Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  29.10.2022 10:10:29

Koncern Volkswagen opět vydělal více než Tesla. Investory však nepotěšil výhled

Kmenové i preferenční akcie Volkswagen utrpěly v pátek na burze ve Frankfurtu zhruba 2% ztráty, když investoři negativně reagovali na zveřejněné hospodářské výsledky, resp. firemní zprávy. Z hlediska finančních údajů zaznamenal koncern za letošního tři čtvrtě roku prakticky ve všech parametrech meziroční zlepšení, navzdory vlastně pokračujícímu poklesu prodejů, resp. dodávek vozů koncovým zákazníkům. Zlatým vejcem koncernu zůstává nejen Porsche, ale ještě výrazněji Audi, které nejvíce dopomohlo k rekordnímu hospodářskému výsledku.

Koncern letos ke konci září vykázal čistý zisk 12,77 mld. EUR, což je meziroční zlepšení o více než 12 %. Na každou firemní akcii tak více než 25 EUR. Provozní výsledek se zlepšil dokonce o více než pětinu na 17,1 mld. EUR, přestože jej negativně ovlivnily jednorázové náklady 1,6 mld. EUR především v souvislosti s přeceněním (odpisy) v důsledku pozastavení aktivit skupiny v Rusku, ale také náklady na IPO divize Porsche.

Pro porovnání lze zmínit za srovnatelné letošní období v minulém týdnu reportované hospodaření společnosti Tesla. Světově nejhodnotnější automobilka reportovala letos čistý zisk 8,87 mld. USD, očištěný např. o akciové kompenzace pak 10 mld. USD. Tedy na každou v současnosti vydanou akcii Tesla 2,81 USD, potažmo 3,17 USD. Zisk EBITDA pak dosáhl 13,78 mld. USD. Vzhledem k aktuální vlastně paritě euradolaru není třeba pro porovnání částky „konvertovat“.

Na rozdíl od pokračujícího růstu produkce, potažmo prodejů společnosti Tesla, se koncernu Volkswagen v tomto ohledu nedaří obnovit růstovou trajektorii. Zlepšené hospodaření tak podporují zejména lepší marže a to především v segmentech Premium s 14,1 % a Sport & Luxury dokonce s 19,4 %.

ŠKODA letos nejhorší z koncernu, provozní výsledek se jí jako jediné meziročně zhoršil

Z jednotlivých automobilových značek samozřejmě stále nejpočetnější prodeje představují osobní vozy VW. Ty do provozního zisku skupiny přispěly necelými 2,5 mld. EUR, divize Porsche však již téměř dvojnásobkem, resp. 4,75 mld. EUR. Hlavním článkem je však Audi dokonce s 6,28 mld. EUR. Zatímco tři zmiňované značky meziročně každá zaznamenala dvouciferné zlepšení, domácí ŠKODA naopak 5% zhoršení. Její provozní zisk totiž klesl na 855 mil. EUR. Doplnit lze Seat, který vykázal opět provozní ztrátu. Tentokrát „jen“ 10 mil. EUR, zatímco loni za první tři čtvrtletí roku činila 159 mil. EUR. Nelze každopádně opomenout finanční služby skupiny, resp. divize Volkswagen Financial Services letos vylepšila svůj provozní výsledek téměř o pětinu na 4,4 mld. EUR.  

Generální ředitel koncernu Oliver Blume k výsledkům mj. uvedl: „Ve třetím čtvrtletí učinil Volkswagen několik významných kroků směrem k vytváření vyšší udržitelné hodnoty pro akcionáře. Úspěšné IPO Porsche ukázalo trvalou sílu našich značek a možnost využití jejich plného potenciálu. Pokud jde o 10 bodů mého strategického programu, jsem rád, že jsme již dosáhli pokroku ve dvou klíčových oblastech, v Číně a v USA. V Číně jsme se spojili s firmou Horizon Robotics a v USA jsme zahájili výrobu modelu ID.4. Také jsme učinili další krok k zajištění dodávek katodových materiálů potřebných pro naše ambiciózní plány na rozšíření výroby elektromobilů a to založením společného podniku se společností Umicore.“

Celoroční výhled koncernu

Volkswagen ve většině aspektů vlastně pro celý rok potvrdil dřívější výhled z 28. července. Nicméně nyní očekává, že dodávky vozů budou jen na podobné úrovni předchozího roku kvůli přetrvávajícím omezením v dodavatelském řetězci. Negativně stále působí dodávky polovodičů, nicméně Volkswagen dále mj. zmínil například logistické problémy, ale také rostoucí konkurenci.

Tržby koncernu by nicméně tedy měly letos meziročně vzrůst o 8-13 %, resp. v divizi osobních vozů o 5-10 %. Provozní marže se má pohybovat v horní části pásma 7-8,5 %. Zmínit lze, že ke konci září letošní dodávky vozů zákazníkům klesly na 6,056 mil. vozů (-12,9 %), prodeje na 6,243 mil. vozů (-3,4 %), resp. samotná produkce vzrostla na 6,397 mil. (+4,9 %). Doplnit lze, že loni koncern prodal jen 8,88 mil. vozů.

Porsche v ocenění utíká celému koncernu

Jak už jsme před nedávnem v článku vypočítali, akcionáři Volkswagenu mohou díky IPO divize Porsche vyhlížet speciální dividendu 19 EUR. Přesněji 19,06 EUR jak uvedla později sama společnost. Posvěcovat ji bude 16. prosince valná hromada. Preferenční akcie Volkswagen, které jsou zahrnuty v indexu DAX, v pátek nicméně i přes reportované výrazné hospodaření zakončily níže na 128,24 EUR. V úvodu roku se přitom obchodovaly i nad hladinou 190 EUR, v polovině tohoto měsíce se naopak poměrně přiblížily hranici 120 EUR. Tedy letošním červencovým minimům potažmo nejnižším úrovním od května 2020. Obdobný vývoj lze shledat také u kmenových akcií, které uzavřely v pátek na 169,05 EUR. Trh zkrátka celý koncern aktuálně oceňuje jen na 76,3 mld. EUR.

VOLKSWAGEN VZ VOW3.DE - aktuální graf online

V optimistické vlně se naopak stále pohybují akcie Porsche, které mají po úspěšné primární emisi za sebou první měsíc obchodování. V návaznosti na zmiňované výsledkypátek dokonce již pokořily hranici 100 EUR, resp. zakončily ve Frankfurtu na rekordních 100,55 EUR. Trh tím automobilku Porsche ocenil již na 91,6 mld. EUR, tedy o více než 15 mld. EUR více než celý koncern. Zmínit lze stále násobné ocenění společnosti Tesla v aktuální výši 721,6 mld. USD.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688