ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  18.04.2024 12:00:00

Komise vyčlenila dalších 10 milionů eur na podporu výzkumných pracovníků z Ukrajiny v rámci programu Horizont Evropa

MSCA4Ukraine: Komise vyčlenila dalších 10 milionů eur

Komise navýšila rozpočet iniciativy MSCA4Ukraine, která byla zřízena na podporu výzkumných pracovníků, kteří byli nuceni uprchnout z Ukrajiny, o dalších 10 milionů eur. Program zřízený v rámci akcí „Marie Curie-Skłodowska“ (MSCA) podporuje vysídlené výzkumné pracovníky od začátku ruské útočné války proti Ukrajině.

Dodatečné finanční prostředky umožní nejméně 50 dalším výzkumným pracovníkům, včetně doktorandů a postdoktorandských výzkumných pracovníků, kteří byli nuceni uprchnout z Ukrajiny, bezpečně pokračovat ve své práci na výzkumných projektech na univerzitách, společnostech, výzkumných střediscích a dalších institucích se sídlem v EU a v zemích přidružených k programu Horizont Evropa. Výzkumným pracovníkům rovněž umožní přístup k odborné přípravě, dovednostem a možnostem profesního rozvoje. Zvláštní podpora bude k dispozici organizacím, které hostí výzkumné pracovníky, a ostatním, kteří se přemísťují se svými rodinami.

Od svého zahájení podpořil stipendijní program MSCA4Ukraine 125 vysídlených výzkumných pracovníků z Ukrajiny, kteří jsou vyškoleni a pracují ve 21 zemích.

Vybraní výzkumní pracovníci budou moci zahájit nový projekt nebo pokračovat ve své předchozí práci, aby pokračovali ve svém výzkumu v jakémkoli tématu, který si zvolí, včetně otázek přímo souvisejících s pomocí Ukrajině a její obnově. Stávající kolegové MSCA4Ukraine přispívají k tématům, jako je vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině nebo řešení potřeb vysídlených ukrajinských žen v oblasti duševního zdraví.

Tento režim je součástí širší podpory EU Ukrajině. Konkrétně v oblasti výzkumu a inovací se Ukrajina účastní programu Horizont Evropa a Euratomu, aniž by musela finančně přispívat. EU nedávno otevřela kancelář programu Horizont Evropa v Kyjevě a v rámci Evropské rady pro inovace (ERI) zřídila program na pomoc ukrajinským společnostem působícím v oblasti deep-tech technologií.

Vytvořila rovněž centrum Společenství Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) na Ukrajině, které ukrajinským inovátorům, kteří zůstávají ve své domovské zemi, umožní přístup k partnerům, trhům, zkušebním místům, odborné přípravě a investicím.

Ve dnech 18. a 19. dubna poskytnou výzkumní pracovníci MSCA4Ukraine své svědectví na výroční konferenci o akcích „Marie Curie-Skłodowska“ na téma kariér výzkumných pracovníků pořádané s belgickým předsednictvím Rady Evropské unie.

Další kroky

Očekává se, že příští výzva MSCA4Ukraine bude zveřejněna v květnu 2024, což vybraným výzkumným pracovníkům umožní zahájit stipendia do začátku roku 2025. Prvním krokem pro výzkumné pracovníky, kteří se chtějí přihlásit, je připravit žádost společně se svou potenciální hostitelskou organizací, která poté předloží návrh jménem výzkumného pracovníka.

Krátce po zveřejnění výzvy bude pro potenciální hostitelské organizace uspořádán informační den.

Pozadí

MSCA4Ukraine je součástí širší reakce EU na ruskou invazi na Ukrajinu. MSCA4Ukraine, která byla poprvé zahájena v září 2022 s počátečním rozpočtem ve výši 25 milionů eur z akcí „Marie Curie-Skłodowska“, která je součástí programu Horizont Evropa, je zvláštní program Komise na podporu vysídlených výzkumných pracovníků z Ukrajiny, který jim umožňuje bezpečně pokračovat v práci v Evropě. Výzva MSCA4Ukraine bude otevřena ukrajinským státním příslušníkům, osobám bez státní příslušnosti a státním příslušníkům třetích zemí s jejich hlavním bydlištěm na Ukrajině dne 24. února 2022, kteří byli k tomuto datu vysídleni.

Cílem iniciativy je rovněž pomoci chránit ukrajinský systém výzkumu a inovací a svobodu vědeckého výzkumu obecně.

Podporovaní výzkumní pracovníci se vyzývají, aby spolupracovali se svými protějšky na Ukrajině, a posílili tak spolupráci a integraci mezi vědeckými komunitami země a EU. Zachování této spolupráce rovněž usnadní jejich návrat na Ukrajinu a opětovné začlenění na Ukrajině, jakmile to okolnosti dovolí. Ačkoli si podporovaní výzkumní pracovníci mohou svobodně zvolit své výzkumné téma, značný počet spolupracovníků se rozhodl pracovat na otázkách, které přímo souvisejí s pomocí Ukrajině.

MSCA4Ukraine řídí skupina organizací se zkušenostmi s podporou ohrožených výzkumných pracovníků. Tvoří ji Scholars at Risk Europe (hosting na University Maynooth, Irsko), nadace Alexander von Humboldt v Německu a Evropská asociace univerzit. Tyto organizace jsou rovněž zapojeny do projektu financovaného akce MSCA na podporu ohrožených výzkumných pracovníků InspirEurope+.

Pro více informací

Program MSCA4Ukraine

Internetové stránky MSCA4Ukraine

Svědectví stipendistů MSCA4Ukraine

Projekt Inspireurope+

Výzkumní pracovníci z EU a Ukrajiny

Iniciativy na podporu ukrajinských výzkumných pracovníků a inovátorů

Quote

Díky financování z programu Horizont Evropa mohou výzkumní pracovníci, kteří museli uprchnout z Ukrajiny, pokračovat ve své práci. Tento úspěšný program „Marie Curie-Skłodowska“ je jedním ze způsobů, jak poskytnout konkrétní podporu ukrajinské výzkumné a inovační komunitě. Pomoc ukrajinským výzkumným pracovníkům a inovátorům má zásadní význam jak nyní, tak i pro budoucnost.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-04-17

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688