Školství  |  19.04.2000 13:25:12

Naučte se učit se

 

“Slyším a zapomenu. Vidím a zapamatuji si, udělám a pochopím.”

Biflováním se učit nenaučíte. Dokážete to jen tréninkem. Nečekejte až se vám učení navrší jak hora, ale čas k učení si plánujte. A tak budete mít černé na bílém, co je potřeba udělat hned a na co je ještě čas. Plánování znamená zaměřit se vždy na jednu věc a tu dotáhnout vždy až do konce, neskákat z jednoho předmětu na druhý. Pokud se vám do učení nechce, začněte s předmětem, který je pro vás tím nejoblíbenějším. V kterou denní hodinu je nejlepší se učit? K prvnímu výkonnostnímu maximu dochází dopoledne mezi 10 – 11h a k druhému mezi 16 - 18h. Ideální by bylo udělat největší část úloh během výkonnostního maxima. Minimum se vyskytuje v noci a brzy odpoledne. Vyhnout byste se měli také učení hned po obědě, po něm má totiž následovat nejméně půl hodinový odpočinek. Při učení byste neměli poslouchat muziku, ta totiž odvrací vaší pozornost od učení. Světlo by nemělo být ani moc prudké, ani slabé. Teplota, nejvhodnější pro duševní práci je 18 – 20 stupňů Celsia. Nezapomínejte větrat, neboť nedostatek kyslíku způsobuje únavu a pokles koncentrace. Pracovní plocha má být uklizená a před vámi má ležet jen to, co právě potřebujete. Důležité informace si podtrhujte.

Čím více učebních cest používáte, tím lépe se vám učivo v paměti zakotví. Můžete číst text hlasitě, dělat si k němu vlastní náčrtky, tabulky, výpisky apod. Během čtení si každé slovo nějak představujte pomůže vám to k zapamatování. Pokud potřebujete studovat více předmětů za sebou, oddělujte od sebe ty podobné nějakým odlišným, zabráníte tak zmatku v mysli. Velmi účinné je zhotovování výpisků. Které ale musí být o mnoho kratší než původní text. Vypište si vše podstatné z textu a pokud možno vlastními slovy.

Delší texty se můžete naučit pomocí metody pěti kroků: přelétnutí, otázky, čtení, shrnutí, opakování. Ráno před písemkou se už neučte!  Pravdou je: dobře naplánovat – z poloviny umět, a na to byste neměli zapomenout.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688