Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  28.09.2022 07:30:00

Příspěvek na bydlení od října 2022: o 2.000 až 4.500 Kč vyšší normativní náklady. Dva dospělí v nájmu v malém městě s příjmy 30.000 a náklady 14.000 dostanou 4.500 Kč.

Od října se podle nařízení vlády zvýší tzv. normativní náklady (normativy), tedy stanovené průměrné náklady na bydlení, které jsou vedle příjmů domácnosti zásadním faktorem pro získání příspěvku na bydlení. Letos již druhé zvýšení normativních nákladů rozšiřuje skupinu lidí, kteří mohou příspěvek na bydlení pobírat a pokrýt tak zvýšené náklady s energiemi.

Normativní náklady na bydlení jsou stanoveny jako průměrné náklady na bydlení pro příslušný počet osob v domácnosti se zohledněním velikosti obce. Tyto normativní náklady zároveň určují horní hranici přiměřených nákladů na bydlení, na které stát občanům v rámci příspěvku na bydlení přispívá.

Normativy se od října nejvíce zvednou lidem, kteří žijí sami nebo ve dvojici v nájemním bytě, a to o 4.500 , lidem bydlícím ve vlastním či družstevním bytě pak o 2.500 . Tříčlenným a početnějším domácnostem v nájmu se normativní náklady zvýší o 2.500 , ve vlastním a družstevním bytě pak o 2.000 .

Spočítejte si, zda a v jaké výši, máte nárok na příspěvek na bydlení. Do naší kalkulačky příspěvku na bydlení od 1.10.2022 zadejte vaše příjmy, náklady na bydlení, počet osob v domácnosti a velikost místa bydliště. Pokud nevíte, co všechno se do vašich příjmů a nákladů na bydlení zahrnuje, čtěte TADY nebo dále v článku pod kalkulačkou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příspěvek na bydlení mohou získat lidé a rodiny, kterým na zaplacení nákladů na bydlení nestačí 30 % (v Praze 35%) jejich příjmů. Výše příspěvku se odvíjí od nákladů domácností, ale maximum je stanoveno právě náklady normativními, které se liší podle velikosti obce, počtu osob v domácnosti a podle typu bydlení.

Nárok na příspěvek na bydlení vzniká pokud platí:

náklady na bydlení > 30% příjmů, resp. 35% příjmů v Praze

Náklady na bydlení zahrnují: nájemné (či srovnatelné náklady u bytů v osobním vlastnictví či družstevních bytů), plyn, elektřina, úklid společných prostor, provoz výtahu, odvoz odpadu, vodné a stočné, společná elektřina…

Příjmy jednotlivce či rodiny zahrnují: příjmy ze závislé činnosti, příjmy z podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, příjmy z nájmu, dávky nemocenského a důchodového pojištění, podpora v nezaměstnanosti, příjmy z ciziny, výživné, rodičovský příspěvek, přídavek na dítě atd. Započítávají se čisté příjmy.

Výpočet výše příspěvku na bydlení:

náklady na bydlení > normativy => příspěvek na bydlení = normativy – (příjem x 0,3)
náklady na bydlení > normativy => příspěvek na bydlení = normativy – (příjem x 0,35) v Praze
náklady na bydlení < normativy => příspěvek na bydlení = náklady na bydlení – (příjem x 0,3)
náklady na bydlení < normativy => příspěvek na bydlení = náklady na bydlení – (příjem x 0,35) v Praze

Situační příklad výpočtu příspěvku na bydlení:

Manželé, senioři, žijí v Praze v nájemním bytě a jejich společné měsíční příjmy jsou 30.000 . Skutečné náklady na bydlení této dvojice teď činí 18.500 , což je více než 35% jejich příjmů. Normativní náklady pro 2 osoby v domácnosti v nájemním bytě v Praze jsou do konce září 13.629 a od října 18.129 . Skutečné náklady na bydlení těchto manželů jsou vyšší než normativní náklady a proto se při výpočtu výše příspěvku na bydlení bude postupovat takto:

výpočet do září 2022: 13.629 - (30.000 x 35%) = 3.129

výpočet od října 2022: 18.129 - (30.000 x 35%) = 7.629

Příspěvek na bydlení těchto seniorů se tedy od října zvýší o 4.500 na 7.629 .

O příspěvek na bydlení se žádá na úřadu práce, ale nově lze žádost podat i elektronicky (formulář najdete TADY). Pro přihlášení do formuláře je třeba elektronická identita občana a všechny přílohy lze jen vyfotit či naskenovat a nahrát do systému. Ač je k elektronické či papírové žádosti o příspěvek na bydlení potřeba doložit několik příloh o příjmech a nákladech, došlo v tomto roce k určitému zjednodušení. Žádost se nyní podává už jen jednou (ne každoročně) a příjmy a náklady na bydlení se dokládají jen dvakrát ročně (ne každé čtvrtletí), a to za 1. a 3. čtvrtletí kalendářního roku. Příspěvek na bydlení je pak vyplácen 6 měsíců ve stejné výši a ostatní čtvrtletí (2. a 4.) zůstávají pro žadatele nepovinná. Příspěvek na bydlení lze nárokovat až tři měsíce zpětně.

29.09. 20:07  Prispevek (Zdenka)
29.09. 14:51  Příspěvek na bydlení (Martex)
29.09. 11:51  Chyba v kalkulačce (Kurzy.CZ)
29.09. 09:30  Chyba v kalkulačce (AleTic)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688