Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  10.11.2022 19:56:33

Wall Street zažívá největší rally od dubna 2020. Dolar naopak klesá nejsilněji za 7 let

Jako opium zapůsobilo na investory dnešní zveřejnění statistiků týkající se inflace. Podobně jako i u nás čísla překvapila svou nižší intenzitou, než se očekávalo. Ve Spojených státech každopádně index spotřebitelských cen v říjnu meziročně vzrostl téměř o polovinu méně než u nás. Konkrétně o 7,7 % což je nejmenší meziroční nárůst od ledna. Investoři, kteří v průměru očekávali růst o 8 %, si tak evidentně reportovaný údaj vykládají, jakoby inflace měla již svůj vrchol za sebou. A v té souvislosti vlastně sázejí na méně jestřábí politiku ze strany americké centrální banky, tedy přinejmenším zbrzdění růstu úrokových sazeb. Pro akcie tak jakoby svěcená voda.

Až nákupní bláznovství tak posílá ve čtvrtek všechny tři hlavní indexy výrazně na sever. Prestižní index Dow Jones posiloval krátce i o 1 000 bodů, když se v první polovině seance vyšplhal až nad 33 528 bodů. Tedy nejvýše od poloviny srpna. Ještě větší až 4,8% nárůst zaznamenal širší index S&P 500, který však vlastně předvádí u hladiny 3 900 bodů rezistence, obdobně jako již na přelomu měsíce. Nejvíce se však daří biotechnologiím a technologiím, které v posledních týdnech a měsících strádají nejvíce. Zkrátka index Nasdaq dnes posiloval až o 6,3 %, když se krátce ocitl i zpět nad hranicí 11 tis. bodů.

Nasdaq Composite IXIC - aktuální graf online

Větší mezidenní optimismus akcie na Wall Street zažily naposledy na jaře 2020, kdy se vzpamatovávaly z březnových propadů způsobených tehdy rozjetou pandemií covidu. Například index Nasdaq 6. dubna 2020 dokázal posílit dokonce o 7,3 %.

Aktuální růsty hodnot indexů v cca 19:30 hod.:

DJIA +2,81 %

S&P 500 +4,43 %

Nasdaq +5,97 %

Z velkých známých firem lze největší nárůsty o více než 11 % zmínit u akcií Amazon a NVDIA. Vysokým jednociferným růstem pak rostou například akcie gigantů Apple, Microsoft, Google, Tesla i META.

Nákupní zájem zažívají také americké státní dluhopisy, resp. jejich výnosy výrazně klesají. Ve vidině zmiňovaného méně jestřábího Fedu například u 10letého dluhopisu se výnos propadl již i pod úroveň 3,83 %, tedy oproti středě o 0,3 procentního bodu.

Inflační zprávy samozřejmě ovlivňují i samotný dolar, který ke koši hlavních měn zaznamenává vůbec nejsilnější denní propad od roku 2015. Zatímco například k euru o zhruba 1,5 %, k japonskému jenu dokonce o více než 3 %. Konkrétně zmiňované euro k dolaru se dostává výrazněji nad paritu, resp. večer k úrovni 1,015.

 Graf měny USD/EUR

Otázkou každopádně zůstává, jak dlouho může optimismus na trzích přetrvat. Sazby ze strany Fedu totiž jistě stejně ještě porostou. Navíc firmy i spotřebitelé tedy i s danými dopady budou ve vyšší míře teprve ještě bojovat. Ekonomický výhled pro nejbližší měsíce či rok, zkrátka nadále zůstává s velkým otazníkem.

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

St 08:17Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
14.03.2020Největší denní propad ceny bitcoinu za posledních 7 let cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
11.10.2018Wall Street zaznamenala největší ztráty od února ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688