Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.03.2024 08:59:00

Americké banky a jeden z neúspěšnějších příběhů posledních desetiletí - Víkendář (video)

Velké americké banky se bránily nové regulaci, která přišla po roce 2008, ale ta jim nakonec prospěla. Zvýšila totiž jejich odolnost. Pro Bloomberg to uvedl bankovní analytik Mike Mayo z Wells Fargo, podle kterého menší banky před rokem takovou odolnost neměly, proto se některé z nich dostaly pod tlak. Nová regulace v tomto segmentu bankovního trhu ale na rozdíl od velkých bank nejde ruku v ruce s výhodami, které poskytuje velikost u těch největších bank.

Není ale možné, že některé regionální banky jsou už dost velké na to, aby u nich na lokální úrovni také fungovaly úspory z rozsahu a další efekty související s větší velikostí? Mayo na to odpověděl, že ideální velikost je asi tak 4 biliony dolarů. To je zhruba výše rozvahy JPMorgan. Tuto banku začal analytik doporučovat ke koupi poté, co se do problémů dostala regionální banka SVB a JPMorgan od té doby skutečně získává podíl na trhu a „dělá všechny správné věci, které dělat má.“ A to včetně zvyšování odolnosti svého úvěrového portfolia.

Menším bankám podle experta nyní nehrozí přímá krize, nicméně stále podle něj budou pod tlakem právě proto, že nemají takové zdroje jako banky velké. Platí to o řadě oblastí včetně marketingu či schopnosti vypořádat se s požadavky regulátora. Ve výsledku se tak v následujících letech dá čekat růst fúzí a akvizic v tomto sektoru. Ty by měly vést k vyšší koncentraci a velikosti bank. Podle experta to chápe už i vedení menších bank. Konsolidaci by pak mohly spustit nerealizované ztráty z cenných papírů.

Na otázku týkající se Citi Mayo odpověděl, že doposud byla „velmi konzistentní“. V tom smyslu, že se jí soustavně nedaří provést efektivní restrukturalizaci. „Nepodařilo se jim to už dvanáctkrát,“ míní analytik. K tomu ale dodal, že nyní je tato akcie jeho jedničkou na seznamu doporučení kupovat. Výrazně tak změnil svůj pohled od doby během finanční krize, kdy ji naopak viděl jednoznačně na prodej. Třináctka tak podle něj bude pro Citi šťastným číslem, protože současný pokus o restrukturalizaci by se měl od těch předchozích výrazně lišit.

Mayo uvedl, že Citi hodlá prodat aktiva v hodnotě odpovídající přibližně 10 – 15 % jejích celkových příjmů. K tomu chce výrazně zjednodušit svou celkovou strukturu. Analytik k tomu uvedl, že o Citi hovořil se svým kolegou, který pokrývá sektor spotřebního zboží. A ten mu řekl, že současný příběh Citi hodně připomíná to, co před roky provedl Procter&Gamble. Ten prodal aktiva v hodnotě zhruba 10 – 15 % tržeb a k tomu zjednodušil svou geografickou a provozní strukturu. Nejdříve přitom investoři nekladli této restrukturalizaci velkou váhu, nakonec se z ní ale vyklubal „jeden z neúspěšnějších příběhů posledních desetiletí“. A Mayo míní, že za dva roky by mohlo být jasné, že nyní v Citi začíná něco podobného.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688