ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  28.09.2022 13:05:41

Komise vyhlašuje výzvu pro vysídlené výzkumné pracovníky z Ukrajiny

Program MSCA4Ukraine financovaný Komisí v rámci akcí „Marie Curie-Skłodowská“ dnes zveřejnil výzvu k podávání žádostí na podporu vysídlených výzkumných pracovníků z Ukrajiny.

MSCA4Ukraine, s celkovým rozpočtem 25 milionů EUR, bude poskytovat stipendia pro doktorandy a postdoktorandské výzkumné pracovníky.

Hostitelské organizace a výzkumní pracovníci mající o program zájem již mohou začít připravovat své žádosti a na internetových stránkách MSCA4 Ukraine využít zprostředkovatelských služeb při navazování kontaktů a konzultovat specifikace výzev programu, včetně kritérií způsobilosti, požadavků na podání žádosti, pokynů pro žadatele, a podmínky programu.

Informační den pro případné hostitelské organizace se bude konat dne 6. října. Výzkumní pracovníci, kteří se chtějí přihlásit, by měli nejprve připravit žádost ve spolupráci se svou potenciální hostitelskou organizací a ta podá návrh za výzkumného pracovníka prostřednictvím internetového portálu. Žádosti budou přezkoumávány průběžně, dokud nebudou vyčerpány všechny dostupné finanční prostředky.

Výkonná místopředsedkyně Margrethe Vestagerová prohlásila: „Díky tomuto programu můžeme talentovaným výzkumným pracovníkům pomoci realizovat konkrétní vědecké projekty. Zejména pak osobám postiženým invazí Ruska na Ukrajinu, neboť věda a inovace musí ve své práci pokračovat i navzdory této těžké době.“

Komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Marija Gabrielová dodala: „Je zásadní, abychom podpořili ukrajinskou vědeckou obec. Prostřednictvím programu MSCA4Ukraine umožníme předním badatelům pokračovat ve své práci a podílet se na obnově ukrajinského výzkumného a inovačního prostředí a zároveň posílíme solidaritu a vědeckou spolupráci mezi EU a Ukrajinou.“

Program, který je prováděn zkušeným konsorciem podporujícím ohrožené výzkumné pracovníky, umožní akademickým i neakademickým organizacím v členských státech a zemích přidružených k programu Horizont Evropa hostit výzkumné pracovníky, a to po dobu šesti měsíců až dvou let. Úkolem programu je poskytovat pomoc špičkovým vědcům, aby mohli pokračovat ve své práci v jakékoli oblasti výzkumu a inovací, měli ideální podmínky a přístup k odborné přípravě, dovednostem a možnostem profesního rozvoje. Cílem program je rovněž usnadnit návrat vědců zpět na Ukrajinu, jakmile to podmínky dovolí, za účelem obnovy výzkumné a inovační kapacity země.

Souvislosti

Komise podporuje výzkumné pracovníky z Ukrajiny prostřednictvím řady iniciativ. EU a hostitelské organizace v rámci akcí „Marie Curie-Skłodowská“ podporují ukrajinské výzkumné pracovníky.

Program MSCA4Ukraine vznikl v rámci reakce EU na ruskou invazi na Ukrajinu a na základě potřeby rychle podpořit vysídlené výzkumné pracovníky z Ukrajiny a umožnit jim pokračovat v práci v Evropě a pomáhá chránit ukrajinský systém výzkumu a inovací a svobodu vědeckého výzkumu obecně. Je spravován určitými organizacemi, které jsou součástí stávajícího projektu InspirEurope financovaného z akcí „Marie Curie-Skłodowská“, který již poskytuje podporu ohroženým výzkumným pracovníkům.

Dne 22. března 2022 spustila Komise portál „Evropský výzkumný prostor pro Ukrajinu“ (ERA4 Ukraine), jednotné kontaktní místo pro informační a podpůrné služby určené pro výzkumné pracovníky, kteří buď působí na Ukrajině nebo odtud museli uprchnout. Portál sdružuje iniciativy na úrovni EU, a to podle jednotlivých zemí a nevládních skupin. Má za cíl pomoci konfliktem postiženým výzkumným pracovníkům nalézt bydlení a pracovní příležitosti, usnadnit uznávání jejich diplomů a nabídnout další služby.

Další informace

Více informací o programu MSCA4Ukraine

Více informací o výzvě k podávání žádostí

Více informací o tom, co EU dělá pro ukrajinské výzkumné pracovníky

Více informací o projektu InspirEurope

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688