 milionů korun, z toho 120 milionů korun na pokračování již rozestavěných investičních projektů a 270 milionů korun na nové investice a projekty. Na opravy komunikací v majetku města je v rozpočtu 60 milionů korun, významné prostředky jsou určeny pro opravy a modernizaci objektů mateřských a základních škol. Ve výdajové části rozpočtu jsou zahrnuty i klasické investiční akce v řádu nižších desítek milionů korun. Patří k nim například rekonstrukce inženýrských sítí na Svatém Kopečku v hodnotě 33,5 milionů korun, oprava mostu v Kaštanové ulici za 25 milionů či rekonstrukce podchodu v Pionýrské ulici za 26 milionů korun.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688