TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.06.2019 23:34:28

Pracovníci z Ukrajiny - navýšení příjmu žádostí, více peněz v rámci Režimu zvláštního zacházení pro kvalifikované pracovníky z Ukrajiny

Ukrajinci dostanou víc peněz než Češi za stejnou práci. Právě to v pondělí schválila vláda. Požadavek ohledně stanovení mzdy v rámci režimu Ukrajina vzešel od odborářů a ministryně práce Jany Maláčové. Důvodem je nedostatek pracovní síly mezi Čechy. Od příštího roku se také zdvojnásobí kvóty na počet Ukrajinců v Česku.

Až 40 tisíc lidí z Ukrajiny si bude moct nově každý rok zažádat o práci v Česku. K tomu pro ně vzniká i nové mzdové kritérium. “Určuje, že ukrajinští občané mohou být zaměstnáváni za 1,2 násobek zaručené mzdy. Jedná se především o to, aby zde nedocházelo k sociálnímu dumpingu, aby zde nebyl tlak na snižování mezd českých občanů,“ vysvětlil ministr zahraničí Tomáš Petříček.

“Samozřejmě pro Ukrajince by to bylo vynikající a hodně by jim to pomohlo. Když vydělají 20 tisíc korun, tak to pro ně už něco znamená. Za půlku tady nějak žijí a druhou půlku pošlou domů,“ řekl jednatel firmy zajišťující práci Ukrajincům Zaza Imerlišvili.

“Myslím si, že by Ukrajinci měli dostat aspoň tolik, kolik dostávají Češi. Ne víc, protože to by opravdu neudělalo dobře ve vztazích,“ zhodnotil Ukrajinec žijící v Česku Dmytrij Lenděl.

“Čech by měl vydělávat víc než Ukrajinec. My k vám jedeme za prací, vy nám dáváte práci. My souhlasíme s tím, co nám platíte, a jestli budeme dostávat víc, tak proběhne druhý Majdan jako na Ukrajině,“ prohlásil ukrajinský dělník Valerij.

Podle hospodářské komory dnes chybí na trhu práce přes půl milionu zaměstnanců a právě jejich nedostatek brání rychlejšímu růstu ekonomiky.

“Přeci nebudeme dávat podmínku, aby byli Ukrajinci zvýhodňováni oproti Čechům, kvůli tomu je sem nevozíme. Chceme, aby byla nabídka na trhu práce a všichni měli stejné možnosti,“ vyjádřil se prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Se stanovením mezd pro pracovníky z Ukrajiny nesouhlasí ani Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP). Podle nich jde o diskriminaci. “Obecně nejde vlastně vytvářet jiné podmínky pro zaměstnance podle národnosti. Je spravedlivé, aby zaměstnanci z České republiky měli stejný plat jako například zaměstnanci z Ukrajiny,“ uvedl manažer pro legislativu AMSP Věroslav Sobotka.

Jenže podle odborářů si vydělávají Ukrajinci v Česku o několik tisíc korun méně. “Bohužel čeští zaměstnavatelé zneužívají ukrajinské zaměstnance na českém území. Dá se to rozpoznat z informací o výši jejich mzdy a ta je o několik tisíc korun nižší, než je mzda českých zaměstnanců,“ sdělil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. A právě tomu by měla nová pravidla zamezit.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

04.06. 18:51  Proč?! (Lucie)
04.06. 18:45  ceny (Krocan)
04.06. 18:18  Proč?! (Petr123)
04.06. 13:32  Kvalifikovaní? (Ladislav Strnad)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688