Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.11.2022 12:33:00

Čínské akcie jsou po dnešní rally v býčím trhu. Optimismus jim dodalo zmírnění Covid Zero a záchranný plán pro developery

Čínské akcie v rámci listopadového oživení dnes zaznamenaly další skok poté, co plány na rozsáhlý záchranný balíček pro developery vynesly akcie nemovitostí vzhůru. Spolu s pátečním uvolněním některých omezení proti šíření Covid-19 poskytla nová opatření obchodníkům důvěru, že Peking konečně podniká konkrétní kroky k řešení dvou nejpalčivějších bodů pro ekonomiku a trhy – Covid Zero a realitní krizi.

Pesimismus brzy vystřídal optimismus, když se čínské akcie snaží vymanit z propadu, který jim přinesl nejhorší výkonnost na světě. A zběsilé nakupování uprostřed strachu z promeškaní rally poslalo jeden z ukazatelů volatility indexu Hang Seng China Enterprises Index na globálně nejvyšší úrovně.

Ukazatel Hang Seng China v pondělí otevřel o 4,6 % výše a seanci zakončil téměř o 2 % výše. Od posledního minima z 31. října vzrostl o 21 %, čímž splňuje běžnou definici technického býčího trhu. I přes to, vzhledem k letošní vysoké volatilitě, je tento index za letošní rok stále o více než 25 % níže.

03


Akcie Country Garden Holdings, největší čínské realitní společnosti, vyskočily v Hongkongu o rekordních 55 % a zakončily téměř o 46 % výše, přičemž šlo o nejvyšší zisk na indexu Hang Seng China. Index Bloomberg Intelligence akcií stavitelů během dne vzrostl téměř o 19 %, což je nejvíce v historii. Rostly také developerské dluhopisy.

Zahraniční investoři v pondělí vložili do čínských akcií prostřednictvím obchodních vztahů s Hongkongem čistých 16,6 miliardy juanů (2,4 miliardy dolarů), což je největší nákup od prosince 2021. A přidali tím k čistým 14,7 miliardám juanů, které nakoupili v pátek.

„Posuny ve dvou hlavních politikách – omezení proti šíření Covid-19 a realit – v krátkodobém horizontu a vzhledem k extrémnímu pesimismu na trzích posílí náladu investorů,“ řekl Shen Meng, ředitel investiční banky Chanson & Co. se sídlem v Pekingu. „Výkonnost trhu v delším časovém horizontu ale závisí na provádění politik a na tom, zda politiky zůstávají stabilní.“

Finanční regulátoři vydali 16bodový plán na oživení trhu s nemovitostmi, včetně opatření, která sahají od řešení krize likvidity developerů až po uvolnění požadavků na zálohy pro kupce domů, uvedli lidé obeznámení s touto záležitostí.

Čína dále poskytne kvalifikovaným developerům přístup k až 30 % předprodejních fondů, uvedl Bloomberg News po uzavření trhů v Hongkongu s odkazem na prohlášení zveřejněné na webových stránkách regulátora bankovnictví a pojišťovnictví.

„Nové pokyny pro kontrolu Covidu jsou dobrým znamením potenciálního úsilí směrem ke konečnému znovuotevření, ale v průběhu příštích tří až šesti měsíců zůstává klíčová realizace,“ napsali v neděli stratégové Morgan Stanley vedení Laurou Wang.

„V rámci globálního rámce rozvíjejících se trhů zůstáváme u čínských akcií na stejné váze,“ napsali stratégové Morgan Stanley. „Nadále máme rádi vybrané expozice v oblasti IT, materiálů a průmyslových odvětví, vzhledem k jejich lepšímu souladu s politikou shora dolů.“

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688