Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.11.2022 17:24:00

S jedním z nejdůležitějších finančních příběhů posledních 40 let to je trochu jinak

Jedním z hlavních finančních a ekonomických příběhů posledních desetiletí, který se nemalou měrou promítá i do akcií, je dlouhodobý pokles bezrizikových sazeb. Jenže oni se tu věci mají trochu jinak a jde o „detail“, který je pro trhy relevantní i dnes.

1. Skutečně bezrizikové výnosy: Pokud se podíváme na jakýkoliv graf s dlouhodobým vývojem výnosů desetiletých vládních dluhopisů v USA, vidíme vrchol dosažený ve vysokoinflačních sedmdesátých létech. A pak trendový pokles, který kulminoval v relativně nedávné době, kdy se výnosy pohybovaly extrémně nízko. Lze na tom něco rozporovat? Lze - onu bezrizikovost těchto „bezrizikových“ výnosů. Nemám přitom na mysli rizikovost spojenou se schopností americké vlády splácet své závazky. Ale to, čemu se říká časová prémie.

O dlouhodobých výnosech dluhopisů se většinou uvažuje jako o pomyslném součtu budoucích výnosů krátkodobých. Jenže to někdy nestačí, protože budoucí krátkodobé výnosy jsou nejisté a investoři obvykle za nejistotu požadují kompenzaci. Tedy nějakou prémii. O dlouhodobých výnosech tedy můžeme uvažovat jako o sumě očekávaných výnosů krátkodobých plus ona prémie. Která je tím vyšší, čím vyšší je nejistota ohledně oněch krátkodobých výnosů v budoucnosti. Skutečné „hard core HC“ bezrizikové výnosy jsou tedy výnosy dluhopisů očištěné o tuto prémii.

2. Historie vyznívající náhle jinak: Uvedeným tématem se dlouhodobě zabývá třeba ekonom David Beckworth a v následujícím grafu ukazuje, jak vypadá vývoj výnosů desetiletých dluhopisů tak, jak jsou. A jejich známý příběh srovnává s výnosy očištěnými o popsanou prémii (a inflaci). Tedy vývoj reálných HC bezrizikových výnosů:
02
Zdroj: David Beckworth

Zatímco u modré křivky vidíme jasný dlouhodobý cyklus, u červené žádný výrazný trend nenajdeme (oscilují kolem 1 - 1,5 %). Pan Beckworth navíc v jedné ze svých analýz ukazuje, že tyto HC výnosy poměrně přesně kopírují ekonomický cyklus. Pokud bychom u nich nějaký trend chtěli vyždímat, tak snad dochází k určitému poklesu po roce 2000 (graf neobsahuje posledních pár let).

Výše uvedené mimo jiné minimálně oslabuje teorii dlouhodobé stagnace (secular stagnation). O ní tu občas hovořím i já a točí se do značné míry kolem dlouhodobého přetlaku globálních (zamýšlených) úspor, který má za následek pokles jejich ceny. Tedy sazeb a výnosů. Pokud bychom ale za skutečnou cenu úspor brali reálné HC výnosy, pak tu žádný trendový pokles nevidíme. To, k čemu dochází, je „jen“ postupný pokles inflace a časové prémie u dluhopisů. Zítra se podíváme, jak to vše může souviset s akciemi a dalším vývojem na nich.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688