Petr Hanisch (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  09.11.1999 13:35:32

Činnost KCP za říjen - byly uděleny peněžní sankce ve 2 750 000 Kč

Komise pro cenné papíry

Odbor vnějších vztahů

tel 2109 6260

fax 2421 2879

TISKOVÁ ZPRÁVA

Činnost Komise za měsíc říjen

V měsíci říjnu vydala Komise pro cenné papíry celkem 59 pravomocných rozhodnutí. Pěti společnostem byla udělena peněžní sankce v celkové výši 2 750 000 . Při monitorování obchodů s cennými papíry bylo prověřeno 490 nestandardních obchodů, z čehož 8 podnětů bylo předáno inspekčním oddělením.

Kolektivní investování

Do oblasti investičních společností a fondů spadá 18 rozhodnutí. Komise odejmula povolení k činnosti společnostem C/GARANT, investiční společnost, s. r. o., Investiční společnost Gold, a. s. a Komero, investiční společnost, a. s. (na vlastní žádost). Komise dále rozhodla ve věci podaného rozkladu a potvrdila své dřívější rozhodnutí ve věci odnětí povolení společnosti REINVEST, investiční společnost, spol. s r. o. Komise rovněž:

  • rozhodla o udělení pokuty Česko-kalifornské investiční společnosti, Praha, spol. s r. o. ve výši 250 tisíc Kč za porušení zákonných pravidel o omezení a rozložení rizika,
  • uložila Sdružení akcionářů ČNIMF, a. s. a ČNIOPF, a. s. sankci ve výši 100 tisíc Kč, neboť navýšilo svůj podíl na investičním fondu bez předchozího souhlasu Komise,
  • jmenovala Ing. Pavla Průdka likvidátorem Českomoravského národního investičního fondu, a. s.,
  • První investiční společnosti, a. s. udělila povolení k vydávání podílových listů za účelem vytvoření podílového fondu s názvem První investiční společnost, a. s., IPB otevřený podílový fond fondů.

Emise cenných papírů

V oblasti emisí cenných papírů bylo vydáno celkem 20 pravomocných rozhodnutí. Z toho 6 rozhodnutí se týkalo udělení povolení k veřejnému obchodování s cennými papíry společnostem: W. O. K. Holding, a. s., Severočeské doly, a. s., Ferona, a. s., ZVVZ, a. s., Imperial Karlovy Vary a. s. a Česká spořitelna, a. s. Společnosti PARVEST société d'investissement a capital variable (SICAV) bylo uděleno povolení k hromadnému vydání cenných papírů a veřejné obchodovatelnosti. Se souhlasem ČNB Komise udělila společnosti RadioMobil, a. s. povolení k vydávání dluhopisů v objemu až do 5 mld. a jejich veřejné obchodovatelnosti. Společnosti Stavby Brno, a. s. byla uložena pokuta ve výší 350 tisíc Kč za porušování informační povinnosti emitenta veřejně obchodovatelných cenných papírů.

Obchodníci s cennými papíry

Celkem 21 z říjnových rozhodnutí se týká obchodování s cennými papíry. Komise rozhodla ve věci rozkladu podaného společností Kinsley & Bull, s. r. o. a potvrdila své dřívější rozhodnutí o udělení pokuty ve výši 2 mil. . Společnost Kinsley & Bull obchodovala s deriváty bez příslušného povolení Komise a vedle peněžité sankce jí bylo zakázáno další provádění této činnosti. Další sankce ve výši 50 tisíc Kč byla uložena společnosti CAPITAL PARTNERS, a. s., která svou činností narušovala průhlednost kapitálového trhu, zejména činila úkony směřující k manipulaci s cenami cenných papírů.

V rámci přelicencování bylo zrušeno povolení k obchodování s cennými papíry společnostem Popr, spol. s r. o. a Zlatý klíč, spol. s r. o. Společnosti OFT Brokers, spol. s r. o. bylo povolení potvrzeno v plném rozsahu. Po žádosti o odejmutí licence bylo zastaveno správní řízení ve věci prověření licence se čtyřmi společnostmi: Česká exportní banka, a. s., Lonicer, s. r. o., FIN-Invest & consulting, s. r. o. a JAKR, spol. s r. o.

Komise rovněž:

  • odejmula společnostem ING Baring Capital Markets (C.R.), a. s. a EB Brokers, a. s. povolení k obchodování s cennými papíry, a to na jejich vlastní žádost,
  • udělila povolení k činnosti obchodníka společnosti Volksbank CZ, a. s.,
  • odejmula společnosti I. N. C. A. consulting, a. s. (dříve FARAO FINANCE, a.s.) povolení k obchodování s cennými papíry. Tato společnost dlouhodobě porušovala ustanovení zákona o cenných papírech tím, že Komisi neinformovala o změnách ve věcných, personálních a organizačních předpokladech pro výkon činnosti.

Ve svých seznamech evidovala Komise ke dni 31. 10. 1999:

81 investičních společností (z toho 28 v likvidaci, u 14 z nich plyne lhůta sedmi měsíců pro nabytí účinnosti rozhodnutí o odejmutí povolení, kdy musí být vypořádáni podílníci zrušených obhospodařovaných podílových fondů), 108 investičních fondů (z toho 50 v likvidaci), 79 otevřených a 20 uzavřených podílových fondů, 140 obchodníků s cennými papíry a 1539 makléřů. Počty emisí veřejně obchodovatelných cenných papírů ke stejnému datu činily: 2 124 emisí akcií, 100 emisí podílových listů a 125 emisí dluhopisů.

Všechna pravomocná rozhodnutí Komise jsou k dispozici na webových stránkách www.sec.cz.

 

V Praze dne 9. listopadu 1999

Šárka Samková

tisková tajemnice

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt   8:15  Technologické akcie lídry seance (16.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St 16:38  Akciové trhy: Středeční obchodování je pro indexy pozitivní - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 16:21  Inflace bez překvapení zlepšuje vyhlídky pro akcie i dluhopisy ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

01.02.2024ERÚ udělil rekordní sankci za nekalé obchodní praktiky ERÚ (Energetický regulační úřad)
17.03.2006KCP udělila souhlas CME k emisi nových akcií Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
01.02.2006Zaměření činnosti KCP pro rok 2006 Václav Horák (AliaWeb)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688