Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.12.2022 06:06:00

Podílové a hedgeové fondy sází na měkké přistání Fedu. Rizika jsou ale vysoká

Profesionální investoři sázejí na to, že se podaří vyhnout ekonomické recesi, i přes všechna varování stratégů z Wall Street o opaku. A to může být z mnoha důvodů nebezpečná sázka.

Peněžní manažeři upřednostňují akcie citlivé na ekonomiku, jako jsou akcie průmyslových společností a producentů komodit, vyplývá ze studie Goldman Sachs o pozicích podílových a hedgeových fondů s aktivy v celkové výši téměř 5 bilionů dolarů. Naopak akcie, kterým se obvykle daří během hospodářského poklesu, jako jsou akcie veřejných služeb a základního spotřebního zboží, jsou v současné době v nemilosti, ukazuje analýza.

Tyto pozice představují sázky na to, že se Fedu podaří zkrotit inflaci, aniž by tím vyvolal recesi (tzv. měkké přistání), což je obtížně dosažitelný scénář. Úskalí takových sázek se projevilo v pátek a v pondělí, kdy silné údaje z trhu práce a amerického sektoru služeb vedly ke spekulacím, že Fed bude muset svou agresivní politiku zachovat, což zvyšuje riziko chyb. "Současné preference sektorů jsou v souladu s pozicí pro měkké přistání," napsali v pátečním komentáři stratégové z Goldman Sachs a dodali, že na podobný postoj ukazují i tematické a faktorové expozice.

004

Není ale pravdou, že by fondy přešly do rizikového módu. Ve skutečnosti letos zvýšily držbu hotovosti nebo sázky na medvědí akcie, když se Fed v boji proti inflaci pustil do nejagresivnější kampaně za poslední desetiletí. I přes defenzivní nastavení ale tíhnou k cyklickým pozicím, což je v rozporu s rozšířenými obavami, že na obzoru je vážné zpomalení ekonomiky. V průzkumu Bank of America mezi správci fondů z minulého měsíce jich čistých 77 % očekávalo během příštích 12 měsíců globální recesi, což je nejvyšší podíl od bezprostředních následků krize covidu v roce 2020.

Je možné, že profesionálové upravují svá portfolia vzhledem k ekonomickému riziku pomalu. Anebo hledají ochranu před recesí prostřednictvím jiných strategií, jako je zaparkování peněz do hotovosti. Věrohodnější vysvětlení však souvisí s nadějemi, že Fed nakonec bude schopen měkkého přistání. V tom případě jsou totiž špatné ekonomické zprávy pro trh považovány za dobré, protože dokazují, že kampaň předsedy Fedu Jeroma Powella v boji proti inflaci funguje, a proto tvůrci politik mohou od agresivního tempa zvyšování úrokových sazeb ustoupit.

Tento příběh, popisovaný jako otočka Fedu, se široce uvádí jako důvod, proč americký akciový index S&P 500 posílil o více než 10 % ze svých říjnových minim navzdory horším údajů v oblastech, jako je bydlení a výroba, a horším odhadům zisků.

Nyní se však odehrává pravý opak. Akcie se v pondělí vyprodávaly poté, co nečekané zvýšení ukazatele služeb v USA vyvolalo obavy, že Fed se možná bude muset držet své jestřábí politiky. Tato data navíc přišla po páteční silnější než očekávané zprávě o zaměstnanosti, která rovněž podnítila nervozitu ohledně politiky Fedu. „Pokud se růst zhorší příliš rychle nebo zajde příliš daleko, pak na trhu převládne narativ, že ‚špatné zprávy jsou špatné zprávy‘,“ napsal v pondělí obchodní tým JPMorgan Chase. "V takovém scénáři trhy pravděpodobně znovu otestují minima z roku 2022."

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688