Jiří Makovský (Simplecoin)
Okénko kryptoměny  |  21.10.2022 14:59:44

Porovnání tržní volatility státních a virtuálních měn

Kryptoměny vznikly na začátku roku 2009. Od té doby je doprovází pověst vysoké volatility. V minulosti se ceny měnily klidně o desítky procent za jediný den. Oproti tomu tradiční bankovky byly a jsou vnímané jako stabilní uchovatel hodnoty. Platí to stále?

Než nabídneme odpověď na nastíněnou otázku, je třeba si připomenout některé termíny.

Původ volatility – ve světě kryptoměn i u tradičních aktiv

Volatilita znamená míru toho, jak moc cena aktiva kolísá. Jinak řečeno – jak moc je, či není, stabilní. Na grafu se vysoce volatilní aktivum projeví tím, že vykreslí velké vlny.

Cena Bitcoinu za posledních pět let vyjádřená v dolarech. Zdroj: TradingView

Na druhou stranu nízká volatilita se projeví grafem, který působí jako konstantní přímka.

Cena USDT (Tether) vyjádřená v dolarech. Zdroj: CoinMarketCap 

Co je příčina vysoké volatility?

Příčinou vysoké volatility je zpravidla to, že trh je nelikvidní – obchoduje se na něm jen velmi málo nebo vůbec. V takovém případě se projeví každý nákup či prodej mnohem víc, než kdyby šlo jen o kapku v moři. To vytváří ony výše ukázané vlny.

Čím větší je objem, tím je menší volatilita. Ve chvíli, kdy na trhu proudí velké množství peněz, nemá jeden nákup či malý trend takovou sílu.

Volatilita je termín taktéž hojně používaný obchodníky, kteří pracují s technickou analýzou. Existuje proto rovněž matematická definice volatility. S tou my dnes pracovat nemusíme.

Proč jsou ceny kryptoměn tak volatilní?

Bitcoin vznikl v měřítku ostatních trhů teprve nedávno. Samotná směna za dolar přišla ještě o několik let později. V začátcích BTC se cena mohla za týden propadnout o 80 %, ale i vyrůst o 500 %. Byla to divoká léta.

Zprvu o virtuální měny nebyl takový zájem. Což se samozřejmě odrazilo v nízké likviditě trhu. A právě nedostatek likvidity stojí za velkou volatilitou. 

V posledních letech se to začíná pomalu měnit. Na trh vstupuje víc a víc kapitálu. Přinášejí ho jak jednotlivci, tak i velké finanční instituce. Přestože těch pořád není mnoho, zvládají trhu kryptoměn dodávat potřebnou racionalitu a chladnou hlavu.

Mohlo by vás zajímat: Evropská regulace Markets in Crypto-Assets (MiCA) změní trh kryptoměn k nepoznání

Jak vypadá budoucnost volatility kryptoměn?

Pokud můžeme spoléhat na probíhající trendy, bude volatilita nadále klesat. Je to výsledek adopce a neustále rostoucí podpory kryptoměn napříč světem. O trhu se říká, že „zraje“. Jednou z hlavních charakteristik vyspělého trhu je nižší volatilita. Také můžeme dlouhodobě očekávat, že více institucí projeví zájem o kryptoměny.

Státem vydávané měny – mýtus stability fiatových peněz

Dnešní mezinárodní finanční systém je založený na tom, že měny lze mezi sebou volně obchodovat. Pokud celou problematiku kurzů zjednodušíme, dá se říct, že cena peněz odráží důvěru investorů v daný stát a v budoucí prospekty jeho ekonomiky.

Pro přehlednost platí, že „růst“ je vzestup ceny proti dolaru. Naopak „pád“ znamená, že dolar oproti probírané měně posiluje.

Na síle měny se podepisuje i politika národní banky či jiného úřadu, jehož cílem je udržovat měnovou stabilitu. Bankéři mají právo na provádění finančních operací, které modifikují vztahy platné na volném trhu. Tím mohou kurz vychýlit žádaným směrem. Druhým nástrojem je zvýšení úrokových sazeb – prodražení půjčky bankám, které to následně promítnou na klienty. Výsledkem je „hodnotnější“ měna.

Je důležité si uvědomit, že kurz měn na globálním trhu je nesmírně široká problematika. Do ceny fiatové měny se promítne naprosto všechno, co se k danému státu vztahuje.

Ano, existují i výjimky. Příkladem je třeba Ruská federace a její rubl. Díky tomu, že tamní despota Putin zakázal jeho volné obchodování, se cena za poslední rok zvyšuje. Nicméně jde o pouhé divadlo. Ve chvíli, kdy by rubl vstoupil opět na světový trh, se propadne bez problému o desítky procent.

Jaké faktory se promítají do volatility státních měn?

Jak bylo nastíněno, do ceny fiatových měn zasáhne i sebemenší událost. Podívejte se na některé příklady:

  • měnová strategie národní banky

  • fiskální politika vlády

  • stav ekonomiky a prospekty do budoucnosti. Například porodnost, stáří populace, složení společnosti apod.

  • politická stabilita ve státě, regionu i ve světě

  • státní dluh a výše úroků, které z něj stát platí

  • inflace a předpoklad inflace


Fiatové měny se berou za méně volatilní aktiva. To je nakonec i potřeba k tomu, aby šlo peníze efektivně využívat. Pokud se hodnota bankovky mění výrazně každý den, nedá se s ní platit. Avšak to neznamená, že cena nekolísá. V období krize a velké zátěže se může kurz pohnout v krátkém časovém sledu o 10 %30 %.

