ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  21.09.2022 23:00:40

EU přispěje historickou částkou 715 milionů eur do Globálního fondu pro boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii, jež umožní záchranu milionů životů

Na sedmé konferenci o doplnění zdrojů, kterou uspořádal americký prezident Biden v New Yorku, dnes Evropská komise oznámila, že z rozpočtu EU přispěje do Globálního fondu na období 2023–2025 novou rekordní částkou 715 milionů eur. Spolu se závazky členských států EU tak tým Evropa potvrzuje pevnou angažovanost vůči Globálnímu fondu ve formě celkového příspěvku na období 2023–2025 ve výši přes 4 miliardy eur. Globální fond, mezinárodní partnerství pro boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii, v posledních dvaceti letech zachránil již 50 milionů životů. Nový příspěvek doplňuje částku 150 milionů eur, která byla letos uvolněna z rozpočtu EU na mechanismus reakce na COVID-19 (C19RM) v rámci Globálního fondu s cílem pomoci zemím pokrýt náklady na osobní ochranné prostředky, diagnostické testy a terapeutika.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila nový závazek EU na období 2023–2025 a při této příležitosti prohlásila: „Poté, co jsme spojili své síly v boji proti COVID-19, se musíme znovu zaměřit na potírání dalších smrtelných onemocnění. Globální fond pro boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii pomáhá zachraňovat miliony životů. Proto navýšíme příspěvek EU do Globálního fondu na 715 milionů eur. To bude životně důležité pro další miliony lidí a přispěje k zajištění lepšího zdraví pro všechny.“

Komisařka pro mezinárodní partnerství Jutta Urpilainenová doplnila: EU je od založení Globálního fondu v roce 2002 jeho významným podporovatelem a v příštích letech tuto podporu výrazně posílíme díky tomuto historickému navýšení našeho příspěvku o 30 %. Pomáháme světu znovu se zaměřit na boj proti třem smrtelným chorobám a posílit systémy zdravotní péče, aby bylo možné lépe reagovat na budoucí pandemie a další nemoci. Závazek EU přispívat k lepšímu zdraví pro všechny bude dále vyjádřen v naší nadcházející strategii EU v oblasti globálního zdraví, která tvoří součást strategie Global Gateway a bude zahájena letos na podzim.“

Budování zdravějšího a spravedlivějšího světa

Globální fond usiluje o získání nejméně 18 miliard amerických dolarů na období 2023–2025 s cílem zachránit 20 milionů životů, zabránit více než 450 milionům infekcí, snížit úmrtnost na HIV, tuberkulózu a malárii o 64 % a vybudovat zdravější a spravedlivější svět.

Z 18 miliard dolarů by 6 miliard bylo investováno do posílení systémů zdravotní péče a komunitních sítí. Tím by se výrazně upevnila úloha fondu při podpoře úsilí zemí o vybudování integrovanějších zdravotnických systémů, které budou více orientovány na lidi a budou lépe schopny předcházet hrozbám infekčních nemocí, odhalovat je a reagovat na ně.

Souvislosti

Před dvaceti lety, kdy byl Globální fond vytvořen, se zdálo, že HIV, tuberkulózu a malárii nebude možné porazit. Avšak s pomocí vědy, dostatečných zdrojů a účinné celosvětové spolupráce mohou být dokonce i ty nejničivější nemoci donuceny k ústupu. Za pouhých dvacet let zachránilo partnerství Globálního fondu 50 milionů životů a snížilo počet úmrtí o více než polovinu.

Kromě svého mandátu k vymýcení AIDS, tuberkulózy a malárie je Globální fond vedoucím aktérem v boji proti onemocnění COVID-19. Fond se stal prvním poskytovatelem finanční podpory zemím s nízkými a středními příjmy, jež byla určena na vše kromě očkovacích látek. Prostřednictvím svého mechanismu reakce na COVID-19 (C19RM) fond podporuje země při hrazení nákladů na osobní ochranné prostředky, diagnostické testy a terapeutické prostředky. EU oznámila, že na C19RM přispěje částkou 150 milionů eur.

Evropská unie a její členské státy jakožto tým Evropa jsou významným přispěvatelem do Globálního fondu. V rámci šestého doplnění zdrojů do Globálního fondu na období 2020–2022 přislíbila Evropská komise 550 milionů eur. Díky novému příslibu ve výši 715 milionů eur tak celkový příspěvek Evropské komise do Globálního fondu na období 2001–2025 dosahuje 3,5 miliardy eur. Příspěvky EU a jejích 27 členských států do Globálního fondu na období 2001–2022 činí 21,2 miliardy amerických dolarů.

Jedná se o součást silného závazku Evropské komise k prosazování zdraví na celosvětové úrovni, který zahrnuje dvoustrannou a regionální podporu systémů zdravotní péče v partnerských zemích a podporu dalších globálních iniciativ v oblasti zdraví, jako je mimo jiné Světová zdravotnická organizace, Aliance pro vakcíny (GAVI) a Finanční zprostředkovatelský fond pro prevenci pandemií a připravenost a reakci na pandemie.

Další informace:

Globální fond

Prohlášení komisařek Stelly Kyriakidesové a Jutty Urpilainenové – Směrem k nové strategii EU v oblasti globálního zdraví (19. května 2022)

Prohlášení předsedkyně von der Leyenové na dárcovské konferenci Globálního fondu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688