Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  14.05.2024 12:44:05

Bitcoin se vymaňuje z nebezpečné zóny

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Je jen málo událostí v blockchainu Bitcoinu, které přitahují tak velkou pozornost, jako je půlení odměny pro těžaře. Nejen, že se stále opakuje otázka, jestli rozpůlení proběhne bez problémů, ale stejně tak se opakuje otázka, co bude s Bitcoinem poté. Období před a po samotném halvingu bývá vyznačováno větší volatilitou nejstarší kryptoměny. Přestože v každém dílčím půlení na kurz bitcoinu působily jiné faktory, vývoj hodnoty kurzu byl takřka totožný.

Bitcoin prošel zatěžkávací zkouškou

Také v případě 4. půlení, které se uskutečnilo v brzkých ranních hodinách 20. dubna 2024, jsme byli svědky obdobných výkyvů a volatility jako v předchozích třech případech. Ačkoliv do kurzu bitcoinu před půlením i po půlení promlouvalo zejména zpomalení a zastavení přítoku nového investičního kapitálu do ETF, volatilita nijak nevybočila od vývoje v minulosti. Drobný rozdíl je jen v tom, že po posledním půlení netrvala fáze poklesu hodnoty bitcoinu tak dlouho.

Bitcoin díky tomu prokázal svou odolnost, když prošel volatilním obdobím známým jako „nebezpečná zóna“. Tato fáze prozatím vždy následovala po tzv. halvingu a vyznačovala se výraznějším poklesem hodnoty bitcoinu. V průběhu fáze dochází k očištění, k realizování opčních transakcí a k pozvolné akumulaci v rukou hodlerů, kteří očekávají budoucí růst hodnoty tohoto digitálního aktiva. Tyto faktory pozvolna obrací trend směrem k růstu a větší přitažlivosti pro investory.

Bitcoin se vymanil ze zóny nebezpečí

Analytická společnost Rekt Capital na adresu nebezpečné zóny uvádí, že se jedná o potenciální třítýdenní okno po půlení Bitcoinu, ve kterém dochází k výraznému propadu hodnoty bitcoinu. K tomuto cyklu došlo pokaždé po rozpůlení odměny v minulých letech (2012, 2016, 2020) a ani rok 2024 mu neuniknul. Drobná změna však oproti minulým cyklům přece jen nastala. Fáze poklesu trvala mnohem kratší dobu a zároveň došlo i k mnohem menšímu propadu.

Zatím co v roce 2016 došlo k poklesu hodnoty o 17 %, v průběhu zatím poslední fáze si bitcoin pohoršil jen zhruba o 6,5 %. Menší volatilita v průběhu nebezpečné zóny je dobrou zprávou, protože naznačuje postupné dozrávání trhu. A co víc, pokles byl brzy vystřídán následným růstem o 15 %. Díky tomu mohl bitcoin rychle opustit svou spodní hranici opětovného akumulačního pásma. Reakce trhu tak preventivně utlumila obavy a naznačila, že období výrazných cenových korekcí by již mohlo být u konce.

Porovnání nebezpečné zóny v roce 2016 oproti roku 2024 | zdroj: Rekt Capital https://newsletter.rektcapital.co/content/images/size/w1000/2024/05/BTCUSD_2024-05-06_10-45-06.png

Volatilita bitcoinu pozvolna klesá

To, že se postupně snižuje volatilita bitcoinu, je pozitivní zprávou pro budoucí vývoj nejstarší a nejhodnotnější kryptoměny podle tržní kapitalizace. Tento scénář je obzvláště důležitý v době, kdy Bitcoin překročil hranici 1 miliardy transakcí v řetězci. To značí jeho rostoucí přijetí a integraci do globálního finančního systému. Ve prospěch růstu bitcoinu aktuálně hovoří také oslabující americký dolar. Z hlediska širšího ekonomického prostředí totiž mezi bitcoinem a dolarem existuje inverzní korelace. Tzn., že když dolar oslabuje, hodnota bitcoinu naopak roste.

Vzhledem k tomu, že bitcoin opouští svou nebezpečnou zónu, otevírají se mu brány pro další růst. Adam Back, zakladatel a generální ředitel společnosti Blockstream, a podle mnohých také jeden z možných tvůrců Bitcoinu, v této souvislosti na síti X uvedl, že:

„1 bitcoin je asi desetkrát vzácnější než 1 kilogram zlata a má podobnou cenu. Pravděpodobně by mělo dojít k přecenění v tomto cyklu tak, aby bitcoin přehodil zlato a překročil paritu zlata na úrovni přibližně 10 kilogramů za bitcoin.“

Jestli se predikce Adama Backa vyplní, zjistíme až v průběhu času. Nicméně aktuální příznivé makroekonomické podmínky a přirozená síla trhu naznačují, že bitcoin může zaznamenat trvalý růst. Zdá se tak, že vývoj kurzu bitcoinu může po skončení tlaků způsobených halvingem nabrat býčí pokračování.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 11:59  Kryptografický průmysl hlásí velký úspěch Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 12:19  „Plaťte nejdřív sebe, pak zbytek.“ Martin Stránský (WBTCB)
21.05.2024  Mastercard se DeFi nebojí! Spouští svůj vlastní vývoj blockchainu Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688