Cena britské libry k 12. 10. 2022. Zdroj: TradingView

Pandemie roku 2020 a 2021 zajistila, že národní banky se snažily do ekonomiky pumpovat maximum peněz. Proto, když přišla následná krize roku 2022, už nebylo kam ustoupit. Musela přijít opatření za účelem ochlazení ekonomiky. Odmítlo to například Turecko, které si tím přivodilo inflaci 123 % na jejich liře.

Inflace liry raketově roste. Rozdíl od zmíněných 123 % je dán tím, že autoři webu používají upravený spotřební koš. Zdroj: TradingEconomics

Inflace je oproti deflaci „menší zlo“. Existuje proto konsensus, že trvalá inflace kolem nižších jednotek procent (cíl je obvykle 2 %) je něco, co se musí vydržet, i když to ubližuje nejchudším vrstvám. Mezitím BTC má jasně danou maximální nabídku a rychlost jeho těžby se trvale snižuje.

Volatilitu státních měn si můžeme dobře ilustrovat na příkladu Velké Británie roku 2022 – cena libry spadla z 1,35 USD na 1,07 dolaru

Velká Británie jako příklad nerozumné fiskální politiky

Britské ostrovy se potýkají s problémy dlouhodobě. Zhruba posledních 100 let, kdy se rozpadla říše, která kdysi ovládala jednu třetinu světa. V posledních letech se navíc opět přidaly problémy ekonomické – na Brity dopadl jak COVID, tak i konec jejich členství v EU. Poslední ranou byla politika. Ta měla na volatilitu v roce 2022 nejzásadnější dopad.

Propad ceny libry vůči USD byl rekordní. Srovnatelný snad jen s rokem 1992, kdy někdejší ostrovní mocnost ukončila členství v ERM. V lednu 2022 se libra obchodovala na 1,35 USD. Za 9 měsíců poklesla k 1,07. To je na státní měnu západní vyspělé demokracie “solidní výsledek”. Září se ukázalo být nejhorší – a to kvůli nástupu nové konzervativní premiérky.

Politika ministerské předsedkyně seslala libru na dno. Jak se jí to povedlo?

V září 2022 nově zvolená premiérka Liz Truss šokovala trhy, když představila svůj plán pro boj s inflací a nastupující krizí. Investoři si spočítali, že její strategie způsobí spíš opak, a tak začali libru prodávat ve velkém. Tehdy začal ten nejstrmější pád

O jakou politiku šlo?

  • Významné snížení daní.

  • Obrovská změna ve vládní politice – nestabilita je pro trhy značně problematická. Podle všeho investoři nečekali, že konzervativní politička takto zasáhne do fiskální politiky.

  • Další mandatorní výdaje, které se budou financovat ze státního dluhu.

Předsedkyně zamýšlela povzbudit ekonomickou aktivitu. Tím by se zvýšilo HDP a vykryly by se ztráty z nižších daní. Nicméně ekonomika Británie je už v posledních letech přehřátá a potřebuje přirozené ochlazení. Obchodníci mají obavy, že balíček Truss pouze zvýší již dnes 10% inflaci libry.

Na libru a ostrovní ekonomiku má vliv i politika Americké federální banky (FED) na druhé straně Atlantiku. Během roku 2022 FED zvyšoval úrokové míry a tím posiloval USD oproti jiným měnám, což se negativně podepsalo na volatilitě a síle libry.

Je bitcoin ideální řešení pro ty, kteří hledají náhradu za státní měny?

Nemyslím si. Volatilita kryptoměn má za následek to, že se jen těžko dají užít ke každodenní směně. Nicméně data za posledních deset let ukazují, že jejich síla tkví ve vykrytí inflace. BTC může být v této oblasti dobrým pomocníkem. Díky BTC můžete stavět celoživotní portfolio i malými částkami – obzvláště, jste-li mladí

Pro diskuzi nad problematikou kryptoměn a státních měn sledujte Simplecoin na Twitteru! A napište nám, co si o článku myslíte, abychom nadále čtenářům kurzy.cz přinášeli relevantní obsah.


Jiří Makovský

Jiří Makovský

Pracuje od roku 2016 jako marketér pro největší české do kryptoměn orientované projekty a weby. Původním nadšením copywriter, který se během času naučil poskytovat i jiné služby šité na míru kryptoměnovým projektům. Věří v decentralizované projekty stejně jako v ty solidní, byť centralizované. Ve volném čase potajmu sbírá kartičky Pokémon.



Simplecoin

Simplecoin je nejstarší česká online směnárna kryptoměn. Zaměřuje se na bezpečnost, transparentnost, uživatelsky přívětivou podporu a zákaznický servis. V současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za CZK nebo EUR a připravuje další rozšíření nabídky.

Více informací na simplecoin.eu/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Út 12:44  Bitcoin se vymaňuje z nebezpečné zóny Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
10.05.2024  Bitcoin zatím po halvingu neroste, na další maxima se čeká Martin Stránský (WBTCB)
07.05.2024  Bitcoin pokořil historický milník Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
03.05.2024  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
02.05.2024  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688