Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  28.11.2022 16:02:05

Středočeský kraj - Rozdělení individuálních dotací na rozvoj kultury a cestovního ruchu ve výši necelých 6 milionu korun schválilo krajské zastupitelstvo

Hudební festivaly, údržba a značení turistických cest, podpora mladých amatérských hudebníků či videodokumentace celoživotních vzpomínek 12 pamětníků ze Středočeského kraje, to jsou příklady projektů v oblasti kultury a cestovního ruchu na jejichž realizaci rozdělí kraj celkem 5,8 milionu korun. Rozdělení individuálních dotací na rok 2023 pro celkem šest projektů schválili krajští zastupitelé.

Již od roku 2019 podporuje Středočeský kraj projekt hledání mladých hudebních talentů v soutěži „Skutečná Liga Středočeského kraje. Pro rok 2023 schválili zastupitelé podporu ve výši 975 tisíc korun. Cíle projektu vysvětluje radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda: „Soutěž Skutečná liga je určena pro začínající hudební skupiny a nové talenty, poskytuje jim příležitost koncertovat před živým publikem. Šanci mají všechna hudební uskupení vznikající i na základních uměleckých školách, základních i středních školách. Za léta působení ve Středočeském kraji se podařilo přitáhnout zájem široké veřejnosti a zejména ukázat mladým lidem cestu k tvůrčímu a smysluplnému trávení volného času.“

Také další dva podpořené projekty se týkají oblasti hudby. Dotaci ve výši 800 tisíc korun poskytne kraj na pořádání 54. ročníku hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram. Ten proběhne během dubna a května příštího roku. Radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda k tomu uvádí: „Zaujala nás dramaturgická koncepce celého festivalu, která chce nabídnout odvrácení pozornosti od negativních zpráv současné doby k moudrosti našich předků, a pomocí klasické hudby napomoci vytvoření alespoň dočasné bariéry proti bolestem dnešního světa. Hudba Antonína Dvořáka do regionu Středních Čech neodmyslitelně patří, i proto doporučujeme tuto podporu.“

Poslední z hudebních projektů je Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK PODĚBRADY 2023, který kraj podpoří částkou 2 miliony korun. Radní Švenda k tomu říká:Mezinárodní Soundtrack festival je jednou z největších akcí svého druhu nejen ve Středočeském kraji, ale také v rámci celé České republiky. Tento festival je jedinečný nejen zaměřením na filmovou hudbu, ale také na uchování kulturního dědictví. Zajímavým prvkem je rovněž inovace v nových formách umění a nejmodernější technologie, proměňující pasivní poslech hudby v interaktivní zážitek.

Zdokumentování celoživotních vzpomínek pamětníků Středočeského kraje formou videodokumentace, realizace putovní outdoorové výstavy a příprava Metodického sešitu, v němž budou zpracovány žákovské výstupy z projektu Příběhy našich sousedů, jež se realizuje na školách ve Středočeském kraji, do učební pomůcky regionálních dějin, takové jsou části projekty společnosti POST BELLUM z.ú., který kraj podpoří částkou téměř 700 tisíc korun.

Již tradičně kraj podpoří také v roce 2023 soutěž Stavba roku Středočeského kraje. Soutěž prezentuje široké spektrum staveb, např. stavby pro vědu a výzkum, stavby pozemní i letecké dopravy, modernizované školy a industriální objekty, rekonstruované památky, bytovou výstavbu, stavby sportu, zdravotnická zařízení, krajinářské úpravy, úpravy veřejných prostranství atd. Již v devíti předchozích letech kraj podpořil kvalitní realizace staveb a oceňování činnosti investorů, architektů, projektantů a dodavatelů stavebních prací. V letošním roce obdrží pořadatelé podporu 600 tisíc korun.

Poslední schválená individuální dotace ve výši 750 tisíc korun je určena Klubu českých turistů. Poskytnutá dotace bude využita na zajištění prací spojených s obnovou a údržbou značení pěších i cyklistických tras v regionu Středních Čech. „Údržba a značení turistických tras jsou důležitou službou veřejnosti pro rozvoj cestovního ruchu v kraji. Systém turistických cest v České republice je často označovaný za nejlepší na světě. Síť cest je unikátní i kvalitou údržby a rozsahem. Na kvalitně značené a udržované trasy pro pěší a cyklisty si lidé u nás již zvykli, jsou velkou pomocí pro domácí i zahraniční návštěvníky kraje, i pro samotné obyvatele kraje při pěších i cyklistických výletech za poznáním krás Středních Čech,“ uvádí Václav Švenda, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688