Research (Česká spořitelna)
Investice  |  16.11.2022 10:30:29

Energetická krize: Vládní pomoc firmám - selekce zdola a kurzarbeit


Evropská komise včera schválila pomoc české vlády pro velké firmy zasažené růstem cen energií. Za letošní rok jim bude stát moci poskytnout 30 miliard . Od včerejška mohou firmy žádat na ministerstvu průmyslu a obchodu o dotace.

Dotace může činit maximálně 30 % nárůstu energetických nákladů způsobeného ruskou invazí a maximálně 45 mln . Dotace mají i další podmínky (minimální růst energetických nákladů na jednotku produkce v období únor-říjen 2022, maximální spotřeba energií v září a říjnu 2022 ve srovnání s týmiž měsíci předchozího roku, firma nesmí podléhat nové selektivní dani (windfall tax) ani stropu na příjmy nebo stropu na ceny, nesmí jít o herní průmysl atp.).

Pro energeticky intenzivní firmy (náklady na energie jsou rovny aspoň 3 % obratu) resp. obzvlášť zasažené firmy je limit na dotaci vyšší (50 % resp. 70 % nárůstu energetických nákladů způsobeného ruskou invazí), tyto firmy ale musejí splňovat ještě další podmínky.

Pro firmy je tedy zvolen princip „selekce zdola“, kdy subjekt, který má pravděpodobně nárok na danou pomoc od státu, se rozpozná a přihlásí sám. Jde o stejný princip jako u standardních sociálních dávek. U pomoci domácnostem se ale Fialova vláda letos rozhodla vedle zdola-selektivního dávkového systému vytvořit zbrusu nové dotace plošného, neselektivního (a tím pádem mnohem dražšího) rázu, kde se subjekt nijak rozpoznávat a hlásit nemusí – viz dary označované jako „úsporný tarif“, cenové stropy apod..

Druhá zpráva podobného rázu: Ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo do zkráceného připomínkového řízení návrh nařízení vlády, které by pro firmy spustilo možnost v případě nedostatku plynu čerpat státní příspěvek na zaměstnance. Podle ministra Jurečky by tento nástroj mohl být Evropskou komisí schválen do konce roku.

Obě uvedené formy pomoci firmám se zdají být nastaveny tak, že firma, která je chce využít, musí část daného typu nákladů (energie, zaměstnanci) uhradit ze svého. Tato „spoluúčast“ snad bude pojistkou proti zneužití – tedy proti čerpání firmami, které se nepokládají za perspektivní.

Michal Skořepa

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688