Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.10.2022 17:25:00

Mírná zisková recese?

Ceny akcií by alespoň podle teorie měly odrážet dlouhodobý výhled, ale dlouhodobým úvahám se alespoň v mediálních investičních diskusích věnuje málokdo. Včera jsme tak učinili my, dnes se budeme věnovat krátkodobějšímu pohledu – jak jsou na tom zisky po cyklické stránce?

Už jsem tu ukazoval pár grafů, které srovnávaly vývoj ziskovosti obchodovaných společností s nějakým vedoucím indikátorem. A jejich vyznění bylo spíše směrem k ziskové recesi, či alespoň růstovému útlumu. V podstatě stejného druhu je následující obrázek od Longview Economics, který pracuje s výsledky průzkumu důvěry mezi řediteli obchodovaných firem:
07
Zdroj: Twitter

Korelace má daleko do dokonalosti, ale ona důvěra, zdá se, má nějakou snahu fungovat jako vedoucí indikátor. Což je asi i v souladu s intuicí. Současný masivní propad důvěry porovnatelný s tím, co se dělo v roce 2020, či v roce 2008, má pak v duchu grafu jasné implikace. Na ziskovou recesi přitom nyní akcie v USA zřejmě naceněny nejsou. Na druhou stranu ale žijeme v době, kdy se historie v nejednom případě rýmuje velmi neobvyklým způsobem a i rýmy spojené s (ne)důvěrou ředitelů mohou být tentokrát „jinak“.

Podle následujícího grafu konsenzus počítá s letošními zisky na akcii ve výši 225 dolarů a pro příští rok s 241 dolary. Tedy s více než 7 % růstem. Směrem naznačeným grafem se naopak už vydávají v Morgan Stanley, kde pro letošní rok predikují 220 dolarů na akcii a pro rok příští 212 dolarů, tedy téměř 6% pokles:
08
Zdroj: Twitter

I během ziskové recese let 2015/2016 se zisky propadly o více než 10 %, o letech 2020, či 2008 nemluvě. Z tohoto pohledu by tedy nějaký 6% pokles byl jen velmi mírnou ziskovou recesí. Pokud jsou ale očekávání trhu (tedy investorů) někde blízko onomu konsenzu* a realita by se blížila spíše číslům od MS, je to přece jen znatelná mezera.


*Možná stojí za to si občas připomenout, že konsenzus může být průměrem, či mediánem čísel s hodně velkým rozptylem. A navíc jde o čísla vytvořená analytickými a ekonomickými týmy, ne investory. Nejde tedy dávat rovnítko mezi konsenzus a očekávání trhu. Nic takového jako agregované očekávání trhu navíc ani neexistuje, stejně jako konsenzus není konsenzem, tedy nějakou shodou na daném číslu. Jde o zjednodušené koncepty, které tu často používám i já. Ale jak jsem uvedl, může stát za připomenutí, že jde skutečně jen o koncepty.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688