ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Ze světa  |  25.10.2022 08:32:42

Británie má nového premiéra. Jaký je jeho hlavní úkol?

Novým britským premiérem se stane bývalý ministr financí z vlády Borise Johnsona Rishi Sunak, který byl nakonec při volbě jedinou možností. Johnson o víkendu ztratil naděje na návrat do premiérského křesla a jeho další soupeřka Penny Mordauntová se stáhla poté, co nezískala dostatečnou podporu mezi poslanci Toryů.

Hlavní úkol pro fiskálně konzervativně laděného Sunaka - uklidnit zjitřené trhy - sice nebude snadný (na zacelení čeká díra v rozpočtu v objemu kolem 30 miliard liber), nicméně prvotní reakce na jeho jmenování byla pozitivní. V křesle ministra financí by ho měl podpořit dosavadní strážce kasy Jeremy Hunt, jehož nedávný nástup pomohl zabránit dalšímu propadu hodnoty britských aktiv. I po samotném jmenování Sunaka (respektive po odstoupení z boje ze strany Johnsona) vládní výnosy klesaly o 20-30bps. Libra sice vůči euru také krátce posilovala, ale nedokázala udržet všechny zisky, mimo jiné i díky významnému negativnímu překvapení v podobě říjnových PMI, které zklamaly jak v případě průmyslu, tak i služeb.

Co se ale týče podnikatelských nálad, tak ty kontinentální na optimismu také nepřidaly. Indexy PMI z eurozóny totiž nepřinesly zrovna růžový obrázek, neboť naznačily, že evropská ekonomika na začátku posledního čtvrtletí propadla do ještě hlubšího útlumu. Vysoké ceny energií zatěžují aktivitu ve zpracovatelském průmyslu (index propadl ze zářijových 48,4 na říjnových 46,6), zatímco klesající reálné příjmy škodí službám (pokles ze 48,8 na 48,2). Důvěra podnikatelů tak zůstává na jedné z nejnižších úrovní pozorovaných v posledních dvou letech, to vše při cenových tlacích pohybujících se i nadále na historických maximech. Rostoucí náklady na energie a zaměstnance i oslabené euro více než kompenzují nižší ceny komodit, které odráží zlepšování dodavatelských řetězců. Cenové tlaky pravděpodobně přispějí k odhodlání ECB v nadcházejících měsících dále zpřísňovat svou politiku navzdory rostoucímu riziku recese.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